設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: PhantomGTR

[CAS音響] USB > Optical > USB

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

tleonard 發表於 2014-7-9 14:01
啱啱又見返 Adnaco 幅相,笑到我爭啲噴飯。明明係北美公司賣嘅產品,就咁望一望都發現到佢面頭淨係得另一間 ...

長芯盛係咪無回覆?
SnakeOil OS in Ediscreation's Haydn > Denafrips GAIA > Rockna Wavedream DAC > icOn4Pro V4 > Nord One SE UP NC500DM Stereo > Volent VL3
平衡隔離牛: Wilmer; LPS: Ediscreation
USB: Ediscreat

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

PhantomGTR 發表於 2014-7-9 14:08
長芯盛係咪無回覆?

其實係我無回覆長芯盛,佢話要俾晒錢先可以訂造五條一米線,但係又無開個明碼實價。

同埋我由頭到尾都以為係買緊 Adnaco 嘅產品,點知成件嘢都唔多覺有佢公司個嘜頭,幫襯佢又好似有少少俾人 One Bank Cheque 。

跟住又俾我見到另一隻唔洗訂造嘅 99 美金貨仔:

http://www.changstar.com/index.php/topic,1652.msg43971#msg43971

http://www.changstar.com/index.php/topic,1652.12

http://schiit.com/products/wyrd-usb-decrapifier‎

水貨跟機嘅 115V 牛唔啱香港 220V 電,咁咪餵佢食 LPS 或者整隻 6V 電池盒囉:

【分享】SONY D100,更換磷酸鐵鋰電池心得!

特價優質 電池盒 DC插頭電源4節5號四節五號電池AA6V帶開關全密封

德力普 磷酸鐵鋰電池3.2V 5號充電鋰電池充電器套裝 相機電池包郵

力特朗 14500磷酸鐵鋰電池 3.2V相機救星 代替1.5v 5號電池 正品

倍量 14500磷酸鐵鋰電池 3.2v 5號充電鋰電池 相機電池5號套裝

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

tleonard 發表於 2014-7-9 15:36
其實係我無回覆長芯盛,佢話要俾晒錢先可以訂造五條一米線,但係又無開個明碼實價。

同埋我由頭到尾都以 ...

ic, 其實係 adnaco 上面既相都係長芯盛既貨,如果呢貨有問題,Adnaco 都唔會賣。
不過唔知要幾錢,同埋個效果其實又係點。

至於個 wyrd,唔食 5V 要 6V,真奇怪。
SnakeOil OS in Ediscreation's Haydn > Denafrips GAIA > Rockna Wavedream DAC > icOn4Pro V4 > Nord One SE UP NC500DM Stereo > Volent VL3
平衡隔離牛: Wilmer; LPS: Ediscreation

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

schmike 發表於 2014-7-8 07:27
西霸FG-MU302A Mini PCI-e转台式机usb3.0扩展卡2口 PCIe扩展卡 http://tb.cn/u0SgIYy

一般mini pcie咁插 ...

原來佢仲要外接電源先用得。

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

PhantomGTR 發表於 2014-7-9 17:42
原來佢仲要外接電源先用得。

我買左未用,未得閒,聽日同貨主傾下先
(Post76 Android 手機版送出)

星級玩家

PhantomGTR 發表於 2014-6-10 16:28
為免攪亂檔,都係返呢條 thread 再傾返呢樣嘢......

搵咗成個星期料,比較過,暫時係呢隻 Adnaco-SU1 - US ...

以小弟所知既 USB 3.0 頭唔會係咁,應該插唔到落DAC
QNAP TS-469L / dCS NB
dCS Paganini DAC / Paganini Master Clock / 大草牌 10m Rubidium Atomic Clock
Audio Note M6 mk3 Preamp
Mcintosh MC452 Power Amp
JAS Audio Odin Speaker

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

karsonkwan 發表於 2014-7-10 03:04
以小弟所知既 USB 3.0 頭唔會係咁,應該插唔到落DAC

師兄,唔明。

星級玩家

PhantomGTR 發表於 2014-7-10 10:22
師兄,唔明。

條線你USB 3.0嗎?如果係的話個頭應該唔會係平時DAC個USB頭
dCS Paganini DAC / Paganini Master Clock / 大草牌 10m Rubidium Atomic Clock

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

karsonkwan 發表於 2014-7-10 12:51
條線你USB 3.0嗎?如果係的話個頭應該唔會係平時DAC個USB頭

當然,同埋要加 converter,因為條線唔帶電過去另一邊,另一邊的 USB plug 要靠另一邊USB host 供電俾佢做 E <> O conversion。之後仲要轉返個 USB 2.0 type B 公插頭。

星級玩家

PhantomGTR 發表於 2014-7-10 15:24
當然,同埋要加 converter,因為條線唔帶電過去另一邊,另一邊的 USB plug 要靠另一邊USB host 供電俾佢 ...

同Lan to optical 同一問題,轉換過程中除左冇左noise 係咪會連signal都會loss呢, 就好似電源濾波器一樣。以我所試既LAN to Optical 情況就係咁樣