設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[後級擴大機] Teac AP 505 入手

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

話說早排有啲痕癢,不如去行吓Hi-Fi舖。之後又上下網,睇到Teac有新後級出。部機foot print唔大,啱晒我屋企放係房用, 8 ohm 70w夠曬用,同NT 505一套西裝真係好夾。Damp factor 大於370,估計低音聽起黎會舒服啲。係九龍灣大昌聽咗幾首歌,就走去訂左一部。AP-505推Dali Zensor 3絕對係有板有眼,一啲都唔失禮!音色真係好中庸,播DSD人聲好舒服。空間感都有唔錯表現。聲音開到6,7成依然可以接受。同以前擴音機比,AP 505聲音線條係厚咗,去到一個適當嘅水平。以前擴音機我嫌佢太清秀,damping factor大,低音太實兼聲尾一下收晒。聽咗個幾月對Zensor 3開始有啲不滿,好啦又去行吓Hi-Fi舖。聽左一輪又出事換埋對喇叭,咁新喇叭係比Zensor有所提升。結果係正面嘅,但係一開頭大聲就亂。

咁都係有得佢聽住先啦,有人又上到網見到人用AP 505行 bi amp。其實上次已經聽過AP 505行bridge mode 雙 amp,bridge mode 係250w每邊。夠力得黎都幾好聲,聽一晚都唔厭!咁又開始頭痕,開始做準備。準備係係換咗條XLR cable(舊個對XLR線身太硬),買對bi wire喇叭線。再買條新電線俾電處,咁樣有二條同一規格電線。當電線,喇叭線同一規格,XLR線亦作小提升,咁又自然去帶埋另外一隻AP 505返歸。由於我條喇叭線係bi wire,我冇行bridge mode,用咗bi amp方法接駁。一開聲我一下,我嘅感覺係好陌生。

AP 505開機大約半個鐘頭後先進入狀態,同埋一邊新一邊舊。聲音你係有些少唔自然,但係個夜深人靜電靚時候已經聽到好舒服。頭幾日好忙,冇咩時間聽。到咗星期六再試吓,已經有好大進步。鬼太鼓,第一鼓嘅低音一陣陣,井然有序,係60w左右都係可以控制到喇叭。我冇挑戰極限,但係對於喜歡有時小爆一下嘅人可以話唔錯。試人聲用dsd file播,包括娛樂60周年秋官流氓皇帝,Danny 今宵多珍重,鄧麗君忘記他,鮑翠薇我只有期待試,我只可講人聲係幾真好自然, 完全達到我呢幾年想要嘅聲音。就算好多唔鐘意嘅CD聽番都幾Ok,或者就係以前系統唔能再生呢部份CD。中音,高音可以用合適形容,高音清脆不刺耳,中音亦體現一溫婉嘅感覺。播關正傑漁舟唱晚,絶對係香港黃金年代證明。歌聲同樂隊真係一絶,今時今日真係好難有歌手請隊band(唔係幾個人個種)唱一首歌。細節表現令人印象深刻, 例如係比較大音量交響中揾番三角鐵. 有首歌drum set搞到我都想打埋一份.

結論:AP 505行bi amp mode令我十分之讚嘆,我亦覺得當日冇買clock嘅決定係正確嘅!行bi amp整體有跳級感覺,無論高低音之間,每一個音都係快而準。呢部機用hyper ncore ,class d module加上Teac調聲而成。呢間荷蘭廠class d擴大亦有好多知名牌子使用,呢排成日聽人讚係音響展一部細機推座地喇叭嘅牌子都用同廠產品。同一隻amp相比,bi amp模式係加強咗控制力,速度,音色,立體感, 音色定位更有自信。單機俾到你一種四平八穩音色,速度都可以。Bi amp係走入另一境界,一定嘅音量就可以填滿我間房。播Phil Collins Serious Hit...live!In Berlin,One more night呢首歌個種露天場地擴散開去感覺, 真係好似係現場。其他好多CD都係有種現場感,好多晚係聽到忘記入睡!總括而言我覺得值回票價,真係有升級感覺。

Serious Hits...Live! IN BERLIN現場片段

後話:
其實今次都係出事,因為將來升級唔會以功率為首要。而係想體現更強大bi amp,再睇返大少少瓦數有bi amp嘅牌子。條數真係結過芝麻糊,都係上小啲綱算。

評分

參與人數 5威望 +50 金錢 +50 收起 理由
5張叔 + 10 + 10 超正, 一定要加分!
sunnyslhf + 10 + 10 超正, 一定要加分!
shstang + 10 + 10 恭喜Ching!
lcw1010 + 10 + 10 報告非常詳盡,明白了
timmy + 10 + 10 恭喜Ching!

查看全部評分

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

請問咩水位入手呀?

黑鑽玩家

睇完搞到我都想行bi-amp haha

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

lcw1010 發表於 2019-10-11 08:48
請問咩水位入手呀?

師兄出旺角問下就知...

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

sunnyslhf 發表於 2019-10-12 01:12
睇完搞到我都想行bi-amp haha

如果你滿意現在擴音機而該機又可以支持bi-amp的話, 我覺得係一個好選擇. 請緊記bi-amp最好效果係兩部機相同型號.

黃金玩家

「就算好多唔鐘意嘅CD聽番都幾Ok,或者就係以前系統唔能再生呢部份CD」依句真!好多時upgrade方向對的話就係咁,但咁先大檸「樂」!

黑鑽玩家

vm8833 發表於 2019-10-12 17:31
如果你滿意現在擴音機而該機又可以支持bi-amp的話, 我覺得係一個好選擇. 請緊記bi-amp最好效果係兩部機相 ...

同意呀

之前 PM8005 + Cambrdige 851W 行bi-amp 明顯低頻正好多。但最近放左部 PM8005. 依家 851N+851W 玩住先,一路搵緊多一部 851W 再 換喇叭線..

如果再換成套前後級就成本高好多了。

DAP : AK SP2000 ONYX BLACK
EarPhone: 64 Nori, Jomo Trinity

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

mcball 發表於 2019-10-13 10:08
「就算好多唔鐘意嘅CD聽番都幾Ok,或者就係以前系統唔能再生呢部份CD」依句真!好多時upgrade方向對的話就 ...

小弟主要用入門器材, 手上有好多CD係類似LKS 004(曾經入手)表現係音色甜美清秀, 但係之前另外一個牌子入門後級亦係走斯文向. 結果係欠決動感(之前Zensor 3 bass表現唔錯對得住個價, 但係唔能夠要求太多), 聲音係比較平面. 新amp嘅立體感, 空間重現及能量感係變得幾好. 可以重現出唔錯聲音現場感, 對我已經滿足. 相信玩開hi end師兄嘅系統應該可以輕而易舉達到呢種效果, 初哥的我已經係好開心.

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

sunnyslhf 發表於 2019-10-13 13:56
同意呀

之前 PM8005 + Cambrdige 851W 行bi-amp 明顯低頻正好多。但最近放左部 PM8005. 依家 851N+851W  ...

851W規格上睇851W力水幾好, 估計行bi amp會將喇叭潛力更加發掘. 希望到時師只再報告.