設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[喇叭組合] 你會選哪一對喇叭? somus faber 的olympica.3, 或elac fs409

進階玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

兩款座地喇叭   somus faber 的olympica.3, 奧林匹克3    或elac. fs409,如果先不理售價,你會選哪一對.原因??如果考慮埋售價,又會點選呢??請指導,謝   在下用緊tag麥拿倫pa20r前級. 二部同牌子100瓦后級,同牌子cd机.听歌空間約300尺.平時多听人聲唱歌.樂器演奏亦愛听.古典.交響樂.亦不抗拒.但不喜歡太噪嚷.靜慢悠暇就多听之,現在用緊spendor .2/1大書架箱.想搵多對座地.有時可換嚇口味.補償書架箱之不同處.如果閣下有接觸我所問之兩個牌子的型號...又或有充份經驗.就有勞指教.多謝你.

鉑金玩家

76 榮譽慈善家勲章

ONE IS ITALY; ANOTHER ONE IS GERMANY, TOTALLY DIFFERENT SOUND STYLE, DEPEND ON WHICH STYLE YOU LIKT IT!

評分

參與人數 1威望 +5 金錢 +5 收起 理由
WaiHong + 5 + 5

查看全部評分

山無稄, 地無缺, 才敢與76絕!

黃金玩家

師先有乜器材同聽乜音樂? 而家好似咸好定甜好?

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

ozrayyau 發表於 2014-6-7 06:16

????
!!!!!
Cocktail Audio x40   Acoustic Revive 8800
oppo sonica
audia flight 3
LYNGDORF SDA2400   Tunami Terzo XX V2
Elac Bs 243    243.3     Inakustik Ls-603 Oyaide TUNAMI ll SP-Y  v2

黃金玩家

flight 發表於 2014-6-7 06:27
????
!!!!!

兩種唔同聲底,性格各異嘅喇叭, 最好知聽乜音樂同用乜機, 如果套機聲薄, 推 SF 會好過 Elac, 相返亦然。

進階玩家

flight 發表於 2014-6-7 06:27
????
!!!!!

呵呵,師兄,唔好咁樣,唔好咁樣,我地係唔應該取笑呢D要職在身的管理層,人地只不過執行緊佢既銷售職務既同時,佢日日都要坐係部腦面前自我安慰,做緊毒輪磨得太耐,久而久之佢就有度地方開始痕啦,咁佢痕囉咪搞到要出去俾錢租咯咯止痕,咁佢叫得太多,雞蟲上晒腦囉,咁所以佢咪成日都只係識得諗住要喊既好定係要甜既好,師兄你知我講緊咩既

所以我地係唔應該歧視呢D管厘人員,唔好呀,唔準笑架,唔準笑佢地架,唔準笑!........ 哈哈哈哈哈哈哈哈哈...............lol............. 哈哈哈哈哈..........

(以上內容純屬段估,假如屬實純粹巧合,切勿自行對號入座)
有位大師級的名言:世上有很多「idiots」第一次買或聽 Pro Audio 野時,揀中一件 Pro Audio 中的垃圾後,他們就以為全世界所有 pro audio men 都係失聰唔識聽野

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章

如果#6都唔算人身攻擊,我真係唔知咩叫人身攻擊了!
76從此多事了!
呢排唔使旨意我會有新帖文了,避之則吉!
東施再如何裝扮效顰,也只是東施,不可能變成西施。

進階玩家

有位大師級的名言:世上有很多「idiots」第一次買或聽 Pro Audio 野時,揀中一件 Pro Audio 中的垃圾後,他們就以為全世界所有 pro audio men 都係失聰唔識聽野

進階玩家

ozrayyau 發表於 2014-6-7 06:16

你好.在下用緊tag麥拿倫pa20r前級. 二部同牌子100瓦后級,同牌子cd机.听歌空間約300尺.平時多听人聲唱歌.樂器演奏亦愛听.古典.交響樂.亦不抗拒.但不喜歡太噪嚷.靜慢悠暇就多听之,現在用緊spendor .2/1大書架箱.想搵多對座地.有時可換嚇口味.補償書架箱之不同處.如果閣下有接觸我所問之兩個牌子的型號...又或有充份經驗.就有勞指教.多謝你.

進階玩家

WaiHong 發表於 2014-6-7 21:48
你好.在下用緊tag麥拿倫pa20r前級. 二部同牌子100瓦后級,同牌子cd机.听歌空間約300尺.平時多听人 ...

即係師兄你鍾意比較凍的?