設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: darkfrank

[CAS音響] 分享我的2014 CAS主機

專業玩家

diamondblack 發表於 2014-11-28 10:32
全ssd有點不切實際,除非歌真係唔多。

小的已經試過就算係file copy都會將系統嘅特性抄寫落file樹,所以 ...

對~file每經過唔同地方特性都會改變~

黃金玩家

Caution 發表於 2014-11-28 13:53
對~file每經過唔同地方特性都會改變~

無理解錯的話,二位師兄係講緊file proporties 入面 access write 繼承會導致聲音不同?

星級玩家

darkfrank 發表於 2014-11-28 17:34
無理解錯的話,二位師兄係講緊file proporties 入面 access write 繼承會導致聲音不同? ...

喺我對電腦嘅極初班認知裡面,copy files其實係另一個地方regenerate個新嘅file,所以個新file嘅character會受個新file喺邊樹regenerate影響。情況就好似你開個doc file打印,文字上嘅內容係一樣,但你用唔同紙質,墨水印出嚟都同原件有分別,有時甚至因為用唔同version嘅word開個doc file裡面內容嘅alignment或者fonts都變埋。
dCS Network Bridge / AQ WEL Signature AES / AQ Diamond Ethernet
dCS Vivaldi DAC + Clock / WW Platinum Starlight 7 / Cybershaft OP15
Local-designed dual-mono pre-amp
Nord One SE UP NC500MB Mono Blocks

黃金玩家

diamondblack 發表於 2014-11-28 17:44
喺我對電腦嘅極初班認知裡面,copy files其實係另一個地方regenerate個新嘅file,所以個新file嘅characte ...

剛剛我都遇到個問題,從HDD抄左個wav入usb手指,結果個file有爆音,check頻譜corrupt左一段但size完全一樣
睇黎wav呢種無較驗既格式真係不太適合用黎儲存,反而無損格式就好似壓縮檔一樣有checksum會穩陣些少

星級玩家

darkfrank 發表於 2014-11-28 18:10
剛剛我都遇到個問題,從HDD抄左個wav入usb手指,結果個file有爆音,check頻譜corrupt左一段但size完全一 ...

唔關事,checksum一樣嘅,我已經測試過好多次。

我覺得checksum只係一個static measurement,係唔能夠話俾你知streaming嘅時候發生乜事。

但去usb爆音有可能係usb嘅receiving end唔得。兄上平時係network streaming定usb?
dCS Network Bridge / AQ WEL Signature AES / AQ Diamond Ethernet
dCS Vivaldi DAC + Clock / WW Platinum Starlight 7 / Cybershaft OP15
Local-designed dual-mono pre-amp
Nord One SE UP NC500MB Mono Blocks

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

diamondblack 發表於 2014-11-28 22:10

我覺得checksum只係一個static measurement,係唔能夠話 ...

有個叫 sandyk 嘅師兄真係好心着雷劈,每次都同其他人拗點解兩個 checksum 無分別嘅 WAV files 會出唔一樣嘅聲,未親手做過 testing 嘅就話佢老吹或者腦放全開/心理作用,但係由頭到尾都無將個重點提出,就算 checksum 嘅 software 識飛都無辦法表達頻譜嘅分別:

http://www.computeraudiophile.com/f8-general-forum/linear-powered-rips-and-flash-drives-sound-better-alex-was-right-22116/

我仲唔係好明白點解佢哋有時好似有多少以為學過 26 個英文字母就代表識晒所有同英文嘅嘢,唔需要理會文法同埋其他範疇。

之前爬文嘅時候見過兩篇幾有趣嘅訪問,有時間可以望一望:

http://www.audiostream.com/content/draft

http://www.audiostream.com/content/theres-no-such-thing-digital-conversation-charles-hansen-gordon-rankin-and-steve-silberman-p

我好期待大家講解 AO 1.30 加埋 Server 2012 R2 嘅 Core Mode 有幾勁,基本上大多數試過呢個組合之後嘅捧場客都返唔到轉頭。

黃金玩家

diamondblack 發表於 2014-11-28 22:10

我覺得checksum只係一個static measurement,係唔能夠話 ...

關於呢樣野,我幾年前看過台灣p900的一套理論
大約是講每次系統從硬盤上讀取文件後讀入內存的位置都是不連續的,所以每次重放都會有差異
而當時我對此只是半信半疑

直到近期極聽作者開始對windows研究得越來越深入
佢自己寫播放器時都證明了不同內存位置確實會令聲音產生差別,即使checksum相同
然後在極聽某一版本裡加入了令內存位置連續的coding後,我們測試過,確實對檔案載體的敏感程度大大降低
但當然未能完全消除分別,因為他說過軟件層面是無法access到每顆ram chips的實體位置的,只能map到虛擬位置上 (大概意思)

http://www.myav.com.tw/bbs/showt ... 12&pagenumber=3

黃金玩家

tleonard 發表於 2014-11-28 23:24
有個叫 sandyk 嘅師兄真係好心着雷劈,每次都同其他人拗點解兩個 checksum 無分別嘅 WAV files 會出唔一 ...

我大概望左下個post,睇黎外國人還是未能找到問題的原因
而台灣早於二年前已發表其理論,有興趣可看一下我上面post的連結

專業玩家

darkfrank 發表於 2014-11-29 00:26
關於呢樣野,我幾年前看過台灣p900的一套理論
大約是講每次系統從硬盤上讀取文件後讀入內存的位置都是不 ...

以我所知連續性呢個係其中一個原因~

但比播放器重整過之後既聲音得出唔會係 A -> B

而係 A + B = C 又或者係 A + B + C = D

黃金玩家

Caution 發表於 2014-11-29 01:36
以我所知連續性呢個係其中一個原因~

但比播放器重整過之後既聲音得出唔會係 A -> B

意思係受到每樣傳播媒介既聲音特性影響?
例如HDD+sata cable+ram既 sound characteristics?