設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: mankoo米高

[討論] 請教買機~(巳經落實Nikon D700)

1萬

三潮玩家

76 榮譽版主勲章76星級影音勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

我選Canon Eos 5D Mark II,因為由拾幾年前玩單反到現在用DC都一直用Canon(個人喜好)
My E-mail:rlwk2009@post76.com
Projector:Sony VPL-VW260ES
Screen:OS Pure Mat II EX 90   
AV AMP:RX-A2040
POWER AMP:Emotiva XPA-5
BDP:Panasonic DMP-UB400
前置:Dali ikno 5 mk2
中置:Dali vokal 2 m

黑鑽玩家

76 榮譽版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

D700 + 50 1.4 = 令你滿意~
ahnel 發表於 2009-9-4 23:26

ahnel兄,朋友叫我可以先配支20 定焦玩吓(周維操練吓學吓影相),
之後配之舊鏡 35-70(因舊鏡又平色又靚),你覺得點睇? (請指點吓小弟)
Post76 我們手牽手,互相信任,共進退!

三潮玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

只計呢兩部, 一定係 D700 性價比高 d, 但鏡頭群祖又 Canon 多 d. 所以好難揀
https://www.facebook.com/directorphoto

黑鑽玩家

76 榮譽版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

只計呢兩部, 一定係 D700 性價比高 d, 但鏡頭群祖又 Canon 多 d. 所以好難揀
導演 發表於 2009-9-5 01:46

係咪Canon 只配"紅圈"鏡較好,而Nikon 就比較易夾到其它鏡?
除咗呢兩部,導演兄有無心水推介? thx!

三潮玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

Nikon 無咁多走焦問題係事實, 但 nikon 舊有的鏡頭無 mud 邊支配合到今天的科技 (成像), 新款鏡當然無問題啦. 至於 Canon, 配 L 鏡一定好 d 都易理解, 正因為多 choice, 所以好多人都揀 L 鏡, 起碼 Canon 有齊三支 2.8 zoom and f/4 zoom, Nikon 只得 2.8 zoom, 已少左三支 choice. 至於定焦, Canon 已 更新左好幾支 L 鏡, 支支成像出眾.
總結係.. 睇你想用咩鏡, 影咩多, 聽 mankoo 兄講個 case 就兩部都 handle 到
https://www.facebook.com/directorphoto

銀級玩家

canon 5d II 返貨好小....成日無貨 唔知係唔係就出 MARK III....

專業玩家

RX78

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章

其實mankoo兄字裏行間, 都已經有了定案,
D700喇, 我係nikon多年用戶.

黑鑽玩家

Nikon 無咁多走焦問題係事實, 但 nikon 舊有的鏡頭無 mud 邊支配合到今天的科技 (成像), 新款鏡當然無問題啦. 至於 Canon, 配 L 鏡一定好 d 都易理解, 正因為多 choice, 所以好多人都揀 L 鏡, 起碼 Canon 有齊三支 2 ...
導演 發表於 2009-9-5 02:30

thx 導演兄!

專業玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

ching, nikon同canon色底幾唔同, 你可能要睇睇你鐘意邊個色底
功能方面, 兩部機都係高級, 一定夠你用

ps : 個人黎講, 我會buy nikon多d

行動組特工

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

ahnel兄,朋友叫我可以先配支20 定焦玩吓(周維操練吓學吓影相),
之後配之舊鏡 35-70(因舊鏡又平色又靚),你覺得點睇? (請指點吓小弟)
mankoo 發表於 2009-9-5 00:02

師兄你係唔係相講20mm f2.8果支, lee支野都係好一般, 一黎係菲林年代o既產物, 二黎2.8光圈又唔湯唔水, 唔多人選擇~

35-70mm f2.8 又係唔係好選擇, 一黎又係菲林年代o既產物, 二黎35mm起跳點都唔係禁方便, 出街就一定要帶多支wide~

相信你個朋友都係d玩Nikon玩左好耐o既師兄~

其實導演兄講中左個point就係舊鏡換新機個效果唔好, 所以變相選擇少左, 由其是用FF機, 可以選擇又有質素o既真係唔多, 揀得落手o既都唔平~

如果夾D700的話, 我會用Sigma支24-70 f2.8 取代 35-70 f2.8, 價錢可能會貴番2k, 但係物有所值, 同埋24mm起跳會好用d, 同埋睇過吓d sample支鏡都算幾利, 以lee個價黎講算唔錯, 當然你要唔抗拒副廠鏡啦~

如果要選多支大光圈定焦, 我會選50 1.4, 點解唔要20要50呢, 因為20 2.8淺景深個效果唔明顯, 師兄又鍾意室內影吓人保留番個氣氛, 50 1.4可能會適合d~
50 1.4原廠或Sigma都可以, 我就選擇左Sigma, 因為一黎平d, 二黎色靚同散景靚, 師兄可以參考吓我中環黑夜個post, 我全部相都係用50 1.4, 雖然resize左, 你要o既我可以send原相比你睇睇~