設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: Rakehell

[喇叭組合] 入手鴨叭 , 未有Firmware既不完整報告...

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

小瑟 發表於 2014-10-31 09:38
正呀, 有親身分享最好呢~~~

好想分享呀 不過個y記幾時先有update? 而家一聽陳潔儀首等了又等 個心就好鬼唔舒服
(Post76 Android 手機版送出)
LG 65 E6P
Marantz 8802a
Lexicon RX-7
金仔E650
金仔DP550
Oppo 203
Focal Diablo & CC1008be
KEF T301 E301
MA RX-FX
Velodyne DD12+

黑鑽玩家

Rakehell 發表於 2014-10-31 09:29
9 Channel !  

可以試下你岩岩個做法先 . 講真, 如果我係你都會咁樣用對蛋仔黎做反射. 唔得先 ...

我都係甘唸 試下個效果先再唸r50 多謝ching解答!!
LG 65 E6P
金仔E650
金仔DP550
Oppo 203
MA RX-FX

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 黑鑽石勲章

sharkpigyu 發表於 2014-10-30 19:36
我係9 channels架 後牆已經有4隻 我而家唸緊甘樣掉轉佢work唔work? 有atmos就掉轉佢做反射 無就 ...

玩atmos 前頂喇叭可以有以下擺位
1)hight front ,放在前置上面近樓底.斜向皇帝位.
2)放在前後置中間位大約皇帝位前兩三呎上面樓底,向地出聲.
但你現左的hight front擺法未夠高,未必做高空擴散的效果,
可以試下掛高到近樓底斜向皇帝位,應該會理想些.

專業玩家

Ching, 请分享多些相

黑鑽玩家

pac 發表於 2014-10-31 10:42
玩atmos 前頂喇叭可以有以下擺位
1)hight front ,放在前置上面近樓底.斜向皇帝位.
2)放在前後置中間位大 ...

唔該pac兄 甘遲啲等我試下再掛高啲先 如果效果可以接受 甘就慳返買r50
LG 65 E6P
金仔E650
金仔DP550
Oppo 203
MA RX-FX

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 黑鑽石勲章

sharkpigyu 發表於 2014-10-31 11:50
唔該pac兄 甘遲啲等我試下再掛高啲先 如果效果可以接受 甘就慳返買r50
(Post76 Android 手機版 ...

我都用緊FRONT HIGH 的玩法,當睇無ATMOS片時幫肋很大,尤其是玩投影的朋友就更加要用此玩法,因為可以調較人聲高度

鉑金玩家

金耳朵基本學員76-FC 黑鑽石勲章

恭喜師兄

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

如果玩5.1.2,見圖對atmos喇叭係放係前置上面,唔知放後置上面得唔得呢

高級玩家

死窮鬼!

76-FC 藍寶石勲章

QQ
C兄請問可唔可以Pm部ONKY SKH-410 及 Y記 3o4o 個價錢給小弟呀,因為小弟真係要換機了!   謝謝呀!
安記1030 > NAIT XS-2 ,KEF R300 R200c  Klipsch RS52II, SB Klipsch RS41II, Cambridge Audio 651BD , Velodyne 800i ,WW SILVER STARLIGHT'6,大红腸

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

fatboy88 發表於 2014-10-31 16:22
如果玩5.1.2,見圖對atmos喇叭係放係前置上面,唔知放後置上面得唔得呢 ...

我覺得係可以...

因為如果玩7.1.4

主置放兩隻,後置放兩隻

所以依家你玩5.1.2,無問題