設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[請教] 依家先想買DC 機仔,邊隻好?

銀級玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
用咗多年單反,好多時用支70-300mm canon L 鏡,現想買部輕身DC仔算,唔知有冇師兄比意見?

銀級玩家

一向都冇留意細部的數碼相機,見到部Sony RX100 mark7 好似唔錯,但係原來以經係3年前出嘅。如果依家想買長焦距的選擇,是否冇咩選擇?

鉑金玩家

Noic 發表於 2023-4-18 00:28
一向都冇留意細部的數碼相機,見到部Sony RX100 mark7 好似唔錯,但係原來以經係3年前出嘅。如果依家想買長 ...

Canon PowerShot SX740 HS 有24mm to 960mm optical zoom, 適合嗎

銀級玩家

CalvinKan@G 發表於 2023-4-18 09:27
Canon PowerShot SX740 HS 有24mm to 960mm optical zoom, 適合嗎

多謝師兄介紹。都直得考慮👍!960mm 望遠鏡一樣喎。唔知影雀仔 sharp 唔 sharp?我就係要去旅行有遠攝功能。近佢離我依家部iphone 13 pro max 應該搞掂晒。 一分錢一分貨$4000樓下若拍出來接近我支70-300mm lens 我就買硬。否則我就要用高2.5倍價錢考慮買部Sony rx100 m7,因我聽講呢部機對焦focus 好勁,只係貴了一點及唔知Sony 會唔會突然出部rx100 m8 ?

鉑金玩家

Noic 發表於 2023-4-18 15:05
多謝師兄介紹。都直得考慮👍!960mm 望遠鏡一樣喎。唔知影雀仔 sharp 唔 sharp?我就係要去旅行有遠攝功 ...

Sony RX100VII似乎較Canon SX-740高級,是否值三倍價錢是主觀問題

銀級玩家

CalvinKan@G 發表於 2023-4-18 16:19
Sony RX100VII似乎較Canon SX-740高級,是否值三倍價錢是主觀問題

師兄你講得冇錯,平與貴係比較主觀,有些人買貴兩三倍價錢都不覺一回事。Budget 有限就限制多多了🫢。其實我都係想在旅行時影到D靚相。輕巧方便,不會錯過一殺那的一刻,捕捉人物、雀鳥、動物,山水等等手到拿來,旅行都是想留美好回憶。其實相機若價錢真的貴少少但使用上幫到手是可以接受的。反正去一次旅行用嘅錢都使唔少,但回憶就有錢都未必買得返!
再次多謝你比多個Canon SX740HS 選擇我去考慮,兩部機我都會去試試才作決定🙏🙏

鉑金玩家

Noic 發表於 2023-4-18 20:50
師兄你講得冇錯,平與貴係比較主觀,有些人買貴兩三倍價錢都不覺一回事。Budget 有限就限制多多了🫢。其 ...

客氣,祝旅程愉快,影到靚相

鉑金玩家

Canon的菲林機、digital單反、輕便機都曾使用,基本上全部滿意。Sony只用過前身Minolta,相片質素很高。不過,介面方面較喜歡Canon

銀級玩家

CalvinKan@G 發表於 2023-4-18 22:43
Canon的菲林機、digital單反、輕便機都曾使用,基本上全部滿意。Sony只用過前身Minolta,相片質素很高。不過, ...

全同意!介面熟唔熟識都好影響拍攝過程。我都用開Canon 單反,估用同牌子機仔會係大同小異,介面應差唔多掛?若果轉會用Sony就需要一點時間適應。
若然試機部CanonSX出嚟效果未做到我的要求,我就當比D挑戰自己從新學吓点用部Sony… 哈哈!講到好似我已經買了其中一部添😅

銀級玩家

今天到店選購,本身諗住搵部Sony RX100VII 和 Canon SX740HS比較,點知走多左一部 Sony HX99 出嚟比我見到,又係有我要的遠攝功能,重係24-720mm添。攪到我心大心細,問題來了:
1)Sony RX100VII 對焦好, 畫質高D,但遠攝只係去到200mm( 若果有300mm以上就fit 晒我要求)
2)Sony HX99 對焦畫質唔知(因為未試,遠攝可去到720mm, 價錢$4xxx比 RX100VII平成半
3) Canon SX740HS 就對焦一般,畫質都可接受,估會差過RX100,因感光元件細D。遠攝去到940mm,相對其他兩部機可拍最遠(但唔知遠佢離對焦會唔會成日走焦?)但價錢也是平RX100VII 好多。

3隻型號依家各有長短,真係唔知點選好? 大家可否再比D意見🫢