設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

audyssey setting問題

銀級玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
小弟上月尾買了X4800h
而家總其有:2隻前置、1隻中置、2隻環繞聲道、4隻天空聲道、1隻超低音
因梳化背靠牆所以後置天空聲道只可放繞聲道上方再向皇帝位,之前聽師兄講我既環境同配置只可以玩5.1.4,昨天用audyssey重置所有喇叭
1) 我是選擇用9.1,然後剔除2 個surround back,用這個選項是對嗎?
2) 得出圖型如下,請問各位高手,這樣有需要再調教嗎?

讚助版主

Hi a676634b ,

按照付圖,你的 Surround 喇叭是很小型的,是否左右喇叭都是指向你自己耳朵 ? 以往的習慣是會將 FH 和 RH 的 Mid-range compensation 取消以獲得更活耀的天空聲道感覺,如果 Audyssey Dynamic EQ 取消,超低音的音量會加 7-8dB,在觀看 Dolby ATMOS 軟件時,請在 Audio 設定欄中將 Surround Parameter  的 Loudness Management 選 OFF。也可參考以下連結再做一次 Audyssey set up :

Denon1

銀級玩家

DenonI 發表於 2024-1-8 09:54

按照付圖,你的 Surround 喇叭是很小型的,是否左右喇叭都是指向你自己耳朵 ? 以往的習慣是 ...

威廉Sir你好
你講得冇錯,Surround 喇叭只係用 cambridge audio minx min 22,原因係梳化旁邊係有張電腦台連櫃,皇帝位同左邊喇叭距離只有2呎,如放control x,咁會得番1呎多D

銀級玩家

DenonI 發表於 2024-1-8 09:54

按照付圖,你的 Surround 喇叭是很小型的,是否左右喇叭都是指向你自己耳朵 ? 以往的習慣是 ...

另外想請教威廉sir
我家居位置梳化靠牆,喇叭FH 和 RH喇叭指向皇帝位是正確嗎?

讚助版主

a676634b 發表於 2024-1-8 10:23
另外想請教威廉sir
我家居位置梳化靠牆,喇叭FH 和 RH喇叭指向皇帝位是正確嗎? ...

FH 和 RH 的指向方的是你在皇帝位站起來人頭的角度。

Denon1
Auro-3D height sp config.jpg

銀級玩家

DenonI 發表於 2024-1-8 14:03

謝謝你

銀級玩家

HI 威廉SIR~~

FH 和 RH 的指向方的是你在皇帝位站起來人頭的角度---意思即係皇帝位耳仔上方,定係我坐係皇帝位,然後企係度量度?如果後者,即喇叭方向會比坐著時較前?
吾好意思,我比較蠢...

銀級玩家

a676634b 發表於 2024-1-8 17:12
HI 威廉SIR~~

FH 和 RH 的指向方的是你在皇帝位站起來人頭的角度---意思即係皇帝位耳仔上方,定係我坐係 ...

吾知點解會倒轉﹞

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

DenonI 發表於 2024-1-8 14:03

多謝 William sir 的提示,因為我一路以為是指向坐著時頭部的位置 🙏🏻
BenQ W5700 I LG 65 C1 I HDfury Vertex 2 I Marantz AV10 I Krell S1500 I Emotiva XPA5/2 I Oppo 203 I Eversolo A6 ME l Wilson audio SabrinaX l MK S150 750 V12+ I JBL Control X I KEF Q50A

讚助版主

a676634b 發表於 2024-1-8 17:12
HI 威廉SIR~~

FH 和 RH 的指向方的是你在皇帝位站起來人頭的角度---意思即係皇帝位耳仔上方,定係我坐係 ...

如果你是很認真的去調校 Height Speaker 方向是要先移走沙發做,否則最終的角度只差 1 呎也沒太大問題。

Denon1