設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[私人收藏] 長文分享,CD大曬冷:細數我買過的台灣好歌手

鑽石玩家

almostdie 發表於 2015-12-30 16:57
psb 師兄利害利害, 但容許我再補完她四海時的兩張碟,

兩張陳淑樺英文大碟LP首次出CD,好辛苦才在某台灣online店搵到 ,現在兩張碟早就絕晒版。 兩張碟內嘅英文歌超多數小弟冇,但一聽陳淑樺姐姐嘅唱歌技巧,小弟已經毋須聽其它,她唱英文歌仲正過原唱歌手。其實淑樺姐姐還有一張EMI英文LP大碟未出過CD,可惜! 有冇發覺其中一隻碟有英文錯字?台灣果邊可能英文唔係太好

本帖可能會有更多會員優先看的內容

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

評分

參與人數 1威望 +9 金錢 +9 收起 理由
Grandmaster + 9 + 9 精彩報告

查看全部評分

鉑金玩家

psb 發表於 2015-12-28 15:35
師兄, 2CD+歌詞insert肯定冇縮水,但個boxset厚盒同本眾台灣資深音樂人歌手寫俾Sarah嘅紀念messages記事 ...

上星期買了一張回家,果然如你所說,那封紀念冊沒有了。

評分

參與人數 2威望 +60 金錢 +60 收起 理由
Nolan + 50 + 50
psb + 10 + 10 聽歌啫,本紀念冊完全都唔重要!!.

查看全部評分

鑽石玩家

師兄最近有冇入台灣歌手啲碟?呢幾隻黃小琥係近幾個月買入 , 佢近年在台灣好 hit , 音色好正,知道師兄係台灣歌手迷,分享 update 一下 ...

x

評分

參與人數 2威望 +19 金錢 +19 收起 理由
女孩兒與四重奏 + 10 + 10 精彩報告
Grandmaster + 9 + 9 一定要加分

查看全部評分

鉑金玩家

psb 發表於 2015-12-24 21:28
關於陳淑樺姐姐一些簡歷, "長文"分享  :

陳淑樺, 台湾流行音乐知名女歌手。童年即投入 ...

哈哈 , 难得偏爱西洋曲风的psb兄您竟然也那么喜欢淑桦姐姐, 令小弟刮目相看 !! 小弟本人也拥有她一些滚石年代cd

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
psb + 10 + 10 超正!

查看全部評分

鉑金玩家

psb 發表於 2016-7-18 20:06
師兄最近有冇入台灣歌手啲碟?呢幾隻黃小琥係近幾個月買入 , 佢近年在台灣好 hit , 音色好正,知道師兄係台 ...

評分

參與人數 1威望 +50 金錢 +50 收起 理由

查看全部評分

銀級玩家

講起陳淑樺,小弟接觸佢嘅第一首歌就係超級經典〈夢醒時份〉,坦白說,小弟敢講〈夢醒時份〉就算再有無數歌手翻唱,都唔會有人超越到陳淑樺的原版,因為佢唱出左歌中嗰種帶著無奈嚟安慰你嘅感覺。
另外,據我所知,台灣歌迷唔太受落佢張《淑樺盛開》,不過我就非常鍾意,估唔到佢唱R&B都可以咁出色。

提起陳淑樺,當然唔能夠唔提李宗盛,90年代係佢嘅創作高峰期,個人認為四大代表作(剩版權費都有排佢食):
陳淑樺〈夢醒時份〉
辛曉琪〈領悟〉
張艾嘉〈愛的代價〉
林憶蓮〈傷痕〉

提起李宗盛,不得不提就係《滾石唱片》,佢地創造左80-90年代華語唱片嘅黃金年代,當時覺得只要係佢地推出嘅唱片,基本上都係質素保證。

小弟喜歡以下台灣歌手:
鄧麗君(超級靚聲代表)
蔡琴(爵士老歌無人能及)
陳淑樺
辛曉琪
萬芳
李度
許茹芸(超級喜歡)
許美靜(新加坡歌手)
張惠妹(華納初期之前)
陳綺貞
莫文蔚(我當左佢係台灣歌手)
蕭亞軒(個人覺得佢比蔡依林好,不過蔡依林都唔差)
周蕙
阿桑(把聲好傷感,已離世)
陶喆(其實整體嚟講,佢比周杰倫好,只係周比較聰明,識得睇市場做音樂)
阿杜

x

評分

psb + 10 + 10 精彩報告

查看全部評分

黃金玩家

點解冇人提優客李林?
一首認錯唱到家傳戶曉,7、8十後冇人唔識

評分

psb + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

鉑金玩家

alan_wyl 發表於 2016-9-20 11:14
點解冇人提優客李林?
一首認錯唱到家傳戶曉,7、8十後冇人唔識

http://timeischanging2013.blogspot.hk/2015/12/TripToTaipei3.html

成篇文有大半部分都係講佢,我係佢嘅超級歌迷,十一月仲會去睇佢嘅演唱會!

評分

參與人數 2威望 +60 金錢 +60 收起 理由
psb + 10 + 10 超正!

查看全部評分

鑽石玩家

窮鬼

咁講好似有少少失禮

台灣稍為接觸多啲嘅歌手係王傑

近期先聽番佢飛碟/華納時期嘅國語歌

真係…唱得好勁

反而王傑波麗佳音時期啲歌香港好似唔多hit咁

評分

psb + 10 + 10 一定要加分

查看全部評分

CD機︰Philips MC118
Player︰Fiio X1 / Pioneer XDP-02U
Amp: JDS C5
lineout cable: fiio L16
入耳式耳機︰JVC HA FXT90 / Klipsch X7
耳牛︰JVC MX100
個人網頁︰https://www.facebook.com/therudemanroom810/

鑽石玩家

Sporty 發表於 2016-9-19 23:21
講起陳淑樺,小弟接觸佢嘅第一首歌就係超級經典〈夢醒時份〉,坦白說,小弟敢講〈夢醒時份〉就算再有無數歌 ...

張艾嘉呢隻一定要收藏,未拆封,"愛的代價"唔使再介紹,小弟反而更喜歡呢首"因為寂寞"...YouTube 2:30 到3:00分果段弦樂同結他好好聽

x