設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: ManMan@FB

[CAS音響] 書房組合,DAC 簡單開個箱 + iPad as CAS

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

andy04665547 發表於 2022-6-16 02:22
我都淘左部ELAC DB2.0 B6.2 比部電腦玩下,睇中佢反射孔係前擺電腦台擺位易相對較易,多媒體用多,聽歌我 ...

isoacoustic 已經留意緊
Dynaudio 都係用佢標配

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

Focus 番係部 DAC 度先
iPad 駁 M400, 玩左都差唔多一個星期
Troublefree, 操作簡單無壓力
加埋前級只係另佢更上一個層次
每晚都淘醉係個音樂世界入面

港台中日韓歐美流行曲, 搖滾, 金屬, 電子, Lofi, 古典咩都聽晒了

流行曲聽人聲, 聽錄音重現度
搖滾聽各種樂器人聲, 聽分離度
電子聽速度, 反應, 聽混音
LoFi 聽音效, 聽空間感
古典聽動態氣勢, 聽分析力

M400 係一部好出色既 DAC
聲音好細緻準確, 自然悅耳
平衡度好高, 控制力好好
你俾咩 Source入去, 佢就俾番咩俾你

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
que + 10 + 10 超正, 即時加分比師兄先!

查看全部評分

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

玩左好耐 M400 既 USB, 但佢唔止 USB 輸入
開始試下佢 Coaxial Input, 做 CAS 效果如何
MBP 做 Source, 播的是 Youtube 上的 The First Take, 算係高質素的 Live Studio 錄音
用上了 Focusrite 8i6 做 Digital Bridge, 轉出 Coaxial, 輸入 DAC

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

ching請問果個Monitor同DAC之間個U型架,可以響邊度搵到?
之前DASIO有類似的,依家搵唔到了

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

多毛肥 發表於 2022-6-24 11:07
ching請問果個Monitor同DAC之間個U型架,可以響邊度搵到?
之前DASIO有類似的,依家搵唔到了 ...

呢 D 架好普通,  但放係書台實用性, 空間大增
淘仔有好多款

https://item.taobao.com/item.htm ... &_u=pp5jrro96dd

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

ManMan@FB 發表於 2022-6-25 05:10
呢 D 架好普通,  但放係書台實用性, 空間大增
淘仔有好多款

thanks pal

白鑽玩家

唔好介意
成套組合中間所有嘢唔敢話有問題
而且切咗唔少錢
不過ipad同control x真係最大嘅樽頸
就欠一點點 但這一點點 卻很遠

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

MDLP 發表於 2022-11-11 00:58
唔好介意
成套組合中間所有嘢唔敢話有問題
而且切咗唔少錢

用 Apple Music 無其他 Device 可以揀
iPad 已經係最好
喇叭未物色到, 留意緊 Genelec G Three
但都係想玩 passive

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

ManMan@FB 發表於 2022-11-13 23:10
iPad 已經係最好

而家已經陸續有streamer surport
Rose 之前update後 好似得
但我不是用家
要ching自己研究下

Rose都幾吸引
但唔平
之前用4499時已留意
個mon好靚
不過後來轉左9038pro了

但我自己已用緊innuos同project RS 2 dac pre
所以就冇咩心思想換了

鉑金玩家

ManMan@FB 發表於 2022-11-13 23:10
iPad 已經係最好

有源Neumann KH120A
無源Piega Premium 301
呢兩對都可以睇下,都係金屬箱