設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: patkwok

[討論] 美式電源線相位問題

1萬

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

patkwok 發表於 2014-9-12 14:46
四千都係入門,咁真係可以慳返D錢投放係器材上好過

似樣D的EI choke 電處又真係要四千多的。

1萬

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

HenryHou1 發表於 2014-9-12 14:55
多口問句,師兄對入唔入門既定義係睇價錢﹖
如果是的話就我所知,同牌子無再貴的濾波拖板,再上就只有p3/ ...

相信 Alpine 師兄係分享緊佢自己的經験。
佢濾波電處由 Belkin PF30 玩起,
跟著跳上 PF50, Isotek Aquarius,
之後 出 PF50 入 ISOL-8 Cleanline Wave,
今年年頭 放 Wave, Aquarius 升上 ISOL-8 Minisub Axis,
而家隻 Axis 已變左做 ISOL-8 Substation Integra。
濾波電處的經験佢非常豐富。
佢而家重心思思想入隻 P5 添。

黃金玩家

plnl88 發表於 2014-9-12 15:17
相信 Alpine 師兄係分享緊佢自己的經験。
佢濾波電處由 Belkin PF30 玩起,
跟著跳上 PF50, Isotek Aquar ...

完全明白,我知呢度好多人玩isol-8我相信都係好嘢嚟,亦從來唔會懷疑你地既選擇
我只係想講出雖然一分錢一分貨呢個道理唔會變但係呢個音響世界太多嘢收到好貴而俾唔到相應既質素時,咁就變咗好多比較平既嘢會跑出,而好多人都唔係有好多錢去玩音響所以只係想建議我覺得有效既產品only
晶爺你的文章都好毒架,我一向都有睇開

1萬

黃金玩家

HenryHou1 發表於 2014-9-12 15:37
完全明白,我知呢度好多人玩isol-8我相信都係好嘢嚟,亦從來唔會懷疑你地既選擇
我只係想講出雖然一分錢 ...

毒乜鬼。我只在分享我自己的經驗之嘛。
其實我都係交學費,慢慢一步步摸出黎的。
開頭我由 Belkin Isolator-6 拖板 起步,
經 AC8.8, 古仔爭先 3000, PF30,海韻隔離牛,
直到隻行 EI choke 的  Cleanline2 先覺得 可以係 2CH 度用下。
隻 Cleanline2 係三年前我有幸執尾會都要四千。
所以大致上 Alpine 師兄都無乜講錯。
-一般用 Delta Circuit/Shunt Cap 的濾波拖板,
插 2CH 器材大多數都效果不佳的。
其實我對 P5 都好有興趣的。 但我隻 PPP 重未壞。
都想執隻 Titan EVO3 架。不過又想要地濾同 DC Blocking。
所以咪轉駄望住隻 Substation LC 羅。

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

講講下拖把都係無可避免玩埋電處
其實最平既電處有咩選擇,要幾多入場費?

1萬

黃金玩家

patkwok 發表於 2014-9-12 16:04
講講下拖把都係無可避免玩埋電處

其實最平既電處有咩選擇,要幾多入場費?  <--- 咁要睇樓主師兄用係邊度了。
AV:
一隻 PF30 都可以了。Cleanline2 都好正了。
不過呢兩隻野只有二手。PF30 1500-1800,Cleanline2 4000 左右。

2 CH:
咁就開始暈了。
最好用一個組合。
再生拖濾波,
206-2 (1200) 拖隻 Cleanline Wave (二手 4000-4500) 是最基本的了。
我個人認為。

利申:我套電處組合:
500A 電視:206-2 拖 PF30摩。
2CH sys: OnFilter20...206-2...PPP...Minisub Axis...隔離牛

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

plnl88 發表於 2014-9-12 16:16

我只玩2CH
咁真係頭痕了

1萬

黃金玩家

patkwok 發表於 2014-9-12 16:18
我只玩2CH
咁真係頭痕了

或者師兄中意與訉噪共舞,是自然一派呢。
咁一隻 MTB-6 之類 咪得羅。

鉑金玩家

HenryHou1 發表於 2014-9-12 15:37
我只係想講出雖然一分錢 ...

其實我想帶岀嘅唔係平貴或幾多錢係平幾多錢係貴
只係想帶岀,入門濾波因為成本或用料問題,可能濾得太多,導致所謂的cut頻或腳軟
而用料,線路較好的,會用上漸進式過濾,唔會一次濾走太多,和有分俾唔同類型器材用的
重點係想提醒想玩濾波的朋友要先了解濾波的好與壞和特性,先決定用還是不用

我個人絶對唔支持單睇價錢或外表去評定一件器材好與壞,亦唔喜歡預測,只有親身試過才下定論
我識一位朋友,本身用開s牌8千幾蚊嘅xxA系列電處,佢親身試完另一牌子4千蚊電處之後,立即放走手上果隻入返隻平野

而洗錢落電源處理亦是一個非常大的心理關口,要靚聲音就要有靚電,這是不變的道理
器材: 法國合併機+法國小喇叭+祖國宇宙盤
電處: 美國電源再生+英國濾波+日本隔離牛
電線: 美國波蘭日本香港聯軍

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

alpinweissM 發表於 2014-9-12 19:42
其實我想帶岀嘅唔係平貴或幾多錢係平幾多錢係貴
只係想帶岀,入門濾波因為成本或用料問題,可能濾得太多 ...

你個朋友比你毒到。。。想同你一齊食煙