設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[其他線材] 2015年推介線材~~~~ 終於有銀用啦!!!! NEOTECH 第3代線材

1萬

鉑金玩家

76 榮譽貢獻勲章76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

好耐無同大家分享了~~~~ 大家仲記得小弟嗎?
呢幾年黎小弟都轉左唔少野, 可以話所有器材同線材都UPGRADE左.

點解小弟又會無啦啦開POST分享呢? 話說以前團購識落D師兄, 有D師兄都好喜歡玩INAKUSTIK 603, 有幾個更加玩到DOUBLE-RUN. 當我知道NEOTECH有新野, 而且仲要係鍍銀, 我就諗都唔洗諗就同D師兄夾份買左D返黎用. 不過其中又有幾個師兄講唔聽, 打死都話603好唔賣走佢, 到而家都仲用緊DOUBLE-RUN 603.

直到上星期我帶左批新線比佢試, 佢就話我唔夠兄弟, 唔一早叫佢轉新野. 兄弟, 我幾星期前已經打比你講過有新野, 果時係你自己話食緊樹皮炸!!! 唔係我無通知你 !!! 唔好賴我呀 !!! (打咁多字好, 對小弟呢D語文能力差既人來說好辛苦嫁   )

回歸正題, 今次有幾條線介紹比大家(沒有DIY教學), 因為大部份師兄都唔係經常做線, 手工一定有所不足, 小弟代為處理, 小弟都安心好多, 以免發揮唔哂D線既實力. 不過小弟希望大家加下分, 比D動力小弟寫得詳細D吧

今次要介紹既線, 屬於NEOTECH 最新一代既鍍銀線.
電源線NEP-3001 MK3 , 訊號線 NEI-3001 MK3 , 喇叭線 NES-3004 MK2.

大家都知道"好銀"一定貴, 我地呢D入門級人士都好難"有銀用".
不過今次小弟終於有銀用啦~~~~ 實在太感動!!!!

呢一代既線材並唔係全條線都係鍍銀, 而只係部份鍍銀. 原因好簡單, 全條鍍銀會令聲音向上傾斜, 令聲音失衡. 反而現在部份鍍銀就可以令細節, 空氣感, 音場, 聲音線條得以大幅提升! 再加上NEOTECH本身既單晶銅, 就可以做到強而有力, 低頻下潛好, 收放自如, 絕不拖泥帶水. 最緊要係唔高頻唔會吉耳, 可以放心大量使用!

NES-3004MK2 喇叭線 :

大家最關心既係, 如果同INAKUSTIK 603作比較, 聲音質素差幾多呢?
呢3年半時間, 相信都已經有不少師兄試過INAKUSTIK第3代線材(603, 803, 1203, 1603, 2404). 小弟都玩過603, 603 DOUBLE-RUN, 1603, 2404. 但好老實講, 2012年出既線材始終係2012年既事, 今年係2015年, 世界都轉變不少. 已經有不少線材相繼面世.
以603 DOUBLE-RUN同NES-3004MK2作比較, NES-3004MK2音場係明顯更深闊, 高低頻伸廷更強, 細節, 密度更豐富, 更幼細.

小弟大膽以此假設: INAKUSTIK 603係上士, NEOTECH NES-3004MK2則係一等士官長. 換句話講, 上士只係做到上士既能力, 就算10個上士都唔會有太大改變, 始終比唔上1個士官長~~~~~

NES-3004MK2 最重要有3點 :
1)        一對喇叭線一定會作聽歌睇戲兩用, 603既低頻不足問題人所共知, 但3004MK2就能夠滿足大部份人, 而且更具爆炸力. 睇戲比603明顯更為合用! 聽歌亦非常稱職!
2)        8芯獨立設計, 可以作2出4之用. 飛走JUMPER令聲音更直接, 更慳成本!!
3)        3004MK2 可以直接挑戰INAKUSTIK 1603呢個級數 (以不太大食喇叭為例), 絕對物超所值!!!!

NEI-3001 MK3 訊號線 :

如果以$2000價位買一對1.5米訊號線, 以前小弟都會建議大家玩NEOTECH NEI-3001 MK2, 因為聲音有力, 分析力良好, 動態充足. 但而家有更好選擇, NEOTECH NEI-3001 MK3 ! 多左鍍銀部份, 效果同喇叭線一樣. 不過小弟發現有樣野幾特別, 原來訊號線多左銀, 可以令聲音既定位高度提升. 原本既人聲可能會覺得似坐係到唱歌, 而家既人聲就真係企係到唱歌了!!!! 而且聲音非常通透有質感, 唔係好多入門級線材能夠咁全面做得到.

NEP-3001 MK3 電源線 :

呢條電源線對小弟黎講真係愛不惜手. 話說小弟以前套AV既電線都係用NEOTECH NEP-3200. 自從賣哂之後就無電線用, 到而家都係! 但係NEP-3001 MK3同NEP-3200比, 明顯多左一份銀味. 雖然低頻下潛力差過NEP-3200些少, 但考慮到價錢只係NEP-3200既1半都唔洗, 最緊要係無其他線咁粗聲粗氣, 點計都抵買啦掛 ?

唔知係唔係NEOTECH既產品質素比較好, 如果由頭到尾都用NEOTECH線材, 佢會將之前做到既能力傳到下一個, 直至去到喇叭, 聲音有加成效果.
以低頻為例, 假設電源線開始係比到100%, 理論上去到喇叭都應該有80%.
但如果中途換左D質素發揮得唔夠好既線材, 去到喇叭可能得返60%.

呢個咁得意既問題留比各位師兄解答小弟啦~~~~

多謝各位師兄賞面支持!!!!{:9_434:}

評分

參與人數 12威望 +180 金錢 +180 收起 理由
HKWAIYIN + 10 + 10 精彩報告
ctleung1 + 10 + 10 用家心得
喜喜天使 + 10 + 10 精彩報告
jt24 + 20 + 20 精彩報告
paulonmi + 10 + 10 一定要加分
leo25 + 20 + 20 一定要加分
Alman + 10 + 10 超正!
GTfour + 10 + 10 用家心得
wwk093 + 10 + 10 用家心得
flight + 10 + 10
sam12345 + 10 + 10 支持
jason1969 + 50 + 50 精彩報告

查看全部評分

7萬

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

多謝分享

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

又玩呢啲咁野,,,,,一睇就知你係補藥黨啦
(Post76 Android 手機版送出)

評分

參與人數 4威望 +40 金錢 +40 收起 理由
ropresident + 10 + 10 文兄你真係夠哂朋友, 真係唔話得!!!!.
臭鼬鼠 + 10 + 10 笑左
KING + 10 + 10 一定要加分
317080 + 10 + 10 用家心得

查看全部評分

CDP:ARCAM-CD17
TUBE PRE AMP:MC-7R
POWER AMP:DIY 300B
TUNER:LUXMAN 007
SC:DYNAUDIO FOCUS 110/QED GSS
IC:CC:SILVER RCA
英式全古河FUSE

鉑金玩家

支持分享!!!!

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

學野

星級玩家

多謝分享

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

see see

星級玩家

Hi

3萬

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

師兄,唔岩聽都講句,有心分享就唔好鬼鬼鼠鼠,大方d公開比大家睇啦!

祇回應不推介!
"別人笑我太瘋癲,我笑他人看不穿"

銀級玩家

Thank you so much