設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: ykluk

[家訪討論] 角色分明既金仔先峰皇冠同豬標 - MDLP家訪報告

7萬

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

多謝分享 超正毒氣室

鑽石玩家

小弟都有幸去過MPLD兄家家訪,真係堅正,完全改變了我對JBL睇法,依家自己都換咗JB,整體同以前真係兩個世界!!
我絕對認同MDLP兄係一個直接嘅人,佢可以好直接咁指出問題與解決方案,但講真我一D都唔覺得佢串,小弟覺得佢非常友善同客氣!!

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
Cyruschow + 10 + 10 絕對認同
MDLP + 10 + 10 一定要加分

查看全部評分

JBL ARRAY 1400/ARRAY 880/ARRAY 1500
JBL LS40 / CONTROL 28-1L
PIONEER SC-LX901/ LEXICON DD8
ATI-AT543 / PIONEER LX500 / X9s
EPSON TW8400 /150"RX-1 PRO

3萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

bigair 發表於 2016-4-5 19:51
我意思係會唔會唔夾聲,並非大細聲

同樣JBL都唔會唔夾聲既, 不過純以聲同AV計梗係換隻好啲更好, 但同一系統要聽歌要睇戲就係要啲取捨~~

你估我用ATC做前置睇戲會好咩, 我屋企堅係離晒大嫂~~ {:9_407:}

3萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

MDLP 發表於 2016-4-5 19:53
多謝寫篇咁長隱惡揚善客氣家訪文章

乜我有隱惡揚善咩~??

你睇唔到我數臭咗你屋企幾個point咩?? 我估都好少人好似我咁大膽咁公開去話你~~!! {:9_407:}

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
MDLP + 10 + 10 師兄已經筆下留情

查看全部評分

黃金玩家

nice report!

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

小弟既鈴聽環境同mdlp兄一樣,右面係窗,左面係客聽,對於前置擺位有咩心得,係相入面見吾到左同右既分別?

鑽石玩家

真係好正!

鑽石玩家

ykluk 發表於 2016-4-6 09:56
同樣JBL都唔會唔夾聲既, 不過純以聲同AV計梗係換隻好啲更好, 但同一系統要聽歌要睇戲就係要啲取捨~~ {:8_ ...

你謙啫,AV世界仲有好多我唔知既野,問多d知多d嘛
Marantz • SAsound • JBL • XTZ • Klipsch • MK • Velodyne • Sony • Oppo • Mcintosh • Focal

3萬

白鑽玩家

bigair 發表於 2016-4-6 11:14
你謙啫,AV世界仲有好多我唔知既野,問多d知多d嘛

去過唔同CHING屋企就會自己知自己事啦~~我都唔識謙虛既~~ AV嘢嚟講小弟啲聲真係好有很公司~~~ {:9_418:}

3萬

白鑽玩家

yessunny166 發表於 2016-4-6 10:42
小弟既鈴聽環境同mdlp兄一樣,右面係窗,左面係客聽,對於前置擺位有咩心得,係相入面見吾到左同右既分別? ...

因為小弟無好認真咁影張正中相, 其實MDLP兄前置2邊個toe-in係唔同角度既~~!! {:9_423:}

不過擺位既嘢都無話咩心得, 就算話你知MDLP兄擺既角度係幾多, CHING你都無得照跟....

最簡單諗法係, 首先唔toe-in左右你盡可能預到離左右2呎, 唔得就盡可能離得幾多有幾多, 跟住後牆睇吓可唔可以離到2-3呎, 一路聽一路慢慢半吋半吋咁前後郁搵個最好既位, 到最後搞掂音場就左右幾度幾度咁toe-in試人聲正中位, 當然因應環境左右可能唔同, 咁就慢慢試~~~ 同埋set嗰陣其他環境唔好變, 有好多嘢會改變咗音場, 郁過又可能會唔同....擺位係好很煩的事.....

小弟成日搞埋好多小動作, 又要等煲線煲喇叭, 所以宜家個擺位都唔係最好, 要等煲好晒再調.....