設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[喇叭組合] 玩Twins, 雖然年纪大

黃金玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

呢個咁嘅計劃係冇心插柳情况下搞出來的,
話說之前壞幕,屋企冇得玩,悶悶地咪出去家訪下
玩下人地啲野,多得蒲東好介紹,
認識左班AV 狂熱份子,玩得非常進取積極
搞到我整番好個幕之后,立即加碼后级
買入分體后级,當投入服務后
開始發覺前置LCR已比強力后级推到淋漓盡致
如想更進一步,一定要换,有左目標后
開始揾target, 先后找到幾個心頭好
但發覺現在透声幕與后場距離只得10寸
根本大部份喇叭都装唔到,所以冇得郁
最后定案係目前現役Triad 呢個品牌嘅Gold inwall
只有5.5寸,但唯一缺点係唔係horn,
我一向認為睇戲一定要horn先係绝配
正當揾緊途中,同阿張三,李四發燒友倾開
見你客廳放左好多喇叭係度,造乜架?
冇呀!擺架咋,冇用
咁條友話點解咁用埋佢
你兩声道都幾廿隻喇叭一齊出声啦!
橫掂擺係度又冇用,所謂物盡其用吖嘛!
好似講到好鬼合理咁,好部署下先,
因我一直有套半Triad classic gold 喇叭係手,
先前用左兩隻centre 橫放做左右surround
要揾個第二對取代,先可玩双中置
一不做,二不休,攞对八皮野嘅gold monitor尖鼻子做蛇冷
都咪話唔豪,重组架構,双直立做左右声道
加双中置,搞埋啲承架,避震配件,jumper
正式開工,一條友搞左兩日,都咪話唔金
隻隻五十幾磅,又冇乜站位,都好嘥力
話哂都一把年纪,搞完要抖三日

到正式開声,咦!沈左,慢左
諗下衰乜,找到了,horn喇叭有指向性
稍為对唔準,就拖尾,令到变異声,既慢且沈
埋去移上移下,踱左踱右,又泥过
Holy cow! 嘩!啲细碎声,質感強橫到收唔到口
very堅,播Last Stand段槍戰,聽多好多野
人声厚實但唔鈍,仲有对蛇冷更強
我冇办法唔咁寫,呢個係我主觀感覺
看官可以唔認同我,但唔可挑戰我,
因大家聽感唔一樣,咁你可以問唔通冇缺点
有!前置質感太強,要融合整個系统,
要啲時間,慢慢修正,但以家老虎都过下瘾先
遲啲先慢慢執,完!

評分

參與人數 4威望 +40 金錢 +40 收起 理由
chhanthony + 10 + 10
jl0330 + 10 + 10
Jesus + 10 + 10 你D朋友要敬而遠之
Harry波凸 + 10 + 10 精彩報告

查看全部評分

dragonball911

黃金玩家

双中置
左声道

新用蛇冷, Triad gold monitor 尖鼻子
舊蛇冷,已改用于中置

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
lawzelda + 10 + 10
Jesus + 10 + 10

查看全部評分

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

dragonball911 發表於 2014-3-23 10:22
双中置

左声道

今次嘅改動,出來效果十分明顯,密度,包圍感充滿整個房間,如波sir講,要再微調一下,但現在已經十分震撼,最好快D加埋隻113落去試下!

黃金玩家

Harry波凸 發表於 2014-3-23 10:37
今次嘅改動,出來效果十分明顯,密度,包圍感充滿整個房間,如波sir講,要再微調一下,但現在已經十分震 ...

就係多得你呢啲好朋友
遲早泥足深陷,113 仲考慮緊
係諗緊點用佢!

6萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章金耳朵銀耳朵學員76-FC 黑鑽石勲章

QQ

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

双中置点駁?

黃金玩家

lawzelda 發表於 2014-3-23 11:43
双中置点駁?

根據我喇叭ohm數同amp匹配
我是用串聯的

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章

洗唔洗咁勁喱個係我多年夢想
(Post76 Android 手機版送出)

3萬

白鑽玩家

- KK-

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

毒氣室
(Post76 Android 手機版送出)