設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: lkljason

[PC] The Sims 4請教

2萬

三潮玩家

J J

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

@肥狗仔@ 發表於 2014-9-18 11:40
frame rate係心理關口,之前XPR兄傾開先知仍然唔少人接受唔到30 overall。記得win8佔據內存好似係睇ram的, ...

唔該曬

2萬

三潮玩家

J J

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

kl122002 發表於 2014-9-18 13:45
個demo好似只可以創造一個sims看看, 無全何遊戲可言. 因此在那裡不一定能測到你部機是不是適合.
Sims 4, ...

玩嘅game 唔多,一定支持正版!

1萬

白鑽玩家

老而不

@肥狗仔@ 發表於 2014-9-18 11:40
frame rate係心理關口,之前XPR兄傾開先知仍然唔少人接受唔到30 overall。記得win8佔據內存好似係睇ram的, ...

找了一部小小的比較 60vs 30FPS :

只是youtube常設限, 真是可惜. 要看原文在這裡 : 原文
Sims 4 如果FPS低的話, 在拉地圖, 角色走動時有少少lag的感覺. 奴果你覺得一切OK的話不要緊.

大波羅3...我自已覺得佢的config requirement 有少少吹大左, 我自己用舊的i5第二代, 內顯 Intel HD3字頭的機, 行medium 都玩到.

不過我也發覺自已都要考慮換機了, 一換機就頭痛.

評分

參與人數 1威望 +40 金錢 +40 收起 理由
@肥狗仔@ + 40 + 40

查看全部評分

還是好音樂最好.

2萬

三潮玩家

J J

kl122002 發表於 2014-9-18 14:13

只是youtube常設限, 真是可惜. 要看原文在這裡 : 原文

謝謝你!

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

kl122002 發表於 2014-9-18 14:13

30對60對比會受好多外在因素影響(話說個網似係測試垂直同步多過frame rate?)。 特別玩第一身,滑鼠個靈敏度會比家用機joystick高出不少,若果人人張卡好似該網站咁樣同屬旗艦顯卡就最好不過,但現實係花二千以上買顯卡的唔係多數人會做的。30同60只係數字遊戲,frame drop頻率先係PC的難題。所以點解我唔太好PC game,佢地開發果班都嫌PC煩,過一兩年仲想自己張卡有好優化真心自求多福。大波羅3果啲其實親民啲係正常,一黎定位太高趕客,二黎黑位多資源上有得走棧。但sim哩類冇得走,佢果啲AI係真正的Time-based control,一入game不斷地run。

1萬

白鑽玩家

老而不

@肥狗仔@ 發表於 2014-9-18 15:36
30對60對比會受好多外在因素影響(話說個網似係測試垂直同步多過frame rate?)。 特別玩第一身,滑鼠個靈敏 ...

啊, 對, 那個有說過Vsync. 不過30/60FPS只是為了大家看看而找出來的樣品.
講真PC的frame drop 都幾多問題, 而且就config跑出來的問題日日新. 好似玩watdhog真是都幾多frame drop下...玩左少少drop到我都白左眼, 然之後都忘了uplay的log-in了. 反而Wolfenstein可以接受.  

打機用上二千幾的顯卡唔係最貴, 因為MB, CPU, HD, cooling用上高級野加起來都可以過皮野 (不過對比起一部HiFi 還是小兒科) . 我兩三年前幫手下砌過一次, 單是當時的i7都過4-5千, MB 5千尾, 水冷, 果次無買mon... 無記錯總數是二萬左右....換下HD預計再行多幾年應ok.  玩PC令我喜歡的原因是可以不停組合, 好似玩lego, hifi, 相機一樣. 不過感覺就是感覺, 只求玩又唔一定話要甘多錢去求high resolution.

用二萬幾的config玩sims4 一定可以開到high resolution, 只是我覺得現在game入面什麼都沒有 :天氣 , 主題之類; 行出屋都要load, 又好似sims 1一樣下下call 的士. 對sims3對比, 要不是人仔好睇左真是世界大倒退. 我買左不過都唔想用太多時間去玩. 而值唔值用這種組合去玩更是另一問題.

至於大波羅3...都係玩了一半沒玩. 原本真的想有很大的變化, 結果還是老樣子. 又回到上WOW同人吹水打怪

還是好音樂最好.

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

kl122002 發表於 2014-9-18 20:50
啊, 對, 那個有說過Vsync. 不過30/60FPS只是為了大家看看而找出來的樣品.
講真PC的frame drop 都幾多問 ...

PC有時真心好尷尬,講畫面,唔買勁卡有時玩得比家用機更屎。講獨佔game, 其實都無邊幾隻要用到咁高配置。一旦你揾到一隻所謂硬件殺手,倒頭來發現只係廠方優化做得差,畫面其實一般。不過最慘係近幾年有啲頂級PC畫面出現,但正式版就算改佢config都出唔到果種效果。

以前doom3, crysis果段時間真係唸住家用機玩完,不過哩家歐美果邊d美工勁左好多,基本上已經彌補咗兩者差距。若果得gaming PC,咁繼續玩無問題,若果屋企有埋家用機就會發覺PC係好煩膠嘅一個平台。新卡用唔長,過兩三年就經常crash.我之前張卡係GTX560,嗯,問題顯卡,邊間廠出就唔講喇。但壞左之後已經轉返650,無法平時要做3D還有同game有關的東西,唔預鬆唔得但game真係無必要唔會開,平都係咁話。
(Post76 Android 手機版送出)

1萬

白鑽玩家

老而不

早5-6年我都覺家用機差不多完, wii的出玩更覺得世界變左. 一年前我有買wii, 然而最後都係玩左3次就送俾人, 下場幾乎同PS一樣. 唔知點解, 我就是對用電視打機的感覺麻麻, 可能是我慣了用keyboard 多過joystick (L1/R1 O 三角真係好難記). 如你所言, 我都發現Xbox對PS發起攻勢後, 幾乎任何大game出都一次過有PC, xbox, PS 版, 唔似以前將條界畫得甘清. 接下來有farcry 4, 唔知ubisoft又會點呢? 上次watchdog 令好多PC gamer失望.
顯卡我是用AMD (以前的ATI) 出的HD78X0 , 現在想跳去R7或者直接去firepro系列.  我知N廠出的顯卡唔差, 而且打機而言是老行家, 我有朋友用緊未出事. 電腦野真是撞手神....
我私下只是還是偏好ATI, 至今升級又升級下佢都未在我面前死過一張. 而...講真一句, 我覺得開始大升級的感覺很弱, 久不久就話出, 改下number又出, 新的只升小小, 就算最top的都差dd...真係唔知卡廠lum咩.
還是好音樂最好.

星級玩家

我部6年前既機都玩到,只係換左張gtx560

星級玩家

不過lag 就一定有,而且唔夠ram 玩玩吓會程式關閉