設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

ELAC 243.3+YAMAHA RN803 再加小家庭影院 SONY 55A9G + JBL 9.1 SOUNDBAR

高級玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

小第聽歌唔算係D要求好極緻既發燒友,只不過係會對聲音同畫面都有一定要求
所以都想分享下少少自己有既器材,同埋比較少人講ELAC呢個喇叭牌子

1. YAMAHA RN803
首先想講YAMAHA呢部RN803 /2CH 擴音機
呢部機應該好多人都會有留意,因為一黎價錢唔貴,二黎基本上大部份功能都有齊
因為小弟都算係後生仔都會鍾意用APP聽歌,所以我揀既時候就一定要有串流既擴音機,因為而家聽歌用APP實在太方便
而呢部機都有哂香港人大路人都會用既SPOTIFY,TIDAL,AIRPLAY等等,而有一樣美中不足就係佢欠缺CHORMECAST
操左亦都好簡單,亦有YPAO音埸校正,我屋企細空間用就覺得好好,音埸即刻闊落左彌補左空間細既問題
而聲果方便係呢個價錢我諗都冇得挑剔,同埋RN803聽感我覺得係幾適合聽流行曲,我諗太部份人都滿足到,快歌同慢歌都應付到
SPOTIFY雖然冇無損但串流出黎既效果我係幾驚喜,因為比我想像中既音質好好多,有D如背景樂器聲D細節位都聽到,
如果係用TIDAL我CHECK過係可以出到無損FLAC,音質會更加好,
同埋如果自己有24BIT或者係靚聲D既歌我絕對建議放落USB手指黎聽,
絕對有大驚喜

2. ELAC 243.3
其實小弟買呢對喇叭之前係冇做過咩功課同試聽左一次就買左,
小第係有限BUTGET 情況下要買擴音機同喇叭,同埋係有限空間就一定要買書架喇叭
見到呢對ELAC 243.3價錢好合理,就試聽左一陣,但由於小第買果間係深水埗D街鋪,實在好嘈唔可以好舒服咁去聽,所以膽粗粗略略聽到覺得都OK,就買左返屋企,
同埋見MADE IN GERMANY好似感覺良好D
首先呢對喇叭係用ELAC出名既氣動高音,上網睇到好多師兄話ELAC個高音唔耐聽
但我就覺得反而我鍾意佢高音果種好銳利,好剛烈實在既聽感,同埋我覺得呢對喇叭既反應好快,聽落去好有動感
而低音方便我覺得雖然個單元唔大,但出黎既效果絕對唔錯好澎湃,好實淨,有種打到入你心果種感覺
我知道ELAC而家以經出到243.4 第4代,我亦都試聽過
第4代比我既感覺係柔和D,行緊唔同風格路線,可能都同佢轉左設計師有關係
243.3就好似男仔剛烈D,  而243.4就好似女仔咁溫柔D咁
不過我都係有D私心鍾意243.3比我既感覺多D,爽D同埋澎湃D,同埋自己都有D覺得MADE IN GERMANY既自我感覺良好,因為243.4係係中國組裝
但SOFAR兩隻都係好喇叭黎,希望呢度小小個人意見可以比大家參考下,喇叭都係要親身聽先至知道岩唔岩

3. 小型家庭影院組合 SONY 55A9G 同 JBL 9,1 SOUNDBAR

先講SONY 55A9G,由於都係屋企細既關係,所以都係揀左55吋
小第係10月先買,同期如果係心儀OLED電視既話而家應該好多人都係係LG 55CX同SONY 55A9G呢兩部機做緊抉擇
我買之前係呢兩都機之前做左好多功課,LG CX係2020款,SONY A9G係2019款,但A9G個價錢反而係仲貴過新款D既CX
所以我就比較左亦都親身去睇過,雖然SONY既PANEL,都係LG比佢
但係調色同處理器方便都有唔同我大概分開兩部機既最大既優點比大家
LG 55CX
1,.SUPPORT HDMI2.1 PS5 4K/120
2. 比A9G光亮D,感覺上SHARP D
3. D SALES話係新PANEL,我唔知係咪真,但我比較過睇動作片佢係SMOOTH過A9G,殘影小D

SONY A9G
雖然係舊一年既款,但我覺得A9G都有佢自己既絕對優勢

1. 不得不提X1 Ultimate處理器,佢真係令到個畫面既顏色色準,同埋立體感真係出好多
2. ANDRIOD TV,我覺得行ANDRIOD,係好USER FRIENDLY
3.有NETFLIX校正模式,睇NETFLIX真係好有電影感,原汁原味既感覺

所以如果會著重PS5 4K/120就 LG CX啦
如果會睇戲同著重顏色多D就揀SONY A9G啦

4. JBL 9.1 SOUNDBAR

佢有哂DOLBY VISION,同最新既DOLBY ATMOS
睇NETFLIX同戲直情係絕配,加埋10吋SUBWOOFER夠哂震撼

題外話大家應該都見到我有部唱K機..如果鍾意係屋企開PARTY不仿真係買返部
一套唔洗連運費3K以經包哂一所有野連喇叭,D歌又齊又新,可以上去TAOBXX比較下..
自己覺得幾抵玩,同係K房唱完全冇分別,仲要咩歌都有咁滯
最重要比K房係乾淨好多

一齊吹下..

