設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: jackt

[CAS音響] 變化多端的數碼訊源

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

patrickwong 發表於 2017-12-2 23:33
我正是一個用着一部 dCS 的老古董 Delius, 可能 dCS 唔用一套比較難玩得好, 所以多數會用哂一套。
因為我 ...

數碼訊源播放嘅方式還在轉變中,沒有人預測到之後會變成什麼樣子,但基本上玩什麼,解碼器嘅角色應該會係主要的,改變嘅往往係 Digital-to-digital 方面,今日流行 USB ,明天可能係 Network,之後嘅就未必估得到,不過最重要係方便同好聲,方法不同,但目的係一樣。

老實講,dCS 出 Network Bridge 嘅目的 - 就係俾舊 dCS 解碼嘅用戶可以用到現今嘅播放技術,以 dCS 嘅專業嚟講,dual AES 一定係最理想嘅介面,USB 介面本身變數太大,出現只係因為流行嘅關係。

如果師兄有留意小弟之前嘅 post,都知道小弟並不主張用 Notebook 駁 USB 去解碼,理由係 USB 唔係一個好聲嘅介面,要花太多功夫至可以克服 USB 先天嘅問題,所以老老實實用返 AES,可能係最保險嘅做法。

銀級玩家

jackt 發表於 2017-11-30 09:34
Sorry, 因為小弟有感而發,可能講得唔清唔楚,內容又難明!

我覺得師兄寫得幾清楚, 可能因為我都玩過 MinimServer, JRiver, JPay, 而家亦都用緊 Devialet, Mutec MC-3+USB Re-clocker, Roon, HQP, NUC, UpTone ISO Regen (IR), UpTone UltraCap LPS-1.2等有關. 有時我同朋友解釋呢大抽嘢都並唔容易架

自從部 Devialet 換了 core infinity 底板, 及新增 ISO Regen 後, NUC Roon server -> Devialet 我主力用以下2個接法, 暫時覺得係最好聲.

1. NUC Roon server USB->IR (power by LPS-1.2) ->USB->Devialet
2. NUC Roon server USB->IR (power by LPS-1.2) ->USB->mutec (with Cybershaft clock)->AES->Devialet

Roon server 上有裝 HQP 亦用咗好耐, 但我而家比較喜歡 core infinity 的內置升頻效果,所以暫時無用到 HQP.

我感覺1同2各有所長,但總體2略勝少少,寬松度大d,較厚潤同音場闊dd,有點傳統靚盤的感覺.而1既高中音色彩細節更豐富,及timing節奏好dd.
師兄可否提點吓我應點 set 點玩效果可以好d.謝.

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
jackt + 10 + 10

查看全部評分

Roon, HQP
sotm sms-200, mutec mc3+usb, Cybershaft OP13
devialet 220 pro, Avalon Idea

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

pkpk 發表於 2018-3-15 22:25
我覺得師兄寫得幾清楚, 可能因為我都玩過 MinimServer, JRiver, JPay, 而家亦都用緊 Devialet, Mutec MC- ...

其實師兄已經玩得好好,小弟看來要改善嘅地方師兄都已經考慮清楚,不過小弟有個想法,唔知效果好唔好,根據第2種接法,師兄可以用 HQPlayer 試試。

{Roon -> HQPlayer -> ASIO} -> USB -> IR (power by LPS-1.2) -> USB -> Mutec (with Cybershaft clock) -> AES -> Devialet

HQPlayer 內可選 32bit / 192 kHz 做 sampling output,因為 Mutec 可以食到 32bit,理論上會好過 24bit (小弟都係咁做),至於 Filters/Modulators 一定續個續個試清楚,每個都有唔同嘅效果,none 都要試埋。小弟沒有 Core Infinity,好難作出比較,所以畀唔到 comment 用邊個 filter 好啲,師兄要自己試啦!

另外,仲有一個玩法,就係加一部 NAA,佢可以改善 CAS 的噪音問題。如果唔怕煩嘅,可以用 Raspberry Pi 之類的 SoC 做 NAA,如果想效果好就直接用 SOtM 三寶。

銀級玩家

jackt 發表於 2018-3-16 10:49
其實師兄已經玩得好好,小弟看來要改善嘅地方師兄都已經考慮清楚,不過小弟有個想法,唔知效果好唔好,根 ...

