設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: ronan

[討論] Marantz model 40n + B&W 705 = ?

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章

NM0101 發表於 2023-6-16 10:52
正常要推好704 S3, 中階前後級是必須的。雖然用中階金仔或老麥嘅合併機都可以, 但大音壓下三頻表現會比較 ...

請問師兄B&W 704 S3 應該用咩級數的intergrated amp 先會推得好?
老麥integrated amp 的size 太大部, 屋企無位放

始終amp 係發揮喇叭的效果, 而唔會改變聲底, 所以我都怕投資太多, 發覺原來b&w 的聲底係no my cup of tea..........

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章

Yoshiki2008 發表於 2023-6-16 20:16
可以去深水埗聯興試,佢地有demo

唔該哂師兄, 搵日去睇下先

鉑金玩家

ronan 發表於 2023-6-17 10:44
我鐘意聽類似以下條link 打羅打鼓的音樂, 所以想搵d 高音要出, 高分析力和低音打得勁的喇叭, 有氣勢, 而 ...

你講得無錯,聽呢d大場面大棚野一定係用jbl既號角 12吋更適合,例如jbl 4429,其實最好親自去試一試,岩唔岩聽一試就知

黑鑽玩家

ronan 發表於 2023-6-17 10:48
請問師兄B&W 704 S3 應該用咩級數的intergrated amp 先會推得好?
老麥integrated amp 的size 太大部, 屋 ...

咁你應該去試咗先, 但記得試喇叭時一定指名要用前後級, 否則會試唔到B&W座地嘅真聲。聽過冇問題先再諗用乜嘢合併機, 不過要知道合併一定唔夠前後級好, 所以用合併在表現上會有所打折。

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章

NM0101 發表於 2023-6-17 12:55
咁你應該去試咗先, 但記得試喇叭時一定指名要用前後級, 否則會試唔到B&W座地嘅真聲。聽過冇問題先再諗用 ...

我諗可能要去代理先可以要求用前級和後級去推b&w 704 s3

有時起av 舖見b&w 704 s3 有display, 但叫sales 試佢地都唔想試咁

我本身用marantz sr7015,請問如果加金仔integrated amp 推b&w 704s3 可以嗎? 如果可以, 咁應該用咩級數?

b&w 704 s3 只係$30k 左右, 如果用部好好力的amp 去推b&w 704 s3, 請問效果會好過其價同價位的喇叭如kef R5?

定係效果同KEF R5 差不多? 如果要用好好力的AMP 去推B&W 704 S3, 而出黎的效果又同其他同價位的喇叭差不多, 而唔會好過其他同價位的喇叭, 咁又唔係真係咁值得投資

不過ANYWAY, 我想搵D SLIM 的座地喇叭, 除左B&W 704 S3, 又真係無乜其他牌子, ELAC 又好貴, 要成四萬幾蚊, 可能最後都係GO FOR B&W 704 S3 算了

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章

ronan 發表於 2023-6-18 12:22
我諗可能要去代理先可以要求用前級和後級去推b&w 704 s3

有時起av 舖見b&w 704 s3 有display, 但叫sales ...

Kef R5 同b&w 704兩種唔同既聲底,你自己鍾意邊種先?
704既話Amp唔使前後級招呼佢既,大把錢同有地方緊係用前後級啦,金仔E4000,luxman 507z,pm10呢D價位既amp都相當唔錯。之前有個試聽會都係用luxman507z推804d4

黑鑽玩家

有時起av 舖見b&w 704 s3 有display, 但叫sales ...

B&W和KEF係兩碼子事, 唔能夠一齊比較, 只能夠睇你鐘意邊個效果。

如果你係去代理度試的話, 試完前後級可以再試馬仔PM10, 但PM10一定係最後的選擇, 因為仲有俾佢好嘅金仔E5000

鉑金玩家

KEF同b&w個聲音取向係有唔同㗎,你要選定那一款合你口味。玩開b&w嘅人都知道無論係八系好、七係好都係姣婆鬼咁大食,所以如果要投資一筆重金落個amp到,好多人寧願一跳就跳到八係去。
(香港政府忠告市民,Leica危害健康)

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章

Yoshiki2008 發表於 2023-6-19 02:19
Kef R5 同b&w 704兩種唔同既聲底,你自己鍾意邊種先?
704既話Amp唔使前後級招呼佢既,大把錢同有地方緊 ...

以高音黎講我比較鐘意KEF, 因為KEF 的高音好清翠,高音得黎又好圓滑唔刺耳, 但低音好弱, 聽POP 會好怪
B&W 的高音唔知因為較厚定較暖,聽得出黎係有少少怪

因為我對坐地喇叭有情意結, 60% 係為左擺設, 40% 聽歌/睇戲, 所以唔會考慮805D4, 而804D4 又太貴太大對了
其實我無得揀,要SLIM 的座地喇叭, 除左B&W 704S3 又無乜選擇, ELAC 又太貴

請問師兄金仔4000 好唔好? 因為LUXMAN L-507Z 太大部, 個地櫃放唔落, 而我本身用馬仔AV AMP , 想試下其他牌子

所以可能最後都係GO FOR 金仔E-4000 了

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章

NM0101 發表於 2023-6-19 10:48
B&W和KEF係兩碼子事, 唔能夠一齊比較, 只能夠睇你鐘意邊個效果。

如果你係去代理度試的話, 試完前後級可 ...

請問金仔E-4000 推B&W 704 S3 可以嗎?
因為B&W 704 S3 只係$28K, 而金仔E-4000 都成五萬幾蚊, 如果用E-5000 推只係$28K 的喇叭,有D 過唔到自己果關xdxdxdxd

我諗我可能換左B&W 704 S3 + BOWERS & WILKINS HTM72 S3 , 用部馬住AV AMP SR7015 推住先, 之後先加INTEGRATED AMP