設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[請教] 超新手想買headphone(已解決+小小分享IM03)

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

小弟一直都冇買過貴headphone, 原因係小弟用得好粗, 基本上其夀命只有半年至一年, 就會自然變成Mono, 如是者10年左右買過無數cheap雞耳機, 在一年前幾購入而家手上的Audio-technica CKS55i, 發覺重未壞, 開始對耳機改觀, 加上而家可以換線, 買靚野都冇問題啦...
但早兩日剛剛養左兩隻貓仔, 第二朝已經見到個headphone斷開左.....我第一時間笑左出黎同埋今次真係可以買靚野了

其實有幾個問題想問:
1. 本身用 iPhone5s + Ipod classic 30G, 如果要加amp有咩好選擇?
2. 用靚Player如AK100, ZX1, iBass果d, 係唔係唔需要加amp?
3. 點解會有人用專業錄音機去聽歌? 係唔係唔需要加amp?
4.AIFF檔係唔係都好好ga la, 因為我唔想用WAV而冇左個Album圖 (已經花好多時間轉返D CD 做 AIFF, 希望冇轉錯)
5. 聽開Band sound, 久石讓, Jazz 為主, 少量香港pop. 有咩好推介的耳機和amp? (做過功課Shure 535幾好, 而amp就乜都唔識)

謝謝!

專業玩家

你係想買headphone(耳罩)定係earphone(入耳)?
耳罩就可考慮下senn. momentum
入耳就ie80應該幾適合你
535係冇乜低音架
1.一步一步黎啦 買左耳機先諗
2.如果追求方便就唔會加
3.因為推力較一般player好 質素較高
4.aiff同wav一樣係lossless 我個人就聽唔出有分別 不過aiff可能某d機會不支援
5.買左耳機 聽下有咩想改善 先再去諗買amp

評分

參與人數 1威望 +1 收起 理由
pak327 + 1 精彩報告

查看全部評分

心態 決定境界

銀級玩家

1. 同上 有好少少既耳機先好諗AMP 有AMP先好諗線 (分別只會愈黎愈細)
因為換耳機係最直接改善音質既方法 當然最好有部真係淨係for聽歌既Player先值得買貴耳機

2. AK100, ZX1, DX50用既DAC唔算話好靚 但叫做似樣d 推力亦唔大
甚至有D Player冇line out 推動圈難d  依類player推動鐵會較合適 因為控制力好

3. 錄音機一部過 大力兼靚聲 隨時推力仲好過23千銀耳擴
但大舊論盡 垃圾UI 便攜性差

4. Aiff同Wav一樣係無損格式(ALAC同FLAC係無損壓縮)
只係Aiff屬於Apple自己既無損編碼 不過用itunes管理番aiff會方便過Wav好多
現時已知Apple iDevice, Sony Walkman 同 Astell&Kern 都支援AIFF
Fiio, iBasso, Hifiman, Hi-Fi ET, Cowon 就唔清楚...

5. 535R聽band會冇左個種爽快感
動鐵黎講westone低頻會多d 中頻厚聲濃味d UE就係聽樂器多

中高價以上動圈唔岩新手玩 又要煲勁奈先開到聲 又考前端控制力 冇部好d既amp都唔洗諗
動鐵直推夾岩聲就ok 唔太考機
但eytmotic同final audio就唔洗諗 前者難推 後者難推得靚
仲有隻x10可以無視 XD

評分

參與人數 2威望 +7 金錢 +6 收起 理由
nelsonb + 6 + 6 超正!
pak327 + 1 精彩報告

查看全部評分

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

loadinglove 發表於 2014-5-3 13:17
你係想買headphone(耳罩)定係earphone(入耳)?
耳罩就可考慮下senn. momentum
入耳就ie80應該幾適合你

如果我想買錄音機邊隻好?因為對我有用過只係for player, 同埋都可以食到aiff檔?

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

WallerHomie 發表於 2014-5-3 14:47
1. 同上 有好少少既耳機先好諗AMP 有AMP先好諗線 (分別只會愈黎愈細)
因為換耳機係最直接改善音質既方法  ...

咁想問Westone um pro30 和Westone W30有咩分別?

UE tf-10pro 好似好多人話OK ,唔係得唔得, 新出的 UE 900s又唔知大家有冇試過呢?

主要想係around 3k 同埋有得換線.

銀級玩家

pak327 發表於 2014-5-4 19:05
咁想問Westone um pro30 和Westone W30有咩分別?

UE tf-10pro 好似好多人話OK ,唔係得唔得, 新出的 UE 9 ...

W30音響性會強d  UM Pro 30則較偏向分析同人聲 鑑聽聲
前者bass量較w40少 偏向中低頻 人聲較濛 但動態好 分離度不俗
後者bass下潛較深 速度感較好 三頻較平衡 中頻更清晰

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

WallerHomie 發表於 2014-5-4 19:42
W30音響性會強d  UM Pro 30則較偏向分析同人聲 鑑聽聲
前者bass量較w40少 偏向中低頻 人聲較濛 但動態好  ...

已經試過Westone UM30 pro 和 W30, 個人偏愛 UM30pro的聲音, 新手唔係太識形容, 只可以講係清好多.

想問如果而家手頭上乜都冇, 得部 Ipod classic 同埋大量CD, 心思思想衝UM50pro, 只係覺得會好好多的心態, 但又冇地方有得試.

而買UM50pro = UM30pro+ 新player.

請指教!

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

終於買左, 但唔係UM30pro都唔Shure535, 而係ATH-IM03

買埋隻豎琴世界2 聽下先...heehee

評分

參與人數 2威望 +11 金錢 +9 收起 理由
WallerHomie + 2 恭喜哂
goodabc2010 + 9 + 9 恭喜師兄!!

查看全部評分

白鑽玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

恭喜!

新仔玩家

Ibasso dx100,  dx90 果D 直推都好夠力水,又推得幾好,唔洗加amp都得!
另外如果聽得band sound 應該要返D bass,  可以試埋Um3x rc,  人聲前,bass 出過shure 535, 個人覺得,可以就去試下