設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: 老五

[討論] FOX 首張 4K UHD BLU-RAY

1萬

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

老五 發表於 2015-9-21 13:34
如果BD咁都唔算普及,即連DVD都曾未普及過啦

我指HK....

黑鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

DVD 重大把人睇,BD 只係一小部份有要求人仕嘅產品而已……

唔係只買碟,重要架生配合再加睇碟環境,又係要錢做野

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
jack331 + 10 + 10 用家心得

查看全部評分

白鑽玩家

我去買碟舖頭真係冇乜見過重有人買DVD,十個有9個半都係買BD,重有果半個都係問套戲有冇出BD,才買DVD,我在HMV見到重會買DVD嘅人,都係買哟一佰蚊五隻或三隻舊戲嘅人,就算我應識的朋友和女性朋友都係會買BD,因為佢地都知道BD係清好多,當然一定重會有人買DVD甚至VCD,但我所見都係買BD嘅多。

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

老五 發表於 2015-9-21 14:42
我去買碟舖頭真係冇乜見過重有人買DVD,十個有9個半都係買BD,重有果半個都係問套戲有冇出BD,才買DVD,我 ...

我係元朗節X見到好多人買dvd多過BD,BD租就多買就少,4k BD要普及需要更多時間,BD都未普及,d人係知清,但寧用dowload或租,你見到多人買係好少數。我都租來睇,啱先買,主力買concert多!10個有9個買bd,我諗可能性少,10個買5個BD就差不多。整體買碟d人越來越小。
JVC N5, Samsung 65Q95T, Denon 8500H, Classe Amp 5, Burmester 099 & 956mkII, Magico A3, ACC, Focal SR 1000BE, KEF Ci160TR, Denon DCD s1, Esoteric X03, UB9000, UB820

星級玩家

應該跟升頻BD去4K碟質數差不多
(Post76 Android 手機版送出)

1萬

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

老五 發表於 2015-9-21 14:42
我去買碟舖頭真係冇乜見過重有人買DVD,十個有9個半都係買BD,重有果半個都係問套戲有冇出BD,才買DVD,我 ...

哦... 你指你身邊朋友同所見啫.

鉑金玩家

angusluk 發表於 2015-9-21 15:00
我係元朗節X見到好多人買dvd多過BD,BD租就多買就少,4k BD要普及需要更多時間,BD都未普及,d人係知清, ...

我身邊d 朋友大部分都係8,90後, 但我諗買碟(DVD/BD)既人真係5指手指數得曬...
音樂電影愛好者
永遠支持港產片

白鑽玩家

Hon 發表於 2015-9-21 16:18
哦... 你指你身邊朋友同所見啫.

的确只係我所識同所見啫

白鑽玩家

過幾年睇下到時點,BD都係幾年後至多人玩,不過我就唔會等

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 綠翡翠勲章

老五 發表於 2015-9-21 12:32
唔好講得咁很定住,要睇過畫面至知,如果普級咗嘅話,BD同4k價錢只相差幾十的話,你還會買BD嗎?(情况同 ...

Ching我意思係唔會將BR換哂UHD,新買當然、買4k啦