設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: gxxrge

[討論] Surround vs Atmos

白鑽玩家

chhanthony 發表於 2014-11-22 16:20
下一次會喺地面加喇叭,有意裝修嘅朋友不妨拉定線。

第二代Aura-3D係裝牆腳線

評分

參與人數 1威望 +20 金錢 +20 收起 理由
chhanthony + 20 + 20

查看全部評分

就欠一點點 但這一點點 卻很遠

1萬

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

MDLP 發表於 2014-11-24 16:37
第二代Aura-3D係裝牆腳線

第一代Auro有個叫Sound of God,咁第二代係咩叫Sound of Hell?
Panasonic DP-UB9000EBK, Shield TV Pro 2019, Apple TV 4K, Acurus Muse 16, PSI Audio A21-M x 5, A17-M x 2, Yamaha HS5 x 2, Arendal 1723 2S x 2, Procella P15A x 2, Epson EH-12000B, Grandview Screen

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

wantai288 發表於 2014-11-24 16:18
勉強冇幸福,c兄講得冇錯,玩左兩星期鴨毛,如果要發揮鴨毛好聲,最少全部後置一定要落到耳仔水平 ...

當然啦
要上中下三路先可以
擺晒係天花
撞聲撞死你
AV AMP: PIONEER SC-LX904
POWER AMP: CROWN CT8150
BDP: PIONEER BDP-LX800
TV: SONY 65X8500B
OPTOMA UHD51
RYTHMIK E15
JBL ARRAY 1000(F)
JBL ARRAY 880(C)
JBL CONTROL 28(S+SB+TF+TB)

黃金玩家

JKC710 發表於 2014-11-22 14:34
同意, PROLOGIC IIZ果陣既FH已經令唔少人中伏, 拎哂PREMIT掛去前置上面, 玩得果一陣而家又話ATMOS, 點知 ...

唔好忘記 DTS 未出手   所以遲的可能又有新格式 雞毛或鵝毛   

所以禾刀係睇定先出手

黃金玩家

alanadc23 發表於 2014-11-23 12:52
咁即係死症, 可以裝天花我都想
(Post76 Android 手機版送出) ...

我朋友有玩反射 好老實講 效果真係一的都唔差 人地點講冇問題
自己親身去聽一次先好作準 個音效同音場玩法已經唔同左 唔可以用以前既觀念去理解
我相信還在改善中 我自己聽完就真係對新音效要重新認識同定位
申報 我冇鴨毛 但已中毒中

黃金玩家

wadee 發表於 2014-11-24 17:41
當然啦
要上中下三路先可以
擺晒係天花

環境所限 做唔到標準擺位 係咪一定玩得唔好
我唔係太認同 有好多野 可以係調教度做手腳
可以出返個應有效果 君不見某師兄玩 3或4隻十仔 都冇問題咩
辨法總比困難多 我相信未必攪唔掂既
以上袛係個人意見 不喜勿插

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
wadee + 10 + 10

查看全部評分

鉑金玩家

金耳朵金耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

louis001 發表於 2014-11-24 18:04
我朋友有玩反射 好老實講 效果真係一的都唔差 人地點講冇問題
自己親身去聽一次先好作準 個音效同音場玩 ...

同意,我聽過三次天花,兩次反射,
如果要評價,我好難咬定邊種好。

最最最大分別係清晰同氣氛
天花清晰係好明顯。又有力。
但反射既氣氛好正,個聲音係隱左形,正如落雨係唔會由一點到發聲。杜比都話呢個係反射既長處。

咸魚青菜,各有所長,唔一定要踩到反射太盡。

去一轉德發就知set好既反射都可以令人中晒毒。

(Post76 Android 手機版送出)

評分

參與人數 3威望 +30 金錢 +30 收起 理由
Paulchung1974 + 10 + 10
louis001 + 10 + 10
wadee + 10 + 10

查看全部評分

Yamaha CX-A5100 / MX-A5200
Elac FS 407 / Elac CC 241.3
Elac BS 243.3 / Mirage OMD-5
Klipsch RP-140SA / Velodyne SPL-1000 Ultra
Oppo BDP203

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

其實邊樣好邊樣唔好冇一定
因個個人器材,空間,口味都唔同
現在atmos都是初初發展
有待一眾玩家發掘新天地
RYTHMIK E15

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

玩左鴨毛,先發覺唔係要搞得點天花喇叭,係要搞得點後置喇叭

評分

參與人數 1威望 +20 金錢 +20 收起 理由
chhanthony + 20 + 20

查看全部評分

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

wantai288 發表於 2014-11-24 19:30
玩左鴨毛,先發覺唔係要搞得點天花喇叭,係要搞得點後置喇叭

香港地大都梳化貼牆
惡搞
RYTHMIK E15