設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: hiyori

[DAP播放器] Sony NW-ZX100 - Sony 以音質為先的解答

銀級玩家

要治本必需重口味

karce 發表於 2015-12-21 09:22
好彩zx2 無電, zx2 好好多,但zx100好過好多國磚

zx2...................係咪好我唔敢講
當我收到SE5WAYR之後我有試過但覺得一般
不過依家對SE5WAYR RUN左半年同換左線
想睇下如何...
不過就算唔錯都唔會買架啦...
SE5WAYR,HIFIMAN RE800

星級玩家

凡我遲d買左新玩具再試下

星級玩家

新仔玩家

goodabc2010 發表於 2015-12-21 00:30
我純粹覺得操作方面未係最o岩心水...
至於聲去到咩水平,由於我都一排冇聽其他機,所以冇比較到...

老實比較,我覺得以音茶樂櫸作為試聽耳機,ZX2音質上比ZX100好上唔少,最主要在於聲音細緻程度以及空間感,ZX2係好少數令我覺得有空間感既Sony機。不過當然,相近價格,我覺得好似Acoustic Research M2較能討我歡喜。

銀級玩家

要治本必需重口味

斯路 發表於 2015-12-21 10:11
老實比較,我覺得以音茶樂櫸作為試聽耳機,ZX2音質上比ZX100好上唔少,最主要在於聲音細緻程度以及空間感 ...

arm2唔係個音量掣咁到咁既其實幾好
三頻入面我覺得係低音控制得唔係咁好之外其餘既都幾好聽

至於zx2我唔知係當時set左eq冇閂定對earphone新到未開聲
插zx2所出既聲係低音量太多,搞到個聲偏濛
所以我對zx2既印象唔係太好
SE5WAYR,HIFIMAN RE800

高級玩家

ZX100好方便,少了個對我來講沒用的安卓,以前的F886我從沒用來睇片或玩apps,因為我只是用來聽歌,最重要音質方面都比我舊的F886提升不少

星級玩家

攪到我心思思想買,考慮緊 zx2 or zx100

進階玩家

有錢肯定ZX2,操作介面靚+好用,不過ZX100價錢算平既全新黎講
如果唔介意二手,6000左右買到ZX2/AK120ii

專業玩家

斯路 發表於 2015-12-20 11:46
多謝師兄分享。師兄煲機後感受改變咁明顯,唔通係因為ZX100內既電容? 對於電子理論唔太了解,不過而家部Z ...

電呢啲野我都唔係咁清楚,不過應該有關吧。但電量就一定扺讚,可以用到一個星期有多。
師兄依你部機煲成0店

專業玩家

班目一角 發表於 2015-12-20 20:39
zx-100真系好有誠意...低音唔系以前a系咁痴埋一舊....我果時帶左平時聽開既vk-1去.....聽左機入邊既殘酷天 ...

我都有放這首歌落機,重用呢首歌毒我同事。結論係毒到佢叫我唔好再攞呢啲野離毒佢。

星級玩家

你真系好毒