設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: pwong888

[AV擴音機] 新入手Marantz AV8802A

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

MDLP 發表於 2015-10-6 15:44
唔洗心急
新15寸就真係有排煲
隨時頭幾個幾日會以為係壞咗

個人覺得Audyssey最大問題是佢用75db黎較
75db並不是每款喇叭都合用
用75db未必發揮到隻喇叭
怎至乎死狗甘
如十仔相位又唔啱
甘所有喇叭都會冇黎聲氣
死下死下
AV AMP: PIONEER SC-LX904
POWER AMP: CROWN CT8150
BDP: PIONEER BDP-LX800
TV: SONY 65X8500B
OPTOMA UHD51
RYTHMIK E15
JBL ARRAY 1000(F)
JBL ARRAY 880(C)
JBL CONTROL 28(S+SB+TF+TB)

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

wadee 發表於 2015-10-6 15:58
其實都是做番基本野
先用av amp auto cal一次
然後再試清楚各喇叭和十仔的聲相

其實係唔係用一隻先好D?
Adam T7V

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

lookfrance 發表於 2015-10-6 16:08
其實係唔係用一隻先好D?

不是
你會用兩隻當然是兩隻cal
因聲會互相撞同抵消
所以要按實際使用時cal
AV AMP: PIONEER SC-LX904
POWER AMP: CROWN CT8150
BDP: PIONEER BDP-LX800
TV: SONY 65X8500B
OPTOMA UHD51
RYTHMIK E15
JBL ARRAY 1000(F)
JBL ARRAY 880(C)
JBL CONTROL 28(S+SB+TF+TB)

白鑽玩家

wadee 發表於 2015-10-6 16:03
個人覺得Audyssey最大問題是佢用75db黎較
75db並不是每款喇叭都合用
用75db未必發揮到隻喇叭

75dB係THX家用化搞出嚟
戲院係用85dB不過cal時會好傷耳
如果全套amp連喇叭係THX認證又應無問題
但後級sub仔係Pro野的話
就要諗辦法呃9部AVamp先得
就欠一點點 但這一點點 卻很遠

白鑽玩家

wadee 發表於 2015-10-6 16:13
不是
你會用兩隻當然是兩隻cal
因聲會互相撞同抵消

網上文字好難令人理解何謂低音相位準
有些人堅信音壓計度尺
反而會鐘意低音唔同步
sub仔同主喇叭亂哂龍各有各唱

我試過比人問某某套Array用咪cal完好聲咩?
其實某某部機係1ms跳級
主喇叭用音壓計度尺同咪cal已經無分別
隻sub仔仲係用手推擺位去追嗰1ms之內phase
三對耳仔聽住都無可能聽錯

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

私人影院

黑鑽玩家

MDLP 發表於 2015-10-6 15:44
唔洗心急
新15寸就真係有排煲
隨時頭幾個幾日會以為係壞咗

絕對認同,呢部8802 audyssey cal 出來個低音比8801準左好多。
Denon 7200 Sherbourn PA 7-350 power amp
Sony UBP-X800  Paradigm studio CC690 center
Martin Logan Descent i subwoofer
Mitsubishi HC8000 projector, 120寸Elite 透聲幕

白鑽玩家

pwong888 發表於 2015-10-7 00:51
絕對認同,呢部8802 audyssey cal 出來個低音比8801準左好多。

其實你隻低音三隻單元三面發聲
都幾難搵到個啱時間啱距離嘅相位
不過部8802a可以實時改SW距離自己引證吓
方法係先記錄低Mic Cal個距離 (舉例: 4.00m)
搵段你熟識試音片段播放時入去實時改距離
先用0.10m跳再加加減減0.10m聽聽低音變化
如果加完減完都最好係4.00m就恭喜你
如果(舉例)4.20-4.30m較4.00m好的話
再改為0.01m跳再從4.2-4.3之間搵過啱嘅距離

實際操作唔難
搞唔掂就還原返原本距離
你可能問相位點解唔係改SW度數0/90/180/270?
而係去改距離又唔係改時間呢?
其實三者係同一樣野
咁又點解唔係SW個phase直接改?
SW個Phase個無段0至180(不是0或180)
係大約16ms time delay有遲無早
而且在SW每加1ms大約相等於
你將隻SUB仔向後推1尺多d
遠遠不及你將在AVamp
加減0.1m甚至0.01m咁精準

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

流口水