我手上有部 SOtM sMS-200 用咗一年,後期覺得用 NAA時 buffering time 較長,所以用番 RAAT Roon mode,後來再試用 NUC 上 mutec ASIO driver 聲都不錯,而且加入新買既 IR,唔想串咁多部機咁複雜,所以暫時無用 sms-200。
等我再試試比較吓…
用 HQP 最正係可以播 DSD 時轉埋 PCM 及減埋 3db,level 番其它 PCM music,唔駛每首歌都要教 volume。

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

pkpk 發表於 2018-3-16 14:02
我手上有部 SOtM sMS-200 用咗一年,後期覺得用 NAA時 buffering time 較長,所以用番 RAAT Roon mode, ...

如果師兄手上有 SOtM sMS-200,咁我相信手頭可以試嘅嘢,師兄都已經試過哂,咁 NUC 改用 LPS,可能師兄都已經做埋,所以話師兄嘅 CAS 優化,已經達到一定水準。

之後可能從線材、電源、接地方面去處理,請問師兄有沒有使用地盒呢?

銀級玩家

對呀, 我既 NUC 的確已換 fanless case 同 KECES DC-116 LPS.
經師兄點醒, 我再試 HQP, 不過今次係 NUC 的 Win10 Roon server 裡裝埋 Fidelizer (2年前試過, 因為諗唔掂用Fidelizer 定 AO 好, 而不了了之), 不得了, 醇靜了一截. 而且夾 HQP 後更特出, 比 Devialet 內置升頻密度更高. 就咁聽住先. Fidelizer or AO 師兄有心水?

不過又要捱 HQP 成~6秒既 buffering time, 唔知係咪部一代 NUC 太舊太慢.

地盒方面我用緊淘寶地盒俾 Devialet, 訂咗 Taiko Audio Setchi 地盒俾 Devialet 未到貨.
Roon, HQP
sotm sms-200, mutec mc3+usb, Cybershaft OP13

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

pkpk 發表於 2018-3-16 22:36
對呀, 我既 NUC 的確已換 fanless case 同 KECES DC-116 LPS.
經師兄點醒, 我再試 HQP, 不過今次係 NUC 的  ...

咁咪好囉!   

其實,好多時要返轉頭試多幾次至知個效果點㗎⋯

軟件優化方面,我通常會建議用 Fidelizer,不過我自己就用 script 將啲 programs 減到最少,再停埋啲唔用嘅 services 去優化個 Windows。

如果用 NUC 行 Roon 同 HQPlayer,用 i7 會比較理想,所以又係時候要升級啦!

而我之後亦會升級個 NAS,裝 6隻 8TB 行埋 Roon Core,成本都唔低。   

至於地盒方面,我除咗有獨立地盒畀地之外,又有獨立地盒畀 DAC,仲有帶地盒嘅網線畀 switch,全部都係農夫地盒地線。   

銀級玩家

農夫地盒地線正啦,我都恨咗好耐
以前我都用過部老爺 Synology 713+ 行過 Roon core 幾個月,操作暢順,唯一係 search 嘢要等~4 5秒先出結果,後來都係裝番落部老爺 i3-3217u NUC 樹,就無此問題。

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

pkpk 發表於 2018-3-19 08:26
農夫地盒地線正啦,我都恨咗好耐
以前我都用過部老爺 Synology 713+ 行過 Roon core 幾個月,操作 ...

無辦法,一般 NAS 粒 U 係慢啲,不過我諗住會買部快少少嘅 NAS,再加 SSD 做 cache,咁應該夠快啩!   

銀級玩家

jackt 發表於 2018-3-16 22:59
咁咪好囉!   

其實,好多時要返轉頭試多幾次至知個效果點㗎⋯

近日試了 Fidelizer free 效果明顯, 就買了 Pro 版, 師兄無介紹錯, 好掂 !

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
jackt + 10 + 10 客氣啦!

查看全部評分

Roon, HQP