設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: Ken704

Post76 譚詠麟《銀河歲月》欣賞會有獎遊戲贏校長親筆簽名CD

新仔玩家

liclic 發表於 2015-1-7 01:04
Share 3 pics from today event.

好開心昨晚有機會咁近見到Alan, 腦裹立即想起細個買你的cassette 帶, 睇 ...

還有第一張大合照呢?

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

WONGPUIYIN 發表於 2015-1-8 01:56
還有第一張大合照呢?

我唔係會場影師,只係打遊擊的網友。
CDP: Marantz CD6003
DAC: Teac UD501
AMP: Rotel RA-06, Rotel RB-06 x 2
SPK: B&W CM5
PWR: Oyaide MTB-4 R1
SPK CABLE: Inakustik LS-603 (bi-wire)

新仔玩家

liclic 發表於 2015-1-8 08:23
我唔係會場影師,只係打遊擊的網友。

啊! 對不起, 我誤以為是大會的照片呢! 因為看錯出post的是"見習版主"!

1萬

行動組版主

半專業貓奴

76 榮譽版主勲章76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

Ken704 發表於 2015-1-7 21:35
市面上唔會有No76架啦
(Post76 Android 手機版送出)

唔好比我係你屋企見到..............

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 黑鑽石勲章

好幸運香港有Post 76 這個網站, 讓更多喜愛影音既人可以聚在一起去分享音樂, 昨晚Alan 既欣賞會除了可以聽到他的音樂, 還可以近距離見到他, 聽他說這一次製作新碟既由來, 深深感受得到他真是我們華人之光, 這一張新碟我本人十分期待希望12號快些到, 等我可以買回家慢慢欣賞。

評分

參與人數 2威望 +510 金錢 +510 收起 理由
小瑟 + 500 + 500
alleelarry + 10 + 10

查看全部評分

1萬

行動組版主

電影愛好者x優惠探索者

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

mysong 發表於 2015-1-7 22:45
聽說1-100俾校長自己hold起了

NO.40會唔會最搶手呢!
Gundam Theatre (3.5th Generation Home Entertainment System)
TV: Sony KD-65X9500G / KD-65S9000B, Pre-Amp: Oppo HA-1, Amp: Pioneer SC-LX901
4K Player: UDP-LX800 Music Server: Soundgenic HDL-RA2HF
Speaker: JBL(Array 1000, LS-Center, Control-X) + Mirage(Omni 150)
Power Cord: Sound From Heaven Energy II Power Cord, MS Power Cord (Oppo Edition), DC Power: EAhibrid PureDC-B1

1萬

行動組版主

電影愛好者x優惠探索者

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

WONGPUIYIN 發表於 2015-1-8 09:16
啊! 對不起, 我誤以為是大會的照片呢! 因為看錯出post的是"見習版主"!   ...

見習版主都等緊張相啊!
Gundam Theatre (3.5th Generation Home Entertainment System)
TV: Sony KD-65X9500G / KD-65S9000B, Pre-Amp: Oppo HA-1, Amp: Pioneer SC-LX901
4K Player: UDP-LX800 Music Server: Soundgenic HDL-RA2HF
Speaker: JBL(Array 1000, LS-Center, Control-X) + Mirage(Omni 150)
Power Cord: Sound From Heaven Energy II Power Cord, MS Power Cord (Oppo Edition), DC Power: EAhibrid PureDC-B1

鑽石玩家

金耳朵基本學員76-FC 藍寶石勲章

我又嚟趁下熱鬧先...

老土都要講句... 多謝 post76 + B&W + universal music 安排 E 次活動~
感想...
1.) 小弟第一次可以咁近距離見到天皇巨星, 仲要係校長...事前真係冇諗過,E 啲欣賞會會見到校長...
2.) 因為早左到, 坐嘅位置都唔錯... 令小弟對 B&W 嘅聲有全新體驗.... 原來 800 Series Diamond 同之前試嗰 D 低班嘢係有幾何級嘅差別...
3.) 我覺得播左嗰 4 首歌之中 "傲骨" 最like!!! 校長表現得好; 又有管弦樂嘅氣勢...
4.) 小弟覺得最重要嘅感想... 我好想買到"超豪華禮盒裝"呀!!!

ps. 活動完左, 再同班水友暢飲... 簡直輕鬆又愉快!!!
(Post76 Android 手機版送出)

本帖可能會有更多會員優先看的內容

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

評分

參與人數 1威望 +500 金錢 +500 收起 理由

查看全部評分

Turntable: Yamaha GT-2000L
Phono Preamp: ASR Mini Basis
CAS: Innuos Zenith MkII
DAC + Pre: Goldmund Mimesis 11
Active Speaker: Goldmund Logos Tower

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

見到巨星真係好開心. 希望再有多D活動.

6萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章金耳朵銀耳朵學員76-FC 黑鑽石勲章

QQ

自己在讀書年代已好鍾情《譚詠麟》嘅歌曲,今次好高興有幸參與 【Post76 譚詠麟《銀河歲月》專輯欣賞會】,對今次欣賞會中,非常欣賞譚校長在欣賞會中提及到自己對專輯構思及製作期間的一些趣事。而校長亦表示:「人一世物一世,就算幾辛苦都要做一隻大規模的唱片,這40年來一定要做一次。大碟裡18首歌曲都是在斯洛伐克現場Live take錄音,只用了2日半時間完成,破了我的個人錄音紀錄!」聽到 "校長" 這番話,作為一個粉絲的我,今時今日,本地唱片業萎縮下,而唱片公司都咁落本做唱片,真是值得一讚。

在專輯欣賞會中,分別選播了四首歌曲,包括:愛念、點點天地心、傲骨和 Autumn Romance Medley (情兩牽、無邊的思憶、吻別、最愛的你),自己個人覺得選播四首歌中 “傲骨”一曲比較喜歡,因為無論在編曲上、唱腔上個包圍感超正,可能係聽到一些膨拜嘅歌曲,再由管弦樂隊彈奏的威力所至,同時用上 B&W 800 系列再配合過百萬嘅器材去監聽這張 HI-RES 24bit / 96kHz 格式錄製嘅靚碟。最後,連靚人靚景嘅製作特輯都睇埋,作為樂迷的我,一定會買這張專輯作為 “校長”入行 40週年的一個見證。

本帖可能會有更多會員優先看的內容

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

評分

參與人數 1威望 +500 金錢 +500 收起 理由

查看全部評分