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
SimonHon@FB + 10 + 10

查看全部評分

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

終於見到有師兄係用soundbar睇戲同用喇叭聽歌👍🏻
我之前都掙扎咗好耐,但最後都係放棄soundbar轉玩5.1.2

銀級玩家

我都係yamaha rn 803 配Mission  lx2 加強版6.5寸
個人用咗唔夠半年對Rn 803評價係一部高性價比好機,
就因為價錢平唔會張貨就價以音質上唔會輸比萬元以上級數放大器又有串流功能係好正,
雖然我用Mission  Lx 2但配上Rn 803係配搭上一流聽流行曲同人聲表現絕對收貨,
加上我本身做過有關音響工程工作對音質調教比較熟練,
所以我將組合提升聲音表現用線調出接近錄音室個種真實聲音同時加銀線提高分析力,
另部Rn 803配Lx 2聲音上脫台換骨變成接近旗艦機表現,

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

EricTse@FB 發表於 2021-2-2 22:22
我都係yamaha rn 803 配Mission  lx2 加強版6.5寸
個人用咗唔夠半年對Rn 803評價係一部高性價比好機,
就因 ...

師兄... 見你對部rn803 好有心得... 同都係用mission 所以想請教下... 我都係rn803 ,mission qx1 ,gotham 喇叭線, Tributaries IEC Power Cable
有加隻y記sub 隻... 我新手買屋企用y記個musciast 所以買左y記... 但我覺得D 聲好無乜中音咁...唔夠厚同暖,最後先知y記amp 係咁... 有沒咩方法可以補救到呀??
唔該...

銀級玩家

你發揮唔到yamaha rn 803
原因你qx1 低音得5寸應該係60Hz所以聲音薄同唔夠暖聲唔出奇
而且你情況喇叭線都應該配錯
因為Gotham 喇叭線高音多啲低音小啲或者配電源線都有影響
你中音唔夠應該qx1中低音弱
如果你堅持用gotham 喇叭線試下加粗線徑有無改善

我喇叭線係用Sommer 加銀線
Mission  Lx2 plus 低音45Hz
電源線用gotham 85025
因為我喇叭係6.5寸低音所以去到45Hz更低暖聲出到
Sommer 喇叭線低音多啲高音小啲暖聲比較多再加銀線達到平衡音色
我換咗Gotham 電源線之後發現低音勁咗好多人聲更加厚
我昨天有位鬼佬親戚來我家拜年聽Rn 803 + Lx 2話聲好正
個鬼佬聽爵士音樂要求都好高話對喇叭好好聽

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

EricTse@FB 發表於 2021-2-13 14:47
你發揮唔到yamaha rn 803
原因你qx1 低音得5寸應該係60Hz所以聲音薄同唔夠暖聲唔出奇
而且你情況喇叭線都應 ...

Ching....感謝你。。。 咁我應該換條cardas喇叭線?定應該換咩線唔過2-3k...我外加左隻y記十仔low cut 60hz就係想幫補下。。。 但都仲係薄。。。
我本身書房唔大放唔落qx2...  你加銀線,即底sommer再另外加多條銀線落去?

銀級玩家

我解釋係Sommer配某啲喇叭好多師兄都知高音唔多出即係差啲
但Sommer除高音弱啲外其他表現都好正暖聲厚聲比gotham應該好啲
所以我唯一改善加強Sommer高音方法加純銀線將高音提升多啲
加純銀線可以按自己口味加一條單邊負或兩條正負都得
據了解本身mission QX高音有24K好高下唔應該搵條高音多啲喇叭線
用喇叭線唔好盲目跟人介紹買未必自己喇叭適合

另外網上好多測試Qx 同Lx分別
唔計價錢平貴聽歌聽人聲就一定Lx比較好啲
所以點解Lx出到Mk 2就知道幾受歡迎
我當初唔買Qx就去買Lx2 plus無後悔到
Qx 係Ab比較下聽音樂好啲但人聲方面弱過Lx
其實喇叭線調聲方法可以夾唔同特性一齊用都得

教你一啲方法gotham 唔夠低音可以再加條1.5mm或2.5mm sommer sp215或sp240一齊用調番多啲中低音可以多啲暖聲試試