設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: dreamchung

[請教] 新買int amp後,嗽叭有電流聲!請幫手!

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

PP-HK 發表於 2016-8-18 09:49
嘗試係MTV接駁天線個位加個ground loop isolater。

我試過拔除哂天線都冇分別呀, 咁仲需唔需要買 ground loop isolater呢?
thanks

黑鑽玩家

ypchana 發表於 2016-8-18 09:14
cut 左magic tv 電源線內的水線
(Post76 Android 手機版送出)

因為magictv個火牛係ac>dc, 咁我係咪換左magictv火牛駁去牆身條power cord就得, 係唔係換條兩腳既線就ok呢?
因為佢條原裝線同個頭分唔開, 要cut水線就要剪完再駁過!

請問我有冇理解錯呢?
謝謝.

黑鑽玩家

ypchana 發表於 2016-8-18 09:17
應該少七成以上,再加conditioner 或 隔離牛 應可解決
(Post76 Android 手機版送出) ...

請問咩係conditioner?

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

dreamchung 發表於 2016-8-18 10:15
我試過拔除哂天線都冇分別呀, 咁仲需唔需要買 ground loop isolater呢?
thanks

咁又奇怪點, 因為GROUND LOOP多數係關條天線事, 咁你不如試吓抆咗MTV上TV條HDMI試吓。

黑鑽玩家

PP-HK 發表於 2016-8-18 10:45
咁又奇怪點, 因為GROUND LOOP多數係關條天線事, 咁你不如試吓抆咗MTV上TV條HDMI試吓。 ...

試過啦,只要我一唔插magictv>av amp條hdmi or 拔除magictv電源就靜左9成!

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

dreamchung 發表於 2016-8-18 10:56
試過啦,只要我一唔插magictv>av amp條hdmi or 拔除magictv電源就靜左9成!

你嘅情況我試過, 但我只要一抆咗條天線就冇事, 你個CASE有點奇怪。你檢查吓入屋天線除咗插MTV外, 仲有冇插其它裝置?

白鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

我以前試過前置PREOUT去INTAMP(BYPASS),其他去POWERAMP,結果電流聲大到嚇死你!
用過所有方法都解決不了,最後不用後級,在天線加GROUNDLOOP ISOLATER,前置PREOUT才無事。
我建議師兄MTV不如直出電視算了。

黑鑽玩家

PP-HK 發表於 2016-8-18 11:00
你嘅情況我試過, 但我只要一抆咗條天線就冇事, 你個CASE有點奇怪。你檢查吓入屋天線除咗插MTV外, 仲有冇 ...

仲有MAGIC TV個TV OUT插左入房既電視.

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

其實我套機玩咗AV bypass後同樣有嚴重電流聲的問題,怎麼甩吓喱個插吓嗰個全部無用。最後係旺角地庫同阿Ray講起,佢教我係部AV Amp加翻條水(地)線畀佢試一試,最終加地線攪掂曬
i am just a humble and skint driver

黑鑽玩家

smokeyduck 發表於 2016-8-18 12:13
其實我套機玩咗AV bypass後同樣有嚴重電流聲的問題,怎麼甩吓喱個插吓嗰個全部無用。最後係旺角地庫同阿Ray ...

請問點加呀?