設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: Gary33

Gary33的cheap cheap影音組合分享

星級玩家

76 榮譽忠義勲章

在此首先多謝各位大師上來指導
在聚會中我見到大家很用心的聽我的AV聲效部份 ,過程中亦感受到各位對影音的熱情,小弟非常感動 。再次多謝Leo兄...唔知有冇記錯(坐中間的靚仔大師)給我的調較意見,對我的幼兒院影音調較知識 真是得益不少 !等我知到以後的較機方向 。期望能夠再次向大家多多學習
再經簡單的調較後,當晚試機以經比之前好好多了 ,我會繼續學習。

Lulu兄,小弟的左邊聽歌喇叭中音及CDpro2有問題未能測試(真係黑到....) ,真係唔好意思,有侍修理好再請大家上來指導。
唉.....昨天拆個喇叭出來check吓,原來中音單元冇事,可能係分音部份有問題 ,哩次真係要入廠了...

星級玩家

76 榮譽忠義勲章

回復 45# ryanenen

Ryanenen,我的82"點同你120"比呀 ,幾時上你度學吓嘢

係喎,大家都冇在畫西上比意見給小弟!

專業玩家

76 榮譽VIP勲章

多謝gary兄o既熱情招待,
套器材令我嘆為觀止,
尤其器材背後o既供電系統,
仲以為有個小型發電站,
又電源再生器,又電源濾波器,又變壓器....
最可惜套2channel...
下次有機會一定要再o黎家訪過.
註:講起調教AV,真係欽敬claero大師同埋囂雄大師,
試播南京南京時,兩人對片段中每個細節都瞭如指掌,
邊度有腳步聲,邊度少咗跌頭盔聲都走唔甩佢地o既法眼,
呀!.....唔係法眼,係法耳..,真係無敵雙雄,
我有o的懷疑套戲係佢兩個做後期混音o既...
請受小弟一拜...
Projecter : Mitsubishi HC3000 DLP
AV amp : Yamaha RX-V3800 + Adcom GFA 7400
BDP : Pioneer BDP-05FD + PS3 + N3
SP : Klipsch R35 series   
Subwoofer : MK MX-250

星級玩家

76 榮譽忠義勲章

百事兄
多謝賞面,過黎指導
講起兩聲度........先有CDplayer出問題後有speaker中音出事.......
等修理好後,找壞人兄再安排過啦,真係唔好意思

註:"我有o的懷疑套戲係佢兩個做後期混音o既...".......我都有過個懷疑
       我都同意你的講法: "真係無敵雙雄"

星級玩家

76 榮譽忠義勲章

lulu sir,

Please check your personal mailbox.

進階玩家

76 榮譽慈善家勲章

ARRR~ 前一晚飲大左~ 錯過左個學野好機會添><

專業玩家

76 榮譽VIP勲章

ARRR~ 前一晚飲大左~ 錯過左個學野好機會添>
jayngan 發表於 2010-4-19 12:51

有得飲大都唔預我...
Projecter : Mitsubishi HC3000 DLP
AV amp : Yamaha RX-V3800 + Adcom GFA 7400
BDP : Pioneer BDP-05FD + PS3 + N3
SP : Klipsch R35 series   
Subwoofer : MK MX-250

星級玩家

76 榮譽VIP勲章

nice setup .....beside not too much distance from speaker  but i can still feel sunfire's power even in low volume .

but i m still confusing about why dolby will be a lot better than dtshd ??? but i did test in my home ,the result was opposite .....

gary hing please double check the firmware for bluray player and onkyo as well .

星級玩家

76 榮譽忠義勲章

nice setup .....beside not too much distance from speaker  but i can still feel sunfire's power even ...
claero 發表於 2010-4-19 14:29

Claero兄
"beside not too much distance from speaker"哩個係一重點 ,不過係解决唔到的問題 (因為大老細絕對唔會比我攞晒個廳來玩HiFi ,但這是我的夢想..... )。
註: 你估我係"壞人"咩!攞晒成個廳玩HiFi

另外我的Pioneer05FD已是最新的firmware而部905是v1.08,昨天我已將它update to 1.09唔知會唔會有幫助。
你的另外一個建議........換喇叭.........可能買set5.0平平地又爆得的試試 .....

星級玩家

76 榮譽忠義勲章

回復 62# ryanenen

Yes, 05FD Firmware is update version 1.39!