設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
返回列表 發新帖
樓主: hochingw

[教學] HIFI入門設備

新仔玩家

多謝晒師兄的意見....其實都係...玩音響真係好貴, 我又唔係要求非常高

所以back to basics - 我希望聽歌好D, 未來1-2應該都係停留係2.1, speakers應該唔換住, 用返KEF Q

考慮以下兩個option -

1) Marantz pre-amp AV7701 + power amp MM7055 (差唔多兩萬) - 應該滿足中長線要求

定係...其實5.1 channel聽歌, 都不如一部中低價stereo amp/dac, 咁我就第2個option

2) Marantz PM series 或者買stereo DAC + integrated amp - 應該都係萬蚊多D

希望聽歌可以materially better than my current setup, 整體ookk就得

師兄們有無咩意見

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

AV 個份你有嘞!
想聽歌梗係加强唱歌仔部份, 我選 option 2
我自己中意聽歌,所以音响部份重手好多

Pre: Nuforce P9    Power: Manley 100/240W Monoblock   Speaker: Tannoy Revolution XT 8F
Turntable: Dual 1219   CD: Onkyo C-7030
AC Regenerator: LITE P100

銀級玩家

hochingw 發表於 2015-2-25 13:44
多謝晒師兄的意見....其實都係...玩音響真係好貴, 我又唔係要求非常高

所以back to basics - 我希望聽歌好 ...

師兄你上嚟吸毒,又點會唔上懚呀?又點會粗粗地玩住先呀?{:9_417:}
KEF R1, Benchmark AHB2 bridged, DIY SRPP Tube Pre, Chord Dave & M-Scaler, Aries G2, CA CXU, Clearaudio Perfor. DC, TT-5,Ortofon Quintet Bronze, PS Audio Phono, Intona USB Isolator, Nordost Fie

新仔玩家

samuelt 發表於 2015-2-25 17:10
師兄你上嚟吸毒,又點會唔上懚呀?又點會粗粗地玩住先呀?

比你講中左 。。已開始中毒。。。希望可以止下"引"先la。。遲下真係好似師兄你地咁識野、立定決心先買貴D

新仔玩家

percyt156 發表於 2015-2-25 17:01
AV 個份你有嘞!
想聽歌梗係加强唱歌仔部份, 我選 option 2
我自己中意聽歌,所以音响部份重手好多

可能我有D煩。。。。但係想請教下。。。Marantz AV7701+MM7055呢個組合。。係咪會差過DAC + integrated amp or 一部Marantz PM?差得多唔多?

因為始終無一部AV processor/amp, 需要時, 可能唔係太方便。。。如果有DAC+Int. amp 85-90%, 可能我都係買Marantz AV7701+MM7055

我諗定個setup之後, 會去試聽下先

另, 剛發現US amazon 部AV7701賣緊USD999, 比香港幾千銀

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

哈哈又返返去個人意願果度!! AV 部份有用緊架嘛!! O唔OK先?覺得頂得住, 咪 DAC + Integrated Amp.囉! 若果Pioneer覺得唔掂嘅,咁我一般叫人換AV 個邊先,多家人受恵嘛!! 打機睇戲聽歌範範有
至於AV AMp.有冇8至9成?我冇玩AV Amp.唔曉答呀 Sorry!!
Pre: Nuforce P9    Power: Manley 100/240W Monoblock   Speaker: Tannoy Revolution XT 8F
Turntable: Dual 1219   CD: Onkyo C-7030
AC Regenerator: LITE P100

新仔玩家

percyt156 發表於 2015-2-25 18:00
哈哈又返返去個人意願果度!!  AV 部份有用緊架嘛!! O唔OK先?覺得頂得住, 咪 DAC + Integrated Am ...

唔該晒師兄,pioneer唔係好掂,同埋我諗住簡單d個setup,唔想加多對speaker or speaker switch, 唔留佢架la

如果買dac+amp, 到時玩av, 由tv optical直出dac