設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[請教] Switch 請教

進階玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
想請教各位師兄
如果音響系統純粹只聽串流,冇NAS、冇CAS,咁喺router 與串流機之間已經裝咗光隔是否足夠?
仲需唔需要加隻Switch喺光隔與streamer之間?
(modem, router, 光隔均已經LPS供電)
謝謝賜教

鉑金玩家

一定要~~

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽忠義勲章76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章76 榮譽鑽石勲章

"咁喺router 與串流機之間已經裝咗光隔是否足夠?
"仲需唔需要加隻Switch喺光隔與streamer之間?
(modem,router,光隔均已經LPS供電)"

如不追求是可以

加switch非常大幫助而有質素switch由3k-100k也有 看自已要求決定
(自己也試16k,18k,28k效果超好而100k就未有時候去試)

行雙switch是有追求必經甚至更多(身邊毒友試過5隻玩串連)

高班的switch有光隔之外更可以玩埋外置10m clock令聲音提升去另一境界
(單玩光隔不及有外置10m clock咁好質素)

仲有個外置10m clock質素越高出來越好看自己預箅日後可隨時升級
(身邊毒友試過2k,4k,6k,10k甚至30k的ref10也玩過一級一級上)

鐘線亦同樣質素越好出來越高(1k,2k,4k鐘線也玩過)而網線和電源線也同樣
(太好玩咁可以曰後看自已想用多少錢去一步步升級)

如你的dac也可以玩外置10m clock不得了由頭到尾jitter和噪聲幾乎可以話"冇"

身邊毒友就是咁玩曾有幸去親身試毒d聲音靚到想像不到(中晒毒日後如整也會一樣咁玩)

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

加咗switch 係會有改變/改善,視乎你是否喜歡,平平哋可以試下Silent angel N8,甚至Netgear 嘅switch都有效果

進階玩家

20120820 發表於 2024-1-16 19:02
"咁喺router 與串流機之間已經裝咗光隔是否足夠?
"仲需唔需要加隻Switch喺光隔與streamer之間?
(modem,ro ...

謝謝師兄!

師兄所指有非常大幫助係意指邊一方面幫助呢?

我理解到音響級數既switch作用係避免router直接駁去各樣器材,因為router本身有極大雜訊污染,要利用Switch隔一隔從而得到原本應有音質,所以我同意如果有一堆器材要駁Lan線的話,好應該加隻switch落去。

然而我既情況係只用streamer聽串流,亦唔會再駁其他器材、電腦、電視之類。
咁如果用左光隔(現用Fibre Box II),再駁switch既話,隻switch功能上有咩用途? 只係要黎改變音質?當然改變可以因人而異叫作改善。

因此我迷思緊喺我既情況下:
除左想改變/調聲之外,加switch 會否多此一舉
為避免互聯網/router帶黎既訊噪/污染,用一個有質素既光隔是否已經足夠?
光隔/switch 兩者選一,邊一樣喺減低互聯網、router訊噪污染既效果會更明顯?

感謝各位賜教

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

Askformusic 發表於 2024-1-16 21:00
謝謝師兄!

如果你沒有用switch ,我覺得用咗係會改善聲音嘅感覺(有啲抽象),無咁數碼味,耐聽啲。不同的switch 帶來不同效果,改變也明顯。
同光隔比較兩樣是無衝突的,有懷疑可以試下Netgear,平平地2、3百有交易。

進階玩家

Foreverwest 發表於 2024-1-17 02:01
如果你沒有用switch ,我覺得用咗係會改善聲音嘅感覺(有啲抽象),無咁數碼味,耐聽啲。不同的switch 帶 ...

謝謝師兄解答!

我明白兩者之間冇衝突,因為兩者功能本質上並不同。
光隔係籍光電轉換用光纖隔離左互聯網、router所帶黎既所有訊噪污染。
Switch係一個分線器,代替router部分功能,以更好硬件(精準內置時鐘、LPS供電等)去操作、分派互聯網訊號比需要Lan線連接既多件器材。

只係在我情況下,並無分線器(switch)既實用需要,所以若果加隻switch只為調聲,就要考慮埋switch既供電、電源線、Lan線既搭配…..變數就唔止一個switch了。

如果目的係為左減低互聯網、router訊噪污染,邊一樣既效果會更明顯?

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

Askformusic 發表於 2024-1-17 08:35
謝謝師兄解答!

我明白兩者之間冇衝突,因為兩者功能本質上並不同。

如純講要隔絕干擾,我諗lan線、電源同router 嘅接地設計應該有較大影響。

師兄如果有興趣知多啲呢方面,可以睇下XXXXXX 有Ben sir 嘅直播,佢既場試過有關呢啲部份嘅影響。

https://www.youtube.com/live/IE0Of8XBXvA?si=kPCUrSWZmle8lYfq

評分

參與人數 1威望 +9 金錢 +9 收起 理由
Askformusic + 9 + 9

查看全部評分

進階玩家

Foreverwest 發表於 2024-1-17 09:36
如純講要隔絕干擾,我諗lan線、電源同router 嘅接地設計應該有較大影響。

師兄如果有興趣知多啲呢方面, ...

謝謝師兄提供資料!

我仍然搞不清楚,就著光隔與Switch兩者,邊一樣會更有效消除互聯網、router所帶黎既噪訊。

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽忠義勲章76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章76 榮譽鑽石勲章

Askformusic 發表於 2024-1-16 21:00
謝謝師兄!

各方面,在良好基礎上再有提升

但也需要視乎switch質素而定

毒友們試了如tpxx,netxx,linkxx等等幾百元貨仔但不掂
----------------------------------------------------
因此我迷思緊喺我既情況下:
"除左想改變/調聲之外,加switch 會否多此一舉避免互聯網/router帶黎既訊噪/污染,用一個有質素既光隔是否已經足夠?"
> 在你的個案來說"足夠,不加是可以的"
"光隔/switch 兩者選一,邊一樣喺減低互聯網、router訊噪污染既效果會更明顯?"
> 選"光隔"但也需要視乎件"光隔"咩質素而定你部完全冇問題
----------------------------------------------------------------------------
之前毒友也用e牌一代他們當時亦有你同一問題但音響不是講和看文章就有答案

必要親身一試才知平平試了如tpxx,netxx,linkxx等等幾百元貨仔

發現加左switch會冇重數碼味但不滿意(可能幾百元貨仔又不是音響級別用差d係無計)

直至試了n8就ok了後來市埸出了新型號可以玩外置10m clock而且有平有貴豐儉由人

毒友們即時買入作測試結果非常驚喜又去另一個境界完全想像不到咁好聲又向我推介

即畤放毒叫我一試親身感受了毒友的組合這樣玩法果然好掂聲音十分之好

以上是毒友向我推介而我只係分享一下只供參考

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
Askformusic + 10 + 10 師兄報告詳盡,真正用家心得。
panerai + 10 + 10

查看全部評分