設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: netnetb

[請教] sunfire試荒谷魔龍低頻表現有時會有小小dock~dock聲係咪未set好?

銀級玩家

井底蛙底音fans

76-FC 藍寶石勲章

bigair 發表於 2014-4-16 16:00
千期唔好係amp到加太大十仔vol,會燒十仔的

ching意amp加sub 仔volume
係加 amp入面嘅SP DB?

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

netnetb 發表於 2014-4-17 10:04

係呀,頂多加2一3db,加太大真係会烧十仔
Marantz • SAsound • JBL • XTZ • Klipsch • MK • Velodyne • Sony • Oppo • Mcintosh • Focal

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

netnetb 發表於 2014-4-17 09:51

試下Amp Set返大少少,十仔減返D
Marantz • SAsound • JBL • XTZ • Klipsch • MK • Velodyne • Sony • Oppo • Mcintosh • Focal

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章

bigair 發表於 2014-4-16 16:00
千期唔好係amp到加太大十仔vol,會燒十仔的

師兄有小小唔明?咁講係唔好加大係AMP VOL定係十仔VOL??

咁係唔係十仔VOL唔好太大10點至12點就可以唔大過?

AMP就大D就可以?

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

carreyjim 發表於 2014-4-17 11:27
師兄有小小唔明?咁講係唔好加大係AMP VOL定係十仔VOL??

咁係唔係十仔VOL唔好太大10點至12點就可以唔大過 ...

即十仔Volumn唔好過12点位.如覺唔够音庒在AV amp入面+/-.
2 Ch 聲雅膽前加石後
聲雅膽CD机
BP OPPO 103
TV LG 9200 oled
AV amp Onkyo SC5530
AV Power amp Winner HD5250se +Emotiva XPR 200
AV speakers: Klipsch LR RP150M C 250C ATOMS RP140SA SR 140SA
Sub仔:JL F110

高級玩家

我有野唔明,有師兄話十仔vol 唔好過12點,有師兄話amp 唔好加十仔vol,有師兄話最多加3db
咁如果十仔已經去到12點,amp 已經加左3db 都唔夠音壓係咪即係要換隻十仔?或者轉擺位?
DAC: Chord QuteHD+LPS
Int. AMP: Krell S550i
Speaker: ATC SCM7+FD2
Surround Pre-AMP: Nuforce AVP-18
7ch Power AMP: AudioLab 8200x7
Surround SPK: Monito

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

gutgut 發表於 2014-4-17 12:13
我有野唔明,有師兄話十仔vol 唔好過12點,有師兄話amp 唔好加十仔vol,有師兄話最多加3db
咁如果十仔已經 ...

Amp入面不是只能最多加3db 只要冇拍邊低音無失真便可.
聲雅膽CD机
BP OPPO 103
AV Power amp Winner HD5250se +Emotiva XPR 200
AV speakers: Klipsch LR RP150M C 250C ATOMS RP140SA SR 140SA

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章

samuel8892000 發表於 2014-4-17 11:49
即十仔Volumn唔好過12点位.如覺唔够音庒在AV amp入面+/-.

THX!師兄

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 黑鑽石勲章

我之前用sunfire junior ,就試過拍邊無耐,單完邊爆裂,就咁打柴,保養期內整,代理都要收$1500!
3D投影機:SONY HW30ES
功放:DENON AVR -X7200WA
藍光機:DENON DBT-3313UD
前置:B&W 804S
中置:B&W CMC S2
後置:B&W 685 S2
後置:B&W DS6
前高置:B&W DS3
重低:MK MX-250

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

toysonline 發表於 2014-4-16 19:50
sunfire 自身吾太重,跳移刀會有影响!

我之前隻HRS 12會走佬.
聲雅膽CD机
BP OPPO 103