設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: Ccs56084342

[CAS音響] DSD vs MQA

黃金玩家

MDLP 發表於 2016-7-30 02:31
熟唔熟都唔洗公開同邊個交代
你睇吓啲相就知分幾個時期影
不過亦無必要同你交待 ...

你絕唔需要向我交代,我亦無興趣知你熟邊個,我只知套機唔係屬於我同你,我再三講我唔會評論。

白鑽玩家

kkkiu 發表於 2016-7-30 02:40
你絕唔需要向我交代,我亦無興趣知你熟邊個,我只知套機唔係屬於我同你,我再三講我唔會評論。 ...

都話依家唔係評論
因為我肯定聽過比較
你有無聽過就唔知
我貼相係回應返你話
無公平嘅平台
同答你同我聽過乜野機比較
不過你連同呢個平台都唔知
我段估你未聽過
希望我估錯
就欠一點點 但這一點點 卻很遠

黃金玩家

MDLP 發表於 2016-7-30 02:48
都話依家唔係你評論
因為我肯定聽過比較
你有無聽過就唔知

你自便啦。晚安~

白鑽玩家

kkkiu 發表於 2016-7-30 03:00
你自便啦。晚安~

有幾隻流通量大嘅title
大家可以比較吓SACD

真情流露
當鋪Jazz
鼓動之弦
阿姐鼓
斗牛場

星級玩家

就算係用同一set機比較可播嘅媒體,如果只係用耳仔,都只係可以對嗰套機,每個聽眾主觀地評論嗰套機重播唔同媒體嘅水準。你係比較唔到究竟係邊個媒體好,只係邊種媒體喺嗰個系統播得好播得唔好。

一班熟人一齊去聽,係可以有多啲討論,audition完後大家compare notes。但就算同一時間同一場地同一曲目,唔同人都可以有唔同聽後感。大家相熟嘅可能會理解大家對聽Hifi嘅取向不同,縱使講出嚟大家聽到嘅聲音係一樣,大家著眼點不同,所以結論亦不同。

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
eyebyeye + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

dCS Network Bridge / AQ WEL Signature AES / AQ Diamond Ethernet
dCS Vivaldi DAC + Clock / WW Platinum Starlight 7 / Cybershaft OP15
Local-designed dual-mono pre-amp
Nord One SE UP NC500MB Mono Blocks

白鑽玩家

同一套機比較係會有唔同聽感意見唔出奇
但總比齋講DSDvsPCM連邊隻曲目都唔提公平好多

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

Ccs56084342 發表於 2016-7-30 00:06
新CD計就—定SACD好聲。

If the mastering use DSD, the sound quality will win CD 44.1KHz sampling easily. If the PCM sampling extend to 24/96. The sound quality between PCM and DSD may similar to each other.

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

kkkiu 發表於 2016-7-30 00:48
超過44.1,姐係cas啦.....其實之前我都提及過,在cas中,越是高取樣率在我聽起來,其實只是越hifi....反 ...

PCM record seems more HIFI, pure but no natural. DSD seems more natural and analogue like.

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
kkkiu + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

黃金玩家

vm8833 發表於 2016-7-30 12:56
If the mastering use DSD, the sound quality will win CD 44.1KHz sampling easily. If the PCM sampli ...

Someone will ask for equipment(Ex. 玻璃喇叭、MSB.....), how to compare, which music....which session.....which musical instrument.......to prove it..
有聲就算...

白鑽玩家

vm8833 發表於 2016-7-30 13:03
PCM record seems more HIFI, pure but no natural. DSD seems more natural and analogue like.
其實只是越hifi....反為轉為dsd會比較順耳。

不過唔係講緊naive DSD
係講.....轉..轉..轉..轉..轉..呢