設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: wil-wil

[AV擴音機] 【會前後分享有著數】數碼新時代家庭影院制式分享研討會

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章金耳朵基本學員76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

參加第一場.試過Auro 3D包圍感同空間感都有驚喜

評分

參與人數 1威望 +50 金錢 +50 收起 理由
wil-wil + 50 + 50 用家心得

查看全部評分

特別行動組版主

聽BEYOND得永生

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

wil-wil 發表於 2015-4-11 10:57
同現在一樣,比左錢有個 code 經網絡升級,不過當年網絡未算完全普及,天龍怕 d 人唔識,大家可抬部機返廠 ...

唔使換新機,唔使再抆線插線,up個date就可以升級,係一個非常吸引嘅考慮因素!

評分

查看全部評分

亞祺,BEYOND教信徒,聽BEYOND的歌長大,流住BEYOND的血,經[一次意外]得以看破凡塵,豁達人生,自此致力宣揚BEYOND精神,亦希望將崇拜BEYOND的態度,用於每一件事,仍在努力中......

白鑽玩家

諗下諗下AURO 3D其實唔係咁難實行,如果玩開YAMAHA高階機有安裝FH同RH喇叭嘅,只需裝多隻頂置已搞掂,現在只欠軟件,到依家好似還未知有甚麼BD會出AURO 3D,如果要普及一定要多碟出先得。

評分

查看全部評分

1萬

副版管

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年榮譽帖神勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

胡彬 發表於 2015-4-11 12:07
若廠方果真可以做硬件升級,對於買了上代型號用家確是喜訊

部 A1-HD 玩嘅硬件升級真係幾創新,佢軟硬件前前後後升級左幾次,無記錯玩足兩代,真係好勁!!! 不過我相信要係早期設計概念時,有咁想法及架構上相就到先可以成事!! A1-HD 咁玩是否成功,相信睇下 Denon 遲些仲有無再有類似升級就知,當然佢地會睇埋比錢升級銷量如何、大家反應正面定負面!! 我都希望 7200W 會有咁嘅可能,往後再下放至其它型號就 "正"!!

1萬

副版管

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年榮譽帖神勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

老五 發表於 2015-4-11 13:25
諗下諗下AURO 3D其實唔係咁難實行,如果玩開YAMAHA高階機有安裝FH同RH喇叭嘅,只需裝多隻頂置已搞掂,現在 ...

雖然現在電影支援好少,不過係 Denon 試音室試左 5200 及 7200 嘅 Auro-3D upmixer 功能前前後四五次,感覺好正,比到全新包圍感嘅新體驗,所以現在無軟件就玩住 upmixer 都唔會太失禮!!

白鑽玩家

wil-wil 發表於 2015-4-11 17:54
雖然現在電影支援好少,不過係 Denon 試音室試左 5200 及 7200 嘅 Auro-3D upmixer 功能前前後四五次,感 ...

首先多謝師兄加分,小弟覺得由5.1 或7.1UP上AURO 3D唔係唔得,不過一定大打折扣,如果冇乜碟出唔裝好過,我都在影音展聽過係好出色,但當時只得試機碟並非電影片斷所以電影效果不知會否一樣咁出色,所以都係要等有BD,再有師兄報料效果怎樣先再諗。

1萬

副版管

老五 發表於 2015-4-11 19:17
首先多謝師兄加分,小弟覺得由5.1 或7.1UP上AURO 3D唔係唔得,不過一定大打折扣,如果冇乜碟出唔裝好過, ...

首先,當然要設定好 Auro-3d 喇叭擺位,之後有埋 Auro-3D 嘅軟件就最 Perfect!! 但現在未有嘅情況,用佢嘅 upmixing 技術,真係好過好多現在點到燈嘅碟,有機會你試過就會理解佢嘅 upmixing 技術係有料到!

白鑽玩家

完全明白了,多謝師兄 information

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

wil-wil 發表於 2015-4-11 20:28
首先,當然要設定好 Auro-3d 喇叭擺位,之後有埋 Auro-3D 嘅軟件就最 Perfect!! 但現在未有嘅情況,用佢嘅 ...

ching,請問可否用atmos 7.1.4speaker setting 出audro 3d ?
MEGNETAR 900
ANTHEM AVM 90
CROWN 2002 *5
I-TECH 4x3500
B&W CT 7.3*3 ,B&W CT 7.5*4
TOP-EARTH QUAK *6
SUB-SVS PB16-Ultra*2 , B&W CTSW-15*2

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章金耳朵銅耳朵學員76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

無份出席研討會,好慘,希望贏番一隻 Dolby Atmos 試機碟。想揀天龍嘅擴音機作升級對象,首先係佢有優勝過對手之處。其他牌子就算旗艦機都係得2粒DSP,而Denon同兄弟Marantz嘅高階機就有4DSP核心,運算能力高人一倍。重有D&M係而家唯一有Audessy嘅牌子,room correction功能勝人一籌。甘點解又唔揀Marantz?因為根據美國著名影音雜誌Sound & Vision嘅專業測試結果,一直以來Denon都係力水雄渾充沛,遠勝Marantz。再加上Denon係Made in Japan,當然零舍矜貴!