設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: gamma

從去戲院睇戲至TV/Projectors的迷思

鑽石玩家

Overnite007 發表於 2023-5-23 07:59
我在戲院睇戲嘅經驗剛好相反,D聲效好差。
好似之前睇嘅最高的槍貳和新超人,唔好講soundstage,連低音都 ...

真係好睇邊一間, 去過朗豪坊三院OK啊,係高頻率(Projector?), 同埋就算冇AB比較情況下我都覺得佢啲色係靚啲
sony A95K, lx82, FocusAudio 78
別人笑我太求其,我問巴打睇乜戲

行動組版主

76 榮譽版主勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

香港戲院好少 聲畫都得,通常一係聲,一係畫,無兩全其美。

同埋質素好睇邊間戲院,又或同一間戲院,唔同House都有好大分別,好睇戲院肯唔肯投資或票價有關,以大畫面為例,尖咀兩間IMAX都比其他幾間IMAX好。

入戲院亦有另一個好處,就係投入感,戲院係有一種神秘力量讓人投入好多,要係屋企做到同樣效果係有少少難度,不過同樣地,因為人的質素始終有好有壞,同場有人響電話,講野,鬼叫,呢d真係好扣分。

疫情期間,我接近零入戲院,事隔兩年,最近再入番,感受真係好唔同,屋企的電視,只要唔係太入門級的型號,基本上中階的 OLED QLED Model 都贏晒普通戲院,追畫質真係未必需要入場,Mario 我都係揀了 IMAX 同 4DX 呢類比較一定要戲院先睇到的格式來入場睇。

評分

參與人數 1威望 +50 金錢 +50 收起 理由
fungl + 50 + 50

查看全部評分

白鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章76 榮譽貢獻勲章

冇錯,以前都用過oled 黑位係好靚,不過如果熄燈睇戲嘅話,tv冇返70幾吋以上,其實真係投入感唔夠高,用咗投影機之後,投100吋,就算黑位唔夠oled靚,但係大畫面比你嘅感覺真係好似喺戲院嘅一樣,熄晒燈投入感一流

評分

參與人數 1威望 +50 金錢 +50 收起 理由
matt88p + 50 + 50 超正, 即時加分比師兄先!

查看全部評分

鉑金玩家

AV newbie

iversonhui 發表於 2023-5-23 08:12
每間戲院都唔同,感受都唔一樣。我都試過呢個情況,只可以話有d戲院真係唔係好得 ...

喺唔記得邊間戲院,癲到連焦都未對好,全套戲、冇一個鏡頭係清嘅卻夠膽死
人生如戲、戲如人生,箇中情節、何須認真

白鑽玩家

三星玩樂勲章

雖然有玩家庭影院,仲有玩8KTV,但入戲院係追求第一時間睇套戲,復4等大片早睇唔洗比人劇透

鑽石玩家

AskaLung@FB 發表於 2023-5-23 09:32
冇錯,以前都用過oled 黑位係好靚,不過如果熄燈睇戲嘅話,tv冇返70幾吋以上,其實真係投入感唔夠高,用咗投 ...

今時今日我都覺得65吋只係基本
sony A95K, lx82, FocusAudio 78

鑽石玩家

阿定 發表於 2023-5-23 09:16
香港戲院好少 聲畫都得,通常一係聲,一係畫,無兩全其美。

同埋質素好睇邊間戲院,又或同一間戲院,唔同H ...

其實除咗黑位, 對比/色/同埋光度都係畫質嘅重要因素,尤其hdr 時代,有啲閃光可以令到我想有閃避嘅感覺,我估現時一般Projectors係做唔到

去戲院睇有時一大班人笑/嘩, 我都同意有唔同嘅氣氛,都係一種享受

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

畫面的話,Samsung Onyx是現時最好的,畢竟是真正的LED螢幕,而不是那堆LED背光LCD,畫質不可同日而語,就算是專業級的OLED彩監也要甘拜下風。
Onyx看不到投影幕的黑色邊位,同時也不會有投影幕上反光塗層帶來的反光雪花,更不用說它的光位更光,黑位更黑,畫面一致性和銳利度更是完全拋離。

投影機終究只是成本和技術妥協下的產物,對上LED自然是必敗無疑。
「こちらが話す内容を理解してもらえないのは話し手にとって面白くないが、最初から知っている相手に既存の情報を伝えても意味がない。」(不管說甚麼,對方都無法理解的話無異是對牛彈琴;但是跟早就知道的人大談既有的資訊更沒有意思。)――佐々木《涼宮ハルヒの分裂》

乞丐甲隨筆

白鑽玩家

香港戲院嘅音響嘅分別
都可以10同100咁大

戲院勝在音壓動態夠大
而且條聲軌係冇壓縮
音質大約值一萬幾仟左右效果
就欠一點點 但這一點點 卻很遠

黃金玩家

以前星影匯 CP 值高,但自從個營運權租咗比人之後,睇過兩次就放棄咗。依家去 isquare 或海運就算。

其實好多戲院個低音都唔覺好掂,有啲直頭似拆音;有間個幕睇過直頭出色斑,明明藍天白雲,可以變咗有紅色紋

屋企部 oled 電視得 55吋,音效得 5.2 (再加兩隻低音震子 ) ,始終係去戲院睇先夠過癮;不過最唔 like 都係遇著啲冇戲院禮儀嘅人,所以通常係大片先去戲院睇;btw,嚟緊 Christopher Nolan 有套講二次大戰原子彈