設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: amadeusalvin

[黑膠] 黑膠的聽後感

黃金玩家

hkpe 發表於 2016-7-21 11:39
雖然不少菲林已停產, 但部份專業級既菲林仍有生產.
大D 既相機鋪仍有菲林賣, 只不過無去睇過, 所以唔知.

數碼技術已可以模仿黑膠味同菲林效果。
G36c,M92f,MP5ka1,clock17,L115a3

專業玩家

Ccs56084342 發表於 2016-7-21 13:56
數碼技術已可以模仿黑膠味同菲林效果。

你都識講, "模仿".  

其實點解數碼都要"模仿" 菲林. 答案已好明顯.

同樣E家鴨比路好, SACD 都係做番黑膠既感覺 , 能做到有89 成已好好了.  但永無可能有十成, 更唔會超越.

黃金玩家

hkpe 發表於 2016-7-21 14:06
你都識講, "模仿".  

其實點解數碼都要"模仿" 菲林. 答案已好明顯.

—般人都會認為方便最緊要,我都系,而且數碼技術亦不至於差到不能接受。
G36c,M92f,MP5ka1,clock17,L115a3

黑鑽玩家

昨晚同朋友用同一部amp, 同一首歌 的sacd 同黑膠版比併, 結果層次感,音樂厚度,音場, 現場感....sacd 輸得很明顯
註:中價sacd 機 VS 入門版膠盤

黃金玩家

manid903 發表於 2016-7-21 15:48
昨晚同朋友用同一部amp, 同一首歌 的sacd 同黑膠版比併, 結果層次感,音樂厚度,音場, 現場感....sacd 輸得很 ...

我覺得調教是一件事,有樣野數碼係好難超越到,就係黑膠本質上就是羸"密度",一切你覺得好既野,同埋鬆容既感覺,都是來自於"密度",數碼就唔係話做唔到,但"密度"呢樣野數碼要比好多好多$$$$$$$去買~
有聲就算...

黑鑽玩家

kkkiu 發表於 2016-7-21 15:54
我覺得調教是一件事,有樣野數碼係好難超越到,就係黑膠本質上就是羸"密度",一切你覺得好既野,同埋鬆容 ...

c hing 有料到, 就是密度問題了! 不過cd 也有其優點,是方便呢! 玩膠有時幾首歌要轉一次碟, 揀track也是一個問題, 各有各優點啦

專業玩家

manid903 發表於 2016-7-21 15:48
昨晚同朋友用同一部amp, 同一首歌 的sacd 同黑膠版比併, 結果層次感,音樂厚度,音場, 現場感....sacd 輸得很 ...

我都有類似經驗.  
比併係近年新版黑膠, SA, CD.  大家其實係來自同一個master, 歌係classicial 泥.
人人都話新黑膠唔掂.  但結果係黑膠依然能夠Win.

不同media 既質素上既分別係肯定, 問題係隻黑膠能做得幾靚就要睇唱片公司有幾有心機去做了.

黃金玩家

manid903 發表於 2016-7-21 16:02
c hing 有料到, 就是密度問題了!

我都係用雞盤ja....玩膠我真係好好好皮毛...只係識落針去聽...不過我認同性價比黑膠係sure win!
有聲就算...

黃金玩家

hkpe 發表於 2016-7-21 16:05
我都有類似經驗.  
比併係近年新版黑膠, SA, CD.  大家其實係來自同一個master, 歌係classicial 泥.
人人 ...

係囉....成日都話黑膠要靚錄音先聽得......都係果句...你真係聽下先啦~
有聲就算...

黃金玩家

manid903 發表於 2016-7-21 16:02
c hing 有料到, 就是密度問題了!  不過cd 也有其優點,是方便呢! 玩膠有時幾首歌要轉一次碟, 揀t ...

所以如計方便,我都會玩cas,比率其實要比黑膠高,但聽法就唔同了,我對file的品質要求相對就無咁高了....mp3、iTunes買既歌....我全部都聽,方便為主要,cd好聲!但此終成隻碟都好聽既"天碟"實在不多....所以久而久之就cas、黑膠二擇~
有聲就算...