設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: kl122002

[討論] 係咩令到金仔甘出名?

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

MDLP 發表於 2016-3-24 16:58
其實依家金仔主要用JBL同B&W校聲

但我個人聽感認爲,金仔夾JBL表現係好過夾b&w…… 可能貴價高級喇叭係有點“性格”,唔易handle
我愛"山葉"~ 窮入門、有聲出的垃圾小系統~
http://www.post76.com/discuss/vi ... &extra=page%3D1

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

朋友勸我金仔由A類開始聽
佢地試左呢兩代都指薄聲左

近年牌子好多amp內涵較薄皮
好多都用料差過以前

如果有睇開機內圖
就知金仔算係眾多廠中有良心
冇減少用料

某兩間日本廠集團結合後
雖然維持各自品牌
但產品用料真係……
其實以前都用過,幾鍾意呢兩個品牌
可惜已冇哂興趣佢地產品
尤其係M牌…

星級玩家

AA

76 榮譽忠義勲章

1:有支鏢發下發下
2:從不出平價嘢
3:所有嘢都made in Japan
4:金仔金仔,機身都金,襯晒高貴
5:TRIO (Kenwood)都不錯,有幸聽過9系列,phono好掂

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
kl122002 + 10 + 10 個phono係幾好

查看全部評分

TV:Panasonic TH-P50VT30H
BR:OPPO 103
FS:Fisher STE-1200
AMP:Audio Note M3  
Manley Mahi   AUDIO NOTE QUEST SILVER
Sansui AU-D907LE
CDP:Accuphase DP-510
AUDIO NOTE DAC 2.1X SIG

1萬

白鑽玩家

老而不

terryc 發表於 2016-3-24 17:35
但我個人聽感認爲,金仔夾JBL表現係好過夾b&w…… 可能貴價高級喇叭係有點“性格”,唔易handle ...

以前聽過B&W 801 + 一套金仔...
印象中聲係有, 但唔算好夾?

評分

terryc + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

que 發表於 2016-3-24 20:02
朋友勸我金仔由A類開始聽
佢地試左呢兩代都指薄聲左

你指D+M ?
事實舊M 是美國牌子. 以前的舊馬是同老麥打對台
D仔近年自5.1 av 之後都好似唔係甘活躍了.
還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

MDLP 發表於 2016-3-24 17:00

ML都不再是ML, 好似馬仔的主持人都不再姓馬,
記得83定84年時聽到ML又話被收購定點樣, 創辨人Levinson都再唔係ML的人, 佢自己走左, 之後佢搞左個Cello 牌, 即某個hifi大師成日話只要過到佢台機就即換果個牌子 (事實Cello 又真係幾好聲, 以當年而言). 家下唔知佢點樣??
甘又當時十幾廿年前, 如果ML公司己走左Levinson大師而怕金仔, 又唔算好奇怪. 當時的ML 得個大聲, 真係平少少的都好過佢.  

ML 我都在出差時聽過一次585 , 喇叭是JBL
最新的ML 585 通透, 有力, 利落, 色彩鮮明到誇長...
唔係唔好, 而是可能我真習慣了英國機, 這組美式組合可以說是過於強大而又華麗.
絕對和我聽過的金仔E600是兩回事, 無由理現在的ML仲怕金仔掛, 現在大家路線好唔同

還是好音樂最好.

銀級玩家

樓主正在為自己製造氛圍,
催化出 入手金仔 係正確 既概念

評分

kl122002 + 10 + 10 唔好甘講了....XD

查看全部評分

Aurender N100S
NorthStar Excelsio
Accuphase E-600
JBL Array800

星級玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

有前輩同我說金仔聲底新不如舊
金仔冇錯聽落係舒服 但亦都可以說過份修飾
一聽難忘就是金仔成功之處
希望各位金迷不喜勿插 抱歉抱歉

評分

kl122002 + 10 + 10 精彩報告

查看全部評分

星級玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

補充少少 只講合拼機其實金仔係底玩
但去到前後級就歐美的天下

1萬

白鑽玩家

老而不

cthong 發表於 2016-3-25 18:03
有前輩同我說金仔聲底新不如舊
金仔冇錯聽落係舒服 但亦都可以說過份修飾
一聽難忘就是金仔成功之處

我覺的新的好過舊好多, 至少比起Kenwood 年代9僧有同Kenwood 聲音重覆的事 .
金仔聲係幾難忘, 我都家下都仲記得台老機的聱,
不過始終都無緣入我府.
還是好音樂最好.