設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: 小瑟

[Soundbar] Sony HT-A9 超詳評測不同環境效果!

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

NM0101 發表於 2021-9-3 23:19
Sony呢套野完全行自家系統, 中置係用電視喇叭出, 十仔就用無線連接。大王條片有詳細講解的。
而且我覺得 ...

其實我唔係好明佢 HDMI OUT係想駁返去D傳統 AMP既HDMI IN??? 呢下真係冇諗過要試呢, 我覺得就算得, 都唔需要咁駁呢~
諗唔到點解要咁駁呢~
一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

極地雪 發表於 2021-9-4 00:04
小瑟大王:正所謂手掌又肉,手背又肉🤣

我自己試聽完後暫時都可以好放心,遲下有無新野取代就唔知,以單 ...

因為SONY呢次既角度真係唔係FOR玩開的朋友, 所以真係睇下大家用咩角度去睇呢件 A9呢~
一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

5萬

總版管

Barry@G 發表於 2021-9-4 01:57
你好新手報到,用緊HT-ST 5000 3 年,覺得中置唔錯,但不滿意佢嘅surround 表現,請教大王問值唔值得「升級 ...

音質表演一定唔會差過 5000, 我相信就算係7000都可以WIN到5000了!!!
如果隻5000放得出手, A9一定唔會錯!
問題只係有冇咁多電制位咁解呢~

Post76玩樂網.

5萬

總版管

成龍大哥 發表於 2021-9-4 02:36
我想問D喇叭可唔可以叉電?因為屋企冇咁多電制位......

唔得啦~

Post76玩樂網.

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

咁就爭D了....依家D藍芽喇叭叉滿電都用到成20粒鐘..............

鉑金玩家

三星玩樂勲章

小瑟 發表於 2021-9-6 11:21
音質表演一定唔會差過 5000, 我相信就算係7000都可以WIN到5000了!!!
如果隻5000放得出手, A9一定唔會錯!
...

ST5000 真係咁差???

黑鑽玩家

小瑟 發表於 2021-9-6 11:16
其實我唔係好明佢 HDMI OUT係想駁返去D傳統 AMP既HDMI IN??? 呢下真係冇諗過要試呢, 我覺得就算得, 都唔 ...

簡單d講就係想用返中置同十仔, A9本身就只有盒仔+4條喇叭, 但如果可以同屋企部舊AV amp合體, 咁就可以填補返缺少的部份, 始終就算賣咗套舊機都唔夠換電視。
不過就會出現另一個問題, 當A9做較正時, 即使可以將HDMI OUT落AV amp, 但A9的系統依舊只會識別為中置聲冇連電視同冇十仔, 到時實體中置有聲, 但A9前置亦同時將人聲射到中間, 變相到時有2層中置聲。

黃金玩家

小瑟 發表於 2021-9-6 11:15
佢有二個HDMI IN, 可以駁返你自己既BD PLAYER呀~ 中置喇叭就一定要夾返佢電視有SCENTER 既輸入先可以呢!! ...

好似上面咁講(67)👆🏻😂😂,因為我部係X90j,無SCenter,可以物盡其用

黃金玩家

NM0101 發表於 2021-9-6 15:13
簡單d講就係想用返中置同十仔, A9本身就只有盒仔+4條喇叭, 但如果可以同屋企部舊AV amp合體, 咁就可以填 ...

你講得啱呀

銀級玩家

今日lunch路過尖東 上左K11快閃試聽
過surrund係幾好 但人聲堅係麻麻,
試套復仇者end  game, Thanos講野同Thor戰吼唔夠震音無左霸氣。

題外話:
個show room罷位認真麻麻, sales妹妹又一味只識開大大聲,
試睇個歌劇demo時 D聲拆到刺耳, 要開口叫停佢。
4條電線老鼠尾好樣衰又短 要罷靚個廳肯定要換線
但4大碌喇叭機身個灰色係廳都好難搭...超任灰...
LG 55 C1
Yamaha YSP5600
Yamaha A4A
Polk 5.1
Yamaha NS-IC800
Genelec 8030