設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: GTfour

[請教] 終於都要搵喇叭

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

GTfour 發表於 2016-4-9 12:13
Thanks ching 介紹,睇來我都係要停ㄧ停,諗ㄧ諗先得,唔可以太過急要試清楚要高分析力
定要低頻 ...

Why not both
我愛"山葉"~ 窮入門、有聲出的垃圾小系統~
http://www.post76.com/discuss/vi ... &extra=page%3D1

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

terryc 發表於 2016-4-9 18:15
76中的毒王都玩過三角型這品牌…… 易推,易玩~
但最後佢都換了………  ...

山葉嘛,我心思思上過琴老闆到,
經琴老闆教路,山葉喇花對Amp
嘅power同控制力有一定需求,
我呢D死窮鬼全屋最大power部
Amp得70w,重要揾唔到Damping Factor
數據,我死心啦,有鬼$$買大power amp嚒。

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

Tomy 發表於 2016-4-9 20:06
山葉嘛,我心思思上過琴老闆到,
經琴老闆教路,山葉喇花對Amp
嘅power同控制力有一定需求,

毒王都係用部45w膽機去推only

都玩得好好呀
http://www.post76.com/discuss/vi ... &extra=page%3D1

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76-FC 黑鑽石勲章

terryc 發表於 2016-4-9 18:16
Why not both ?

經過一晚的思考,pmc22的分析力同低頻我都好滿意,但始終怕推唔好,如果推得好我諗我會買佢,

但怕一濶三大就頭痕,第二選擇就JBL,在網上睇過MDLP師兄的分析,我諗4307可能會啱我多D,但

4307要在日本網買,但小弟腦殘有D位置睇極唔明驚禁錯掣,懇請有冇ching可以幫忙得閑出來飲杯茶

教路在小弟的手機上教小弟上網買呢,時間可就各位,thankyou

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

GTfour 發表於 2016-4-10 14:08
經過一晚的思考,pmc22的分析力同低頻我都好滿意,但始終怕推唔好,如果推得好我諗我會買佢,

但怕一濶 ...

師兄,如你怕有閃失,可叫舖頭幫你攪~

如你想自己一手一腳,就上網search from japan便可,但要用信用咭先比錢而後送貨

白鑽玩家

terryc 發表於 2016-4-10 14:12
師兄,如你怕有閃失,可叫舖頭幫你攪~

如你想自己一手一腳,就上網search from japan便可, ...

ching有冇邊間可以代訂可以介紹,新機場?

白鑽玩家

MDLP 發表於 2016-4-7 16:34
其實新款PMC用咗 i 高音已經易推咗好多
就算連LX89行full range直推完全無甩轆
但相對用ARC推LX89感情完 ...

師兄見你有玩過咁多機的經驗,請教你古計我部機能否推得好pmc22,如果窄窄地我都唔諗了,

諗JBL-4307好了

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

GTfour 發表於 2016-4-10 14:26
師兄見你有玩過咁多機的經驗,請教你古計我部機能否推得好pmc22,如果窄窄地我都唔諗了,

諗JBL-4307好 ...

入得PMC, 師兄你預多四至五皮換amp係必定的,否則想發輝返對喇叭本質都難

而我自己覺得,只要你幫自己訂發燒個“ceiling”, 今次換完喇叭後咪下次換amp囉……唔好因爲就現有set up而放棄比自己再上一層樓的機會

除非,師兄現在已經“hi“住個ceiling啦

最後,小弟都係新手入門,請多多指教

白鑽玩家

terryc 發表於 2016-4-10 14:56
入得PMC, 師兄你預多四至五皮換amp係必定的,否則想發輝返對喇叭本質都難

而我自己覺得,只要 ...

咁我諗我都係玩唔起D高级Amp啦 ching有冇得介紹边間可以代訂4307呢,thanks

白鑽玩家

terryc 發表於 2016-4-10 14:56

而我自己覺得,只要 ...

唔知我可唔可以用現在部Amp當做前級,加部後級呢?咁樣又會唔會好儍