設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: 阿正

[黑膠碟] 正仔【頂級黑膠推薦] updated on 1/2/2015

3萬

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章金耳朵銀耳朵學員

QQ
阿正 發表於 2014-7-12 21:46
r y g Live in Japan CD

抱歉如插一張CD 同大家分享, 今天去完會展, 剛巧參加第二埸御品 show 2014, 很喜 ...

ah lee八月换盘bor,有冇上去听过

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
阿正 + 10 + 10 用家心得

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

阿正

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章金耳朵銅耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

【甄妮】同名黑膠

Denon PCM Digital recording,made in japan, recorded at Nippon columbia no.1 studio , Toyko, 幾乎係全日本制作人搞的好事, 序.... 木頭人, 幾多年呀, 仲咁好聲, 金音符出品有保証,1981至今wor....好LP 真係可以聽過世,使乜理人地話會play 一次衰聲一次呀, 三十多年前的LP, 事實証明只要適當保存, play 足兩面, 歷史告訴我, direct disc 呀, 流行曲呀,只要d 膠本身質地好, 例如早期優質處女膠, 係百分百經得起考驗的, 唔使信我講, 黑膠本身會告訴你, 另外, 呢張L P仲好平$100 至$150, 後生的甄妮聲音 此中尋。
(Post76 Android 手機版送出)

本帖可能會有更多會員優先看的內容

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

評分

參與人數 10威望 +190 金錢 +190 收起 理由
Msuper + 50 + 50
sunboy + 20 + 20
uegili + 10 + 10 超正!
spencerchan1 + 10 + 10 絕對認同
Ken704 + 50 + 50 精彩報告
fungl + 10 + 10
Gentleho + 10 + 10 精彩報告
agic + 10 + 10 精彩報告
lamwaikit007 + 10 + 10
tlsk + 10 + 10 用家心得

查看全部評分

與其窮一生去討論音樂或硬件, 何不用一刻放下心去感受音樂的善和美呢

1萬

白鑽玩家

阿正

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章金耳朵銅耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

agic 發表於 2014-7-12 21:50
ah lee八月换盘bor,有冇上去听过

未呀, 希望下次跟下人上去listen

評分

參與人數 2威望 +40 金錢 +40 收起 理由
lamwaikit007 + 20 + 20

查看全部評分

與其窮一生去討論音樂或硬件, 何不用一刻放下心去感受音樂的善和美呢

1萬

白鑽玩家

阿正

【知足者貧亦樂】

波叔生鬼諧趣粵曲,仲有尹飛燕,白鳳英, 我剩識波叔咋,細細個老豆成日play 粵曲, 粵曲陪我兒時一起過,所以好鬼開心, 找到他的作品, 此LP Side one 正極, 說到股票的故事,百年不變, 人的無知同貪念最終由平實變貧窮, 然後明白自已錯後改過自身的老故事, 佢成為我介紹的LP , 係風行係當年自稱發明兩用唱片, mono / stereo compatible 制式, 而且音質很高度傳真, 廣東話唱片有此質數我猜不易吧在當年, 所以呢張LP 可能不易找到, 有時一個隨緣會遇到一張好碟, 反而苦苦追尋卻兩手空空, 聽音樂, 渡人生......有時分不開.....made in hk ,誰説冇好野呀...^o^

x

評分

參與人數 7威望 +160 金錢 +160 收起 理由
travelbooy + 10 + 10 超正! I like it too
tlsk + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

阿正

【魔鬼的情詩】陳昇

謝謝76綱友gc 介紹這cd 給我, 昨天才找到呢張LP , 呢張LP 是今年出的, 新唱片不能叫好好好好6音or 極品靚聲, 不過我還是要在此topic 提一下, 第一首, 【不要讓你孤單 】比起 人人皆知的 【把悲傷 留給自已】好好多倍, 我不停play cd【不要讓你孤單】, 好好聽, 好感動, 於是慢慢去認識他這專輯的其他作品,開始慢慢從平實的陳昇聲音之中看到了他的利害, 如果用低頻的一浸浸殺埋身而有起伏力度不同唯之靚,那麽陳昇的深度就似啦, 一浸一浸慢慢不急的去令你感受他的激情, 以為平凡, 然後開始聽多了就喜歡了, 不要一定追求LP , 其實 早期K1版本cd也不錯了, 我最近也托刀刀兄幫手找另一版本cd, 呢張專輯對不喜歡國語的巴打們就不要勉强入了, 陳昇,喜歡了便是寶, 不喜歡 它是幾草咋, 我現在拿著幾草cd 加4舊多黑膠同大家分享了, 相信如果你是看了我這篇陳昇推薦而入了cd, 真不知是禍是福,我估計有一大半人會不懂欣賞他, 反正我不管, 我就分享我喜歡的專輯算了, 仍是那一句, 如果好的佳作自己認為好,我不知道點解我要按住自已不去分享? 以前諗怕分享了好多人買不到了,抄價了, 現在自私地想, 我分享得已是我now 擁有了, 管他.....

x

評分

參與人數 6威望 +150 金錢 +150 收起 理由
spencerchan1 + 10 + 10 絕對認同
Ken704 + 50 + 50

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

阿正

【I remember】夏韶聲

中文黑膠對比好多外國名作在6音方面的確不夠人強, 唯有在當中找一些分數較高的推薦一下, 呢張夏生的LP 點解會介紹而不是um 1,2  呢?  um 的LP 我都有, 不過唔知點解呢張老膠也許膠質本身舊些,我在聽感上感受它發出的聲音較為喜愛,這個有點微妙, 全碟有一半不太hit, 但hit 的就非常吸引, 趁有的話,請入張靚仔聽下吧, Danny summer 把聲冇人有ka, 仲要好有感染力呢.......

x

評分

參與人數 8威望 +170 金錢 +170 收起 理由
uegili + 10 + 10 超正!
spencerchan1 + 10 + 10
jcttt + 10 + 10 最愛的夏韶聲大碟!

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

阿正

【李小沛作品集】

第一次認識他呢張作品是朋友家訪play 的cd, 音效非常捧, 大師出手, 冇得走, 於是入了呢張黑膠, 以近年的出品中,呢張頗吸引, 選曲非常精彩, 音效奇好, 要家訪play 一下過下引, 呢張可作demo , 我尚在慢慢欣賞, 呢張作品要learn 下, 細細反覆品嘗才更有味道!

x

評分

參與人數 6威望 +150 金錢 +150 收起 理由
伏喱哩 + 10 + 10 絕對認同,不過斷晒市

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

阿正

休息下先...

評分

參與人數 2威望 +100 金錢 +100 收起 理由
sunboy + 80 + 80

查看全部評分

鉑金玩家

76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

1萬

白鑽玩家

阿正

Einstein 發表於 2014-7-13 00:28

愛兄, 入盤入碟啦,此report 一出, 中文老黑膠有可能又加價啦

評分

參與人數 3威望 +90 金錢 +90 收起 理由
Msuper + 50 + 50 唔巧禁講,又會有麻煩友發聲你當自己邊個架.

查看全部評分