設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: 影音敗家仔

[請教] 請問有無師兄解決到Onkyo DP-X1無folder揾歌問題?

科林玩家

cyber_look 發表於 2016-1-2 08:03
師兄可否pm你在哪間舖買開野?

Ok.....pm me please

黃金玩家

76-FC 黑鑽石勲章

cyber_look 發表於 2016-1-1 20:52
咁快?! 代理話一月中喎

Ching 麻煩你pm埋比我
thx
(Post76 Android 手機版送出)

鉑金玩家

xjenox 發表於 2015-12-21 18:05
買左嘅CHING有無SET WALLPAPER?
我次次SET完一聽完歌會無左...CHING有無E個問題?

你要去原生player果度: 顯示唱片封面
呢一項唔開就得架啦

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

zerosae 發表於 2016-1-5 23:36
你要去原生player果度: 顯示唱片封面
呢一項唔開就得架啦

得左!!! 5該哂CHING!!

星級玩家

小弟係超級新手, 之前用開手機聽歌, 剛入手呢部X1。
有個問題想請教各位師兄: 小弟將之前放在mac機內的歌drag and drop入張card度, 在電腦上睇返card內的file是無咩問題, 但放張card入部x1便每首歌都多咗一個file.
例如首歌原名是: 01.ABC.wav 佢就多一個file name叫: ._01.ABC.wav即係加咗 "._"的file,
請問各位師兄知唔知發生咩事呢?
thanks
Taylormade

鑽石玩家

taylormade 發表於 2016-1-30 00:36
小弟係超級新手, 之前用開手機聽歌, 剛入手呢部X1。
有個問題想請教各位師兄: 小弟將之前放在mac機內的歌dr ...

我都研究左好耐, 最後試到, 用 TAG EDITOR去睇首歌內的資料,

如果首歌有歌名及標題TITLE, 咁落到DP-X1時會顯示TITLE,

而在電腦普通睇, 則只會顯示歌名, 你的情況應該係砍名和TITLE不同

星級玩家

cyber_look 發表於 2016-1-30 01:41
我都研究左好耐, 最後試到, 用 TAG EDITOR去睇首歌內的資料,

如果首歌有歌名及標題TITLE, 咁落到DP-X1 ...

師兄你嘅意思係話如果title 唔同,部機會開多個file 裝住title?
因為多開的file是wav, 所以都會出現一下雜聲,好鬼滋擾,特別是X1又不能folder play. 真係唔太方便。
Taylormade

鑽石玩家

taylormade 發表於 2016-1-30 09:34
師兄你嘅意思係話如果title 唔同,部機會開多個file 裝住title?
因為多開的file是wav, 所以都會出現一下 ...

不是,我是指每一首歌內, 其實在歌名之外, 仲有其他資訊,

你在電腦右CLICK首歌, 選擇<內容>, 再按<詳細資料>就會見到TITLE或標題

鑽石玩家

cyber_look 發表於 2016-1-31 00:11
不是,我是指每一首歌內, 其實在歌名之外, 仲有其他資訊,

你在電腦右CLICK首歌, 選擇, 再按就會見到TITL ...

不過我試過晒, 之前師兄介紹過的軟件或在網上再找, 全都不能改寫WAV檔的資訊,

最後還是放棄了, 全部CD錄做FLAC算.

其他音樂檔, 甚至是DSF檔都能改動.

銀級玩家

cyber_look 發表於 2016-1-31 00:14
不過我試過晒, 之前師兄介紹過的軟件或在網上再找, 全都不能改寫WAV檔的資訊,

最後還是放棄了, 全部CD ...

WAV搞唔掂. 改唔到入面D野.
AB TEST過最接近係AIFF, 而且有用開ITUNES既習慣.
所以將成個歌庫轉晒做AIFF.
至於有部份FLAC, MP3之前出現鬼文情況. 我問左ONKYO, 佢地見議用MP3 TAG去改返個內容
就解決左. 而我都同佢地CS反映左UPDATE FIRMWARE時加返PLAY BY FOLDER.
而佢地亦應承會考慮呢樣野. 希望佢真係會做.

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
lcw1010 + 10 + 10 一定要加分

查看全部評分