設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: chiukee

[AV擴音機] 首次玩鬼妹AV azur 751R V2

星級玩家

louis001 發表於 2014-9-12 12:39
外置硬碟機 ==USD 線==> AUNE S1 == RAC 線=>  CA 751R ==全對

•        AUNE S1 可直接接外置硬碟機作 ...

咁部AUNE S1又真係方便喎。可否透露部機係乜聲底而令您如此著迷呢?

我見部機係有光纖輸出的,會唔會如果用光纖輸出就會由CA 751R做DAC解碼,用RAC 線輸出就會由AUNE S1做DAC解碼呢?

謝謝指教。

黃金玩家

Reactor 發表於 2014-9-12 18:12
咁部AUNE S1又真係方便喎。可否透露部機係乜聲底而令您如此著迷呢?

我見部機係有光纖輸出的,會唔會如 ...

聲底屬暖厚 低頻有力

我剩係用RCA 冇用及試過其它輸出  

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

請問各C Hing,如果用751R配KEF R300,是否ok? 配ls50可以嗎? THX
50 字節以內
不支持自定義 Discuz! 代碼

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

師兄,請問吓電視有冇用ARC落751?

我之前有,但係唔知點解用用吓冇聲....... 宜家要digital入!
Don't Worry; Be Happy!

星級玩家

太毒了, 心癮發作
問:
如果我聽CD, 用9700作解碼, 經RCA , 在 AV Amp 用 "direct" out, 是否部部AV Amp都差不多?  還是用CA 751R V2 聲會好好多
貧民影音組合
索尼 46HX850
Oppo 105D for Movie
菲利普9700 for CD
天龍 2313
KEF 3005se + atmosXT
Belkin Isolator 6 > ISOL-8 LC > 208-8

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

dpcs 發表於 2014-9-15 00:36
太毒了, 心癮發作
問:
如果我聽CD, 用9700作解碼, 經RCA , 在 AV Amp 用 "direct" out,  ...

師兄, 請問宜家點聽法?

咁啱我都係9700

黃金玩家

袛袛

太毒了, 心癮發作
問:
如果我聽CD, 用9700作解碼, 經RCA , 在 AV Amp 用 "direct" out,  ...

層經測試過 如果剩用rca出 安橋 p記 同ca比較
CA既音樂感會比個兩個牌子強的
請袛作參考
105+5010
105+LX83
752+751R
751+751R
103+LX85
以上袛係剩係用BDP+AMP 計

星級玩家

太毒了, 心癮發作
問:

我就會建議,如果以聽歌計,對喇叭最影響音色。

星級玩家

esin0822 發表於 2014-9-15 09:15
師兄, 請問宜家點聽法?

咁啱我都係9700

我现在係
9700(mod) - rca (d牌銀线 鉑炭頭) - 天虫2313 - i牌603线 - kef3005
貧民影音組合
索尼 46HX850
Oppo 105D for Movie
菲利普9700 for CD
天龍 2313
KEF 3005se + atmosXT
Belkin Isolator 6 > ISOL-8 LC > 208-8

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

dpcs 發表於 2014-9-15 17:20
我现在係
9700(mod) - rca (d牌銀线 鉑炭頭) - 天虫2313 - i牌603线 - kef3005

咁憍我又係天虫升上黎!

小弟愚見, 如換751R但係RCA入, 然後"Direct"出, 應該分別不大!

但係如兩部都係RCA入"Stereo"出, 經一經amp, 咁樣就有分別, 751R應該好D!

高手們, 如有錯請更正!

Don't Worry; Be Happy!