設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
返回列表 發新帖
樓主: JimmyNgai

【金耳朵教室】Golden Ears 金耳朵爆 GAME 秘笈

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章金耳朵金耳朵學員76-FC 藍寶石勲章76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章76 榮譽貢獻勲章

PhilipsI 發表於 2015-4-8 18:51
diar兄, 但你拎到金耳朵, 實力非同小可!
咁你最後點過呢關呢? 可以同大家share要訣嗎?

秘訣係...切勿心浮氣燥,加強還是削弱一定要第一時間聽得出,聽唔出既時候就返回練習再聽! 如果唔肯定,再返回練習。千萬唔好貪快! 因為錯1扣1,無十足把握係好大機會失敗的。

同埋要用一套屬於自己既方法去記得每一段聲音既特性,例如被修改後的聲音係似某種聲音?或者哪一部分既聲音比較突出(人聲,勾弦,查查聲等等)

評分

參與人數 2威望 +18 金錢 +18 收起 理由
JimmyNgai + 10 + 10
PhilipsI + 8 + 8 絕對認同

查看全部評分

高級玩家

diar 發表於 2015-4-8 19:32
秘訣係...切勿心浮氣燥,加強還是削弱一定要第一時間聽得出,聽唔出既時候就返回練習再聽! ...

Good, diar師兄,
多謝你分享秘訣!
保持耐性 & 揾出啱自己記住聲音嘅方法, 確係玩金耳朵嘅致勝之道.
聲音咁抽象, 揾出佢嘅特點, 再加運用想像力, 將聲音同某d事物連上關係, 確係記住聲音嘅好方法!

Philips Fidelio討論區管理員呀Yan

鉑金玩家

金耳朵金耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

好高興大家喜歡我的文章,謝謝大家~
我都覺得「音樂的頻率波段」呢關最難,幾乎有30%的時間都是花了在呢一關度(其餘20%係金耳朵其他關卡、50%時間係由Basic Level玩到完成銀耳朵)。
我記性都麻麻地,如果要我再玩多次可能都要試下用gb1 CHING的方法,用紙記錄低每段聲音的特色。
完全同意gb1同diar CHING所講千萬不要心急亂猜答案
玩到咁上下,特別係到最後幾條問題時,好自然會心急同緊張,亦係最容易答錯的時候
後來我選擇聽唔出分別時就除低耳機休息下,點知休息完就聽得出分別了。睇黎「金耳朵」呢隻game都隱含人生哲理:休息係為了走更遠的路

評分

參與人數 2威望 +18 金錢 +18 收起 理由
PhilipsI + 8 + 8 絕對認同
Krizzzz + 10 + 10 精彩報告

查看全部評分

HiFiMAN HE-500
AKG K702, K374
Fostex T50RP
Philips L2, M1, M2L, S2, E5
JVC FX850
Audio-Tech CKM99
iBasso DX90
JDS Labs O2, ODAC, C5D, Element
Massdrop m9xx
ADL GT40
Audioengine D1
FiiO E12
Aune B1

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章金耳朵金耳朵學員76-FC 藍寶石勲章76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章76 榮譽貢獻勲章

JimmyNgai 發表於 2015-4-9 00:01
好高興大家喜歡我的文章,謝謝大家~
我都覺得「音樂的頻率波段」呢關最難,幾乎有30%的時間都是花 ...

我試過持續作戰1個鐘,有少少頭昏腦漲, 跟住休息下 XD

黑鑽玩家

Hi-Fi OCD 患者

金耳朵金耳朵學員76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

本身小弟都想出po
但睇完ching 的報告之後決定放棄
Hi-Fi: 退燒中
Head-Fi: Song XBA-Z5 + Astell&Kern AK120II

鉑金玩家

Krizzzz 發表於 2015-4-9 17:23
本身小弟都想出po
但睇完ching 的報告之後決定放棄

CHING客氣了,見CHING的簽名好多喇叭,想問CHING係咪用喇叭完成金耳朵?
小弟覺得用喇叭玩金耳朵完全係另一種難度,環境因素又要控制得好好,或者CHING可以分享一下呢方面的心得?
JVC FX850
iBasso DX90
JDS Labs O2, ODAC, C5D, Element
ADL GT40
FiiO E12
Aune B1

黑鑽玩家

Hi-Fi OCD 患者

金耳朵金耳朵學員76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

JimmyNgai 發表於 2015-4-10 16:01
CHING客氣了,見CHING的簽名好多喇叭,想問CHING係咪用喇叭完成金耳朵?
小弟覺得用喇叭玩金耳朵完全係另 ...

Haha Ching 你係耳機達人, 而我則幾年冇玩head-fi
(近期先入了對Sony XBA-Z5; 詳見 Sony XBA-Z5 用家交流區)

完成金耳朵之時只是用一對用了幾年舊到喊的Bose MIE2 加Fiio E11
用左幾日返工lunch 的時間完成

未試過用屋企的hi-fi 聽, 所以不知是什麼效果, 但我都肯定耳機在聽大細聲及頻段有優勢, 而hi-fi則聽音場及整體音質較清楚

評分

參與人數 1威望 +7 金錢 +7 收起 理由
PhilipsI + 7 + 7 精彩報告

查看全部評分

Hi-Fi: 退燒中
Head-Fi: Song XBA-Z5 + Astell&Kern AK120II

1萬

白鑽玩家

我是, 超級無敵, 宇宙最強, 天下第一, S

76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章

鉑金玩家

Krizzzz 發表於 2015-4-10 17:33
Haha Ching 你係耳機達人, 而我則幾年冇玩head-fi
(近期先入了對Sony XBA-Z5; 詳見 Sony XBA-Z5 用家交流 ...

耳機達人唔敢當,小弟只係幾年前開始接觸Head-Fi,平日用耳機聽下歌仔冇乜點特別鑽研,只可以算係耳機新手
CHING幾年前已經由Head-Fi轉戰Hi-Fi,想必年資、經驗一定多過小弟好多。恭喜CHING入手新耳機

小弟係等夜晚十二點後全家瞓晒覺夠靜夠專心先玩金耳朵。CHING可以用LUNCH的時間打爆GAME非常厲害

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
Krizzzz + 10 + 10 一定要加分

查看全部評分

JVC FX850
iBasso DX90
ADL GT40
FiiO E12
Aune B1

高級玩家

呢度討論氣氛咁熾熱
歡迎大家多D入嚟討論心得呀!
唔好俾佢停呀

Philips Fidelio討論區管理員呀Yan

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由