設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: lost1024

[CAS軟件] JLP Player + Windows Server 2012 R2 + Fidelizer + FREE!!!

星級玩家

用server 做CAS 仲要2012 R2。咁多冇用既野咪有排汁。。。我試過win8.1 整走晒d冇用既野得返十幾G
Window 7, 8, 8.1. 配唔同既player 包括Jplay  Mac + Amarra   Linux +mpd我都有用, 覺得只係唔同口味
2012 server平時就裝得多,但真係未諗過做CAS. 師兄可唔可以講下你點解選擇2012 R2
QNAP TS-469L / dCS NB
dCS Paganini DAC / Paganini Master Clock / 大草牌 10m Rubidium Atomic Clock
Audio Note M6 mk3 Preamp
Mcintosh MC452 Power Amp
JAS Audio Odin Speaker

鉑金玩家

karsonkwan 發表於 2014-2-9 23:12
用server 做CAS 仲要2012 R2。咁多冇用既野咪有排汁。。。我試過win8.1 整走晒d冇用既野得返十幾G
Window 7 ...

其實裝都好快,我用usb3.0手指裝係半個鐘內搞定,
所有driver都唔裝,只裝DAC個driver,
裝完只係10GB到,所以16GB手指夠用啦,
我都唔知點解Windows Server會靚聲d,
呢個係外國幾個forums比較過既結果,
不過要裝普通GUI版,唔好裝DATA CENTER版,
可能係無用既Services多左,所以衰聲~

星級玩家

lost1024 發表於 2014-2-10 09:11
其實裝都好快,我用usb3.0手指裝係半個鐘內搞定,
所有driver都唔裝,只裝DAC個driver,
裝完只係10GB到 ...

師兄有冇親身比較過同其他WINDOWS版本既分別?
dCS Paganini DAC / Paganini Master Clock / 大草牌 10m Rubidium Atomic Clock

鉑金玩家

karsonkwan 發表於 2014-2-11 14:58
師兄有冇親身比較過同其他WINDOWS版本既分別?

我之前有玩過Computer Audiophile版專用Windows 8
http://www.hkepc.com/forum/viewthread.php?tid=1980254

同新裝既Windows Server 2012R2用JPLAY 5.2比
R2明顯靜同細節多好多, 所以先推介

星級玩家

lost1024 發表於 2014-2-11 18:11
我之前有玩過Computer Audiophile版專用Windows 8
http://www.hkepc.com/forum/viewthread.php?tid=19802 ...

試過jriver + Jplay , 加左jplay好似背景黑左咁,但佢好似cut左d野咁,細節小左。。。連JRiver 網頁都話佢地係編子。。。之後冇用了,唔知師兄係咪講緊plug-in 呢個Jplay.    http://jplay.eu

jriver 功能太多好唔stable

鉑金玩家

karsonkwan 發表於 2014-2-11 20:18
試過jriver + Jplay , 加左jplay好似背景黑左咁,但佢好似cut左d野咁,細節小左。。。連JRiver 網頁都話 ...

Jriver 同 Foobar2000 聯合聲名話Jplay係"騙子"呢件事搞到天咁大,
佢地個理據係只要個軟件輸出係"Bit to Bit", 即係同CD上既DATA一模一樣,
咁個音質已經係最完美
任何附加既野只會令呢個"完美"打折扣
而佢地做左既測試亦證明左無論有無加Jplay,
佢地個軟件輸出既DATA全無改變, 所以Jplay係呃人既 仲要收咁貴
講到好似好有道埋咁, 但係點解用左D聲真係唔同左?(姑不論好左定衰大先~)

因為有時基Jitter呢個因素佢地扮忽略左囉,
DATA雖然係一模一樣, 但係因為時基既偏差位移,
令到成個pitch唔同左, 細節無左, 高低音磨平左,
音樂自然立體感自然感現塲感無晒,
但偏偏Jitter呢樣野已而家既科技係度唔到既,
所以佢地可以話既然儀器科技度唔到, 即係唔存在

但係舉一個最簡單既例子, WinXP, Win7,Win8, Win Server同樣裝Jriver, 出黎既聲已經好唔同啦,
唔通386同Intel4核都係出一樣既DATA, D聲會一樣?

所以後尾先有Jplay出個免費版比人自己聽下先決定信邊個

其實Jplay既實力係要用佢自家個Jplay Mini播放器+雙機模式先完整出到黎既,
用plug in已經打左折扣架啦, 有時間不妨一試~~~
雖然MQN或JLP Player更正

星級玩家

lost1024 發表於 2014-2-11 23:02
Jriver 同 Foobar2000 聯合聲名話Jplay係"騙子"呢件事搞到天咁大,
佢地個理據係只要個軟件輸出係"Bit to  ...

冇計。。我玩CAS有一個要求,就係一定要用ipad選曲,有封面果隻。。。
不過師兄頭先話細節無左, 高低音磨平左,正就係我加左Jplay後同幾個朋友既感覺。。。。

黃金玩家

lost1024 發表於 2014-2-11 23:02
佢地個理據係只要個軟件輸出係"Bit to  ...

Jplay既声越做越衰, 5.0之前既版本仲好聲過宜家D所謂新版
雙機亦都只係gimmick野,用黎略水 (JCAT Cables, usb card, etc.)
我覺得佢地已經從audiophile變成商人了

黃金玩家

karsonkwan 發表於 2014-2-11 20:18
試過jriver + Jplay , 加左jplay好似背景黑左咁,但佢好似cut左d野咁,細節小左。。。連JRiver 網頁都話 ...

師兄聽感正確,細心留意既話JPLAY明顯染左中頻去討好人,佢細節係比較弱的

鉑金玩家

darkfrank 發表於 2014-2-11 23:33
師兄聽感正確,細心留意既話JPLAY明顯染左中頻去討好人,佢細節係比較弱的 ...

請門師兄同邊個player比較?
因為我只係聽左佢一段短時間, 無乜點詳細比較過~