設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: blackcolor

[請教] 請教英式與美式電源。。。

黃金玩家

HenryHou1 發表於 2015-3-17 15:41
條venom邊有可能滿足到佢﹖
起碼都triton+typhon啦!

我比人毒完,所以先話「例如」、「可能」啫師兄。。。

我連喇叭都未出手!所有野都後話啦!

做人總要有夢想!想下想下... 可能成真呢!

鑽石玩家

金耳朵基本學員76-FC 藍寶石勲章

blackcolor 發表於 2015-3-17 15:58
知道蛇王出名!但未有機會見識!

E 套個價算親民.......
  • Venom PS8
  • Venom-HC
  • Venom Defender
  • Stainless Steel Feet

但應該唔滿足唔黑色巳喇....
Turntable: Yamaha GT-2000L
Phono Preamp: ASR Mini Basis
CAS: Innuos Zenith MkII
DAC + Pre: Goldmund Mimesis 11
Active Speaker: Goldmund Logos Tower

黃金玩家

小寶老豆 發表於 2015-3-17 16:12
  • Venom PS8

• 佢都話咗要電處唔要拖板囉,要成大嚿嘢先似樣架嘛{:9_436:}

黃金玩家

小寶老豆 發表於 2015-3-17 16:12
  • Venom PS8

• 我問電處定拖板好咋喎?!

我有 implied sth ???

定係師兄你 implied sth ???

黃金玩家

HenryHou1 發表於 2015-3-17 16:14
    佢都話咗要電處唔要拖板囉,要成大嚿嘢先似樣架嘛

我問電處定拖板好咋喎?!

我「幾時」有話唔要拖板?

師兄又想搞事?!

黃金玩家

blackcolor 發表於 2015-3-17 16:19

既然你都睇緊電處,咁我無埋由推介你買拖板啫{:9_435:}
    如果我同你講有畢直應該買拖板唔買電處都係呃鬼你啦{:9_424:}

3萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

blackcolor 發表於 2015-3-17 15:09
    再請教師兄們。。。

如果買隻好少少既電處,然後用的 cheap cheap 美式電源線去器材?!

你呢度有幾樣考慮: {:9_422:}

第一, 你比咩器材用電處, 比咩器材用拖板, 又有無器材用牆插?? {:9_419:}

其實分配好既話就未必下下都要用拖用處, 源頭訊源多干擾會影響音色多啲但用電流量較少, 所以通常會搵有filter既電處或者好少少既拖板比佢~~!! 而後級最重要係力水, 所以直插牆插會好啲, 除非你用到isotek titan evo呢啲級數~~!! {:9_423:}

第二, 根據返你所問既: {:9_428:}

"如果買隻好少少既電處,然後用的 cheap cheap 美式電源線去器材?!" --> 雖然個電位源頭好似好咗, 但cheap cheap美式電源線都係會搞衰咗比器材既電, 結果你都好想痕去換電源線, 因為發揮唔到個電處~~!!

"所有器材既電源線都靚少少!但只用拖板拖住入牆!?" --> 呢個可以係先玩住先既諗法, 但又未必需要條條電源線都一樣, 正如我之前講, 訊源多干擾而又敏感, 用鍍銀或純銀線會好啲, 而後級可以用返力水為主既單支銅線~~!! {:9_423:}

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
    blackcolor + 10 + 10 超級唔該!

查看全部評分

黃金玩家

ykluk 發表於 2015-3-17 16:57
    你呢度有幾樣考慮:  

第一, 你比咩器材用電處, 比咩器材用拖板, 又有無器材用牆插??  ...

明白哂!

但再細分英式或美式,那個配搭比較好?

3萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

blackcolor 發表於 2015-3-17 17:45
    明白哂!

但再細分英式或美式,那個配搭比較好?

以小弟個人用法為例:

英式頭比美式頭, 其實接觸面較大, 所以我會用英頭比直插牆蘇既AV前, 後級, 十仔同拖板. 但英頭選擇唔多, MK較平無味但太粗線入唔到, MS/SINE我自己唔係太鍾意, 古河最好但最貴. 仲要計埋fuse錢(雖然我都多都未換).

因為拖板係自製, 可以用返啲靚肉, 而靚肉大部分都係美式, 所以經拖板出既電源線(比訊源或電視)一定係美式, 而美頭既款式選擇當然多好多啦~~!! {:9_423:}

評分

參與人數 3威望 +30 金錢 +30 收起 理由
    KING + 10 + 10 絕對認同
    blackcolor + 10 + 10 精彩報告
    小寶老豆 + 10 + 10 精彩報告

查看全部評分

3萬

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

blackcolor 發表於 2015-3-17 16:19

拖板同電處我選擇左用拖板,因電處太大舊放唔落!
    祇回應不推介!
    "別人笑我太瘋癲,我笑他人看不穿"