設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: william02

[CAS音響] 新訊源測試----i3 無扇電腦

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

kufmitop 發表於 2014-7-15 17:42
呢部用Atom Bay Trail-T Z3770行Win8,更新技術更低功耗,不過得2個USB口稍嫌太少。如果只用於讀取NAS應該 ...

睇spec 同liva 差唔多,但佢本身無lan位如果目光係連nas會唔會唔係咁好
(Post76 Android 手機版送出)

星級玩家

william02 發表於 2014-7-16 01:38
睇spec 同liva 差唔多,但佢本身無lan位如果目光係連nas會唔會唔係咁好
(Post76 Android 手機版送出) ...

佢可通过USB转RJ45接口(需自配)来使用有线网络.
亦可以通过WiFi無線連接.

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

kufmitop 發表於 2014-7-15 17:42
呢部用Atom Bay Trail-T Z3770行Win8,更新技術更低功耗,不過得2個USB口稍嫌太少。如果只用於讀取NAS應該 ...

請問師兄你有無用佢嚟做 CAS? 如果有,你行乜嘢 software 呀?
SnakeOil OS in Ediscreation's Haydn > Denafrips GAIA > Rockna Wavedream DAC > icOn4Pro V4 > Nord One SE UP NC500DM Stereo > Volent VL3
平衡隔離牛: Wilmer; LPS: Ediscreation
USB: Ediscreat

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

kufmitop 發表於 2014-7-16 11:48
佢可通过USB转RJ45接口(需自配)来使用有线网络.
亦可以通过WiFi無線連接.
...

咁好似作為SOURCE比做讀NAS好....

星級玩家

PhantomGTR 發表於 2014-7-16 11:56
請問師兄你有無用佢嚟做 CAS? 如果有,你行乜嘢 software 呀?

我冇啊,只係正在檢視現有Fanless PC的資源,因為買料砌的話好繁兼好貴。

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

中段報告

經少量測試,暫以DAPHILE 作主力OS
安裝於手指,機內的SSD作為歌曲存放

加裝LPS,用一般電腦用電源線,但LPS換上非常便的淘寶銀FUSE

暫時十二分滿意

音場唔算十分黑,但我用的電源唔妥當,所以正常
分離度,動態,高低延伸十分理想

細節唔錯,弱音都好清楚表達,定位暫時滿意

人聲暫時聽女聲同張國榮都好好,古典試咗四季-春 同 貝9大合唱部份,都十分理想

銀FUSE的味道出咗嚟.....

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
PhantomGTR + 10 + 10 精彩報告

查看全部評分

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

kufmitop 發表於 2014-7-16 13:11
我冇啊,只係正在檢視現有Fanless PC的資源,因為買料砌的話好繁兼好貴。

完全同意,買部又唔貴而且唔使煩

星級玩家

william02 發表於 2014-7-16 13:19
完全同意,買部又唔貴而且唔使煩

William02兄:

你覺得用你這部Fanless PC做CAS是否比Notebook 好?

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

kufmitop 發表於 2014-7-16 14:55
William02兄:

我假定無用LPS的情況會較好,因為我用NOTEBOOK 同NETBOOK 試係無用到LPS

EXT CD ROM 就同一隻
OS 都係DAPHILE
比對係
IBM NOTEBOOK 4核心 8GB RAM
SAMSUNG ATOM 雙核心 4 GB RAM
FANLESS i3 雙核心 4GB RAM

係咁的情況下,聲音 FANLESS 係最好,IBM 同SAMSUNG 實際差距不大,但IBM會好少少(但IBM用的時間較久)

SAMSUNG 播DSD會有少少唔順暢

背景方面,SAMSUNG 同IBM 差唔多,FANLESS就更黑同深邃,IBM加咗IFI 粒IPURIFIER 就會黑過FANLESS,但會有點唔自然,SAMSUNG 加咗無IBM黑但會自然好多

分離度同定位係2部NOTEBOOK 同NETBOOK 輸的最大原因,闊度FANLESS都唔係WIN太多,但分離度出色好多,由其我聽貝9 DSD做測試,2部手提都做得唔錯,但只係同我出街聽的IPC三文治差唔多級數,FANLESS就好明顯分得好清楚

FANLESS加咗LPS....

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
PhantomGTR + 10 + 10 精彩報告

查看全部評分

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

kufmitop 發表於 2014-7-16 13:11

YES, I agree.
SnakeOil OS in Ediscreation's Haydn > Denafrips GAIA > Rockna Wavedream DAC > icOn4Pro V4 > Nord One SE UP NC500DM Stereo > Volent VL3
平衡隔離牛: Wilmer; LPS: Ediscreation
USB: Ediscreat