設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

豆腐的小型影院

星級玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
It's good and exciting to see everyone's setup here .. will post some photos this weekend ...

To be continued ....

星級玩家

因與父母同住,地方有限,小弟之前一起都只係用耳筒聽音樂{:5_72:} 。  慢慢覺得不滿足,有慾望才有追求先有進步,得到父母同意可以用埋個廳,所以開展我既 2 channel之旅

作為一名新手,開始既時候唔想投放太多既$ (其實係冇錢{:5_90:} ),所以只考慮國產音響

Speaker選擇左Aurum Cantus Leisure 2 SE Speaker ,因為我主要聽弦樂,覺得呢對speaker能夠給我足夠既空氣感,加上高頻伸延不俗,人聲都偏暖 (bass足夠)

Leisure 2 SE

Leisure 2 SE

Source: 最初用CA640C,覺得聲音比較單薄,最後換成Naim CD5i,呢部機唔需要換powercord,所以又慳番一筆

Naim CD5i

Naim CD5i

Amp: 一直想試試膽機,選擇左MingDa MC-34A MKII integrated amp ,但效果並不理想

Mingda

Mingda

最後唔知點解買埋黑膠盤 (〔盤為Rega P3 加 亞加力 platter),vinyl出想既聲音係CD俾唔到, Phono amp 由最初既CA換成朋友DIY 既 Pass Pearl,無論動態與分析力改善明顯,唱針為Grado Gold Prestige

黑膠部份電源全交與隔離牛處理

點知兩年後  ...

Rega P3

Rega P3

Grado Gold Prestige

Grado Gold Prestige

Pass Pearl

Pass Pearl

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章

...2年前都咁勁!!!! 兩年 後...我吾敢唸!!!

星級玩家

之後迷上攝影,加上工作比之前忙,與其浪費,倒不如放棄,放售所有器材

當你時間唔夠,影象既吸引力會比純音樂來得直接,所以購入Pioneer 5.1套裝機算數

慢慢發覺愛上睇戲,所以從另一位師兄手上接收Z3加上 DA Lite 70" 白幕,用PS3睇戲打機

PS3

PS3

z3

z3

z3 lens.jpg

四月份發生了一件私人事令到我倆口子勁down,去旅行之前,把心一橫 ....

小弟第一套似d樣既 home theatre system:
Amp: Onkyo 706

Onkyo 706

Onkyo 706

BD Player: Pioneer 51FD

51FD

51FD

Speaker: Klipsch full-set

RF52

RF52

RC10

RC10

RS10

RS10

Subwoofer 用 8" Marquise 平野,初步建立起私人影院,發現同套裝機真係差天共地,各方面有十分明顯既提供

心癮難解,著手替 study room setup 套好d既組合。 PC 用3.5mm直入 Nuforce Icon,而 Mac 行 iTunes 就用USB DAC 解碼。  Speaker 比較過 S1 同 Micropod,比較鐘情S1既通透及連續性
room all.JPG

NuForce Icon

NuForce Icon

S1

S1

點知好似其他兄弟咁,愈玩愈奶

評分

參與人數 1威望 +2 收起 理由
chhanthony + 2

查看全部評分

星級玩家

又過左3個月,受到好朋友毒害,加上不斷擴張既慾望 .......

又奶

Amp upgraded to Onkyo 807, video processing & audio比 706好之餘,黑色機身靚仔又多左兩組 HDMI in (所以我唔會浪費 )

Onkyo 806

Onkyo 806

中置變左RC52,加多對RS42變身 7.1 (因為RS10停產,焗住要升一級 )

RC52

RC52

RS42

RS42

BDP 由 51FD 換成 CA 650BD,因為51FD投100", pan鏡會有lag,CA就可以改善 (唔可以話完全解決), object outline more defined,立體感更強,最surprise係 audio,比51FD 聽多更多野, soundstage闊左又深左

CA 650BD

CA 650BD

所有野定下來,無理由唔搞搞projector 呢part。  某個Sat難得有假放,陪女友 shopping完,我地去左睇機,就過AE3000,唔係唔好,但我鐘意Sony HW10 d 色多D (實情係俾唔起錢買JVC),加上部機係LCOS而非傳統LCD,會冇咁易見到晶格,見加上支OS 100" Pure Plus 2 價錢都可以接受,乖乖科水

HW10

HW10

OS

OS

之前隻十仔只有bom bom聲,所以順手upgrade變10",換番個正式既AV rack (以前用IKEA d cheap野)

CHT-10Q

CHT-10Q

TAOC

TAOC

搞左咁多野,有質素既線材自然不能缺少,現左我用
Amp to HDMI splitter 用 Supra (一開二, TV & projector), HDMI splitter 入 TV 用 Wireworld Ultraviolet,出projector用 Supra 10M
Powercord:
Plasma & BDP: Nanotec 302
Amp: AET (forget its model #)
TV, BDP 經 Belkin Pure AV filter 處理 (跟之前直入 PS Audio Juice bar 2 分別不大,只有saturation and brightness 上既輕微分別,但有總好過冇),牆插自己更換成MK

Belken

Belken

MK

MK

有時夜晚睇戲唔想吵到別入,Pioneer SE-DRS3000C 5.1 headphone不失為好幫手

新購手 Xtreamer 取代 Noontec A6,部機 network sharing 功能一流

搞完study room,又搞下 living room套 2 channel。  唔想用太多錢,所以去電子館,睇價錢聽聲收貨。

1SC clone

1SC clone

T-amp (upgrade to 90W output)

T-amp (upgrade to 90W output)

購入 Onix 平價CDP,用 CA Dac Magic經 Coxial解碼,另加上獨立英國環牛取替原裝power supply。 消磁為國產貨,唔可以好似古河咁一隻接一隻,消完一隻最少要等3 mins先可以消下一隻

Onix

Onix

DAC

DAC
P1100328.JPG P1100348.JPG

下一次upgrade 相信會係幾年後既事啦

評分

參與人數 7威望 +28 收起 理由
cyrusboy008 + 5 毒到冇人有
faigoal + 2
hamsup + 3
ballgi + 2 勁呀~~ 變大tofu啦!!
stanley2468 + 8
lemonstar + 6
chhanthony + 2

查看全部評分

星級玩家

76 榮譽VIP勲章

av 同2ch都好正啊....

星級玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽VIP勲章

Ching...嘩...好利害呀!!!! Upgrade嘅速度簡直驚人!

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章

[quote]又過左3個月,受到好朋友毒害,加上不斷擴張既慾望 .......

又奶

Amp upgraded to Onkyo 807, video processing & audio比 706好之餘,黑色機身靚仔又多左兩組 HDMI in (所以我唔會浪費 )
71 ...

下一次upgrade 相信會係幾年後既事啦 ...

打死我都吾信~!!

鑽石玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

其實間屋有無轉過?

星級玩家

Yes I have moved