設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: frankiepoon

[4K/8K電視] Panasonic DX900 4K LED TV

鉑金玩家

littleap 發表於 2016-8-13 16:08
帶住隻手指係兩間shop走來走去做a-b比較....
sorry....我自問冇咁好記錯, 即刻記住個表現......

澳洲賣四千澳元咋,你話死唔死

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

Diazico 發表於 2016-8-14 18:27
澳洲賣四千澳元咋,你話死唔死

澳洲好似好平!不過我公平講,其他大牌子65都係三萬左右,雖然你circuit靚,都唔使收人$46000⋯

唉⋯五年保大晒咩

鉑金玩家

littleap 發表於 2016-8-18 18:11
澳洲好似好平!不過我公平講,其他大牌子65都係三萬左右,雖然你circuit靚,都唔使收人$46000⋯

唉⋯五 ...

其實呢部機六月出,建議零售價係七千,而家插水插成咁真係有D心酸,我本來用開Pan記等離子,但新屋人伙係五月初,所以唯有買LG OLED,如果唔係呢部DX900係首選

鉑金玩家

外國有65" DX900 Review啦, 畫質有d小問題:
http://www.hdtvtest.co.uk/news/tx65dx902b-201608144320.htm

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

frankiepoon 發表於 2016-8-19 01:07
外國有65" DX900 Review啦, 畫質有d小問題:
http://www.hdtvtest.co.uk/news/tx65dx902b-201608144320.htm ...

Thanks frankiepoon, 昨日我終於係中原@timesquare, 一次過睇晒兩部.....dx900 vs e6..

我個感覺仍然覺得pan記係人色方面比起lg好, 唔知點解係點tune都係怪怪地, 不過可能我唔識tune, 或者frakie師兄可以報告下lg感覺....

一個問題我覺得最大影響就係sdr/non-hdr表現, 佢個juddery問題非常嚴重, 我見佢地播一fast moving, lg係好juddery, dx900唔係冇....只係好少好少, 我見website寫 http://www.hdtvtest.co.uk/news/oled65e6v-201608104333.htm motion setting轉左trumotion, 個問題會改善, 或者frankie ching報告下......麻煩你.....

這個拖影真係令我落唔到手....

鉑金玩家

littleap 發表於 2016-8-20 21:03
Thanks frankiepoon, 昨日我終於係中原@timesquare, 一次過睇晒兩部.....dx900 vs e6..

我個感覺仍然覺 ...

你用咩片試? 色準不嬲係日系強項~
除左睇數碼電視, 一般我係唔開trumotion

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

frankiepoon 發表於 2016-8-21 12:06
你用咩片試? 色準不嬲係日系強項~
除左睇數碼電視, 一般我係唔開trumotion

我果日試佢用d韓國1080演唱會試,拖尾得好嚴重⋯

人色真係唔得,但照計仰oled, 色深層次點都應該係pan記之上,但結果好失望下!

最大問題係拖尾,唔知係咪開trumotion解決到?

禁止發言

76-FC 藍寶石勲章

簽名被屏蔽

鉑金玩家

littleap 發表於 2016-8-21 23:27
我果日試佢用d韓國1080演唱會試,拖尾得好嚴重⋯

人色真係唔得,但照計仰oled, 色深層次點都應 ...

熄晒加工我覺得會好d

鉑金玩家

swat03 發表於 2016-8-2 09:59
Just arrived on last Sunday ...

Hi All C hing

Finally , my Dx900 has been over 100 hrs operation, so i can has a first calibration of DX-900 by HCRF with X-Rite i1Display Pro . The attached pictures are result of HCRF calibration software about my DX-900.

Moreover, I also attach some capture about 1080P youtube , 4K , 4k HDR  movie sample (Please note that the color of attached capture may has some deviation to the original ( it is too difficult to take the picture)

Gray scale measurement

Gray scale measurement

Luminance

Luminance

gamma

gamma
color temperature.jpg

1080P Youtube