設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: heheyuth8700

[DAP播放器] 由AK320入坑.....再入SP1000解毒

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

AK new player, but may not be what everyone think.

https://us.astellnkern.com/products/kann

見習玩家

我見位位師兄都只談AK380及Sony WM1A, 咁DP-X1A 係唔係真係差好遠?小弟新手,又冇頂級耳機去試。上次攞隻古董SE535r去試 DP-X1A, AK320 (冇380), 及WM1A,只覺係調音唔同。 你哋試機會點試?請指點下小弟。 真心想入坑,由音源開始

黃金玩家

Bjai 發表於 2017-4-13 08:34
我見位位師兄都只談AK380及Sony WM1A, 咁DP-X1A 係唔係真係差好遠?小弟新手,又冇頂級耳機去試。上次攞隻 ...

之前我都是用 X1 的,人聲可以,不過密度及力度不夠。另因為你耳機能力問題,所以沒辦法輸出更多。535LT 我都有用,在 X1 上沒大問題,但一換了仙女之後就發覺力度不足。

試IEM試DAP,我們大多數是用幾首固定的歌去試,試下同一格式下會唔會多了 DETAIL 及聲音取向,偏冷偏暖偏快偏快等等。而果幾首歌一定要好熟,熟悉內部不同樂器的聲音,同時如果能力可以的也去現場聽一聽他們的現場聲音是怎樣,而另一方面也去聽聽音器原本的聲音,這樣才能分析出各器材有沒有音染等等。

當然有時自己沒留意的細節就是分別了。
Vincent Kwok
DAP: AK380 Copper w/Copper Amp   
IEM: VisionEars VE6 X2 / Jomo Flamenco
Cable: Effect Audio Bespoke Leonidas / Effect Audio Pharaohs
DAC: Teac AI-503
Specker: Pioneer S-A4SPT-VP
Cable: i

見習玩家

vicentk 發表於 2017-4-13 10:53
之前我都是用 X1 的,人聲可以,不過密度及力度不夠。另因為你耳機能力問題,所以沒辦法輸出更多。535LT  ...

咁唔通要先買合適耳機,再買DAP? 我經驗少,只在不同的耳機找到分到,DAP 未聽得出

黃金玩家

Bjai 發表於 2017-4-13 17:14
咁唔通要先買合適耳機,再買DAP? 我經驗少,只在不同的耳機找到分到,DAP 未聽得出 ...

應該係先選好 DAP,選好了再選耳機,現在好多公司都有 DAP 同耳機試,你可以夾埋玩
Vincent Kwok
DAP: AK380 Copper w/Copper Amp   
IEM: VisionEars VE6 X2 / Jomo Flamenco
Cable: Effect Audio Bespoke Leonidas / Effect Audio Pharaohs
DAC: Teac AI-503
Specker: Pioneer S-A4SPT-VP
Cable: i

星級玩家

heheyuth8700 發表於 2017-4-8 21:27
親身去問下價一定有驚喜.....

今晚終於去試了380,感覺我很快要去解毒了。

鉑金玩家

Bjai 發表於 2017-4-13 08:34
我見位位師兄都只談AK380及Sony WM1A, 咁DP-X1A 係唔係真係差好遠?小弟新手,又冇頂級耳機去試。上次攞隻 ...

小弟就係由535r上angie II.....機方面由三叔電話上AK320....
SP1000 Copper + Angie II + PlusSound GPS X6

鉑金玩家

vicentk 發表於 2017-4-13 10:53
之前我都是用 X1 的,人聲可以,不過密度及力度不夠。另因為你耳機能力問題,所以沒辦法輸出更多。535LT  ...

毒神...仙女同你隻UE差幾多呢?
SP1000 Copper + Angie II + PlusSound GPS X6

鉑金玩家

Bjai 發表於 2017-4-13 17:14
咁唔通要先買合適耳機,再買DAP? 我經驗少,只在不同的耳機找到分到,DAP 未聽得出 ...

應該DAP先.....再配耳機

鉑金玩家

aaronsham 發表於 2017-4-19 21:16
今晚終於去試了380,感覺我很快要去解毒了。

當日小弟試完380之後到而家仍然"念念不忘".....錢已經儲到差唔多....差唔多係時機入貨