設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[教學] 有源喇叭要用釘腳及喇叭架嗎?

黃金玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
各位師兄,我用緊Monkey Banana turbo 4,想請教一下需要用釘腳及喇叭架嗎?對音質提升幫助大唔大?
(Post76 Android 手機版送出)

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

釘腳我用緊,提升都幾大

除非你對喇叭本身有釘腳,否則都係要加,因為都會振動

喇叭架就唔知了
(Post76 Android 手機版送出)

3萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

小弟用ADAM A3X一直都有用釘腳同黑麻石調聲, 呢啲都係睇你需要啦~~!! {:9_423:}

至於喇叭腳就要睇你點用, 喺廳用要set返單元對皇帝位咪可能要囉~~!!

進階玩家

ykluk 發表於 2014-6-5 16:18
小弟用ADAM A3X一直都有用釘腳同黑麻石調聲, 呢啲都係睇你需要啦~~!!

至於喇叭腳就要睇你點用,  ...

視乎你想你的 bass detail 有幾清楚,用越硬的釘,bass 越清晰

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
ykluk + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

有位大師級的名言:世上有很多「idiots」第一次買或聽 Pro Audio 野時,揀中一件 Pro Audio 中的垃圾後,他們就以為全世界所有 pro audio men 都係失聰唔識聽野

專業玩家

小弟用緊genelec 1031a 放係地櫃,有無ching 有釘腳推介?淘寶http://item.taobao.com/item.htm?spm=a1z10.1.w4004-3465163016.18.nk78WB&id=991212294o唔ok?

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

在絕大部份情況下,喇叭釘同喇叭架係必要,除非無位放架,但釘真係唔加唔得。
SnakeOil OS in Ediscreation's Haydn > Denafrips GAIA > Rockna Wavedream DAC > icOn4Pro V4 > Nord One SE UP NC500DM Stereo > Volent VL3
平衡隔離牛: Wilmer; LPS: Ediscreation
USB: Ediscreat

1萬

白鑽玩家

用釘腳及喇叭架,

進階玩家

rgv70ps 發表於 2014-6-5 19:37
小弟用緊genelec 1031a 放係地櫃,有無ching 有釘腳推介?淘寶http://item.taobao.com/item.htm?spm=a1z10.1. ...

用木腳同金屬腳都可以有明顯分別,十分視乎師兄你自己對聲底的偏好口味係邊方面

用木釘的話,bass 聲偏暖,溫潤柔和,味道濃厚,質感淋一點慢一點,bass detail 稍為比金屬釘少一點濛一點,但總會有某D人唔鍾意咁清晰
用金屬釘的話,bass 聲偏冷,清澈通透,少味道,高分晰力,質感爽快一點硬一點,bass detail 比起唔用釘同埋用木釘都要多,尤其係 mon 箱就更加最好用不鏽鋼釘

總之,釘的密度同堅硬度越高,bass detail 就會越多越偏冷聲
但唔好用軟膠類去墊箱或墊釘,否則 bass 會明顯削弱

不過真正天然的黑壇樹上原木,會唔會真係只係得 45 元咁平?我就好有懷疑,畢竟而家唔知點解乜鬼野平木釘粒粒都話自己係黑檀木...... 你信唔信?

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
smokeyduck + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

有位大師級的名言:世上有很多「idiots」第一次買或聽 Pro Audio 野時,揀中一件 Pro Audio 中的垃圾後,他們就以為全世界所有 pro audio men 都係失聰唔識聽野

黃金玩家

Parco 發表於 2014-6-6 00:28
用木腳同金屬腳都可以有明顯分別,十分視乎師兄你自己對聲底的偏好口味係邊方面

軟類如高密度海棉 Auralex Mopad就係專門designed for monitor
重有Iso Acoustic 架都有mix軟墊+鐵通

不可一概而論

進階玩家

darkfrank 發表於 2014-6-6 00:37
軟類如高密度海棉 Auralex Mopad就係專門designed for monitor
重有Iso Acoustic 架都有mix軟墊+鐵通

其實硬身的膠問題唔大,軟膠類問題就大一點
因為膠本身都無木同金屬咁硬,打大 bass 時有機會會有好輕微的移動,前後擺動或搖晃,咁樣就會同 woofer diaphragm 所打出來的相位有些許抵消,令 bass 減弱

我承認係某D情況之下,係會有人用到膠類來調聲
例如 mon 箱類 damping 力水會好高,打出來的 bass 會好勁好衡,但係有人可能會嫌佢 bass 大厲害,或者係個空間裡面大 boomy,想控制一下佢既 bass,同埋又可以固定到個箱的位置,同時又有釘的諧震隔離作用
不過唔多人用,唔係大路野

而你所講既果一個 Iso acoustic 佢都唔係靠膠來做支撐,而係靠鋼通,膠只係用左接合避震

但係我自己就唔鍾意咁做了,如果係想要D釘同個箱唔會移位的話,我就寧願用一層非常薄的雙面膠紙去黐住D釘同個箱,同埋檯面 (要拆既時候,用支 CRC 就可以洗走D膠紙漬),咁就可以保留最多的 bass,一係就正正經經用個腳架,甚至如果真係錄音室的 far/mid mon 的話,多數一定係直接 mount 上牆最穩陣,near field 反而無咁講究,有時 near field 甚至唔用腳 (因為只係負責做 mixing),通常用 iso acoustic 呢類做法的多數都係比較 budget dependent 既細 studio 仔就會用上,我係尖沙咀 tomlee 樓上賣電子樂器果層,同埋逸東曾福裡面,就見過類似 iso acoustic 的擺法,用來放琴同埋放果D 5-6吋的 mon,不過咁樣放,聲真係好麻麻。

我以前都曾經試過用過軟墊或膠類的工具來墊音箱,甚至 3M 膠腳我都玩過晒,但係D聲真係遠唔夠我而家用銅腳 + 雙面膠紙好,膠類產品或含膠類產品我自己唔係未用過,不過D聲真係好麻麻,我唔可以話佢衰,不過無乜肉到,親身體驗