設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: kingyan

[重低音] M&K 水貨集中討論

黃金玩家

剛入左V15+

紅色係投影幕

如果想玩Backfire
部V15+正面應該向左邊牆?定係前方電視櫃?
定係我個setting唔適合玩backfire?

謝謝

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 綠翡翠勲章76 榮譽貢獻勲章

白先生@G 發表於 2024-3-18 09:37
剛入左V15+

紅色係投影幕

Backfire單元一定向石屎牆, 同埋盡量靠近牆角較理想
只於適合與否, 真係試過先知

鉑金玩家

cakecake 發表於 2024-3-18 07:58
如果用amp既auto cal, slope做LFE就可以, 呢part 其實係講緊超低音同其他聲道交接時衰減既快慢, 雖知道cros ...

同意,我Audyssey cal 出嚟crossover 係40,我試吓人手校去80,效果一pat pat咁冇咗好多細節。而家暫時用緊60hz,好好多。所以我覺得唔係一定要死跟書本,當中也有其他因素影響(雖然我唔知係m u d)

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

ac388 發表於 2024-3-17 10:00

上星期同個frd 一齊再上去入貨🙈 個frd 買8隻
我原本只換前3隻,今晚最終入多兩隻 成套換晒

評分

參與人數 5威望 +80 金錢 +80 收起 理由
Ep-71 + 10 + 10 狀觀
Foreverwest + 20 + 20 何其壯觀!
kingyan + 20 + 20 嘩.......
ac388 + 20 + 20 恭喜Ching! 小小一架 Tesla 竟然可載這麼多.
李好野@76 + 10 + 10 鞋盒終於崛起!

查看全部評分

星級玩家

josephpoon0506 發表於 2024-3-26 00:28
我原本只換前3隻,今晚最終入多兩隻 成套換晒 ...

師兄 你聽2Ch 都用佢做左右聲道?
效果如何

鉑金玩家

一大堆垃圾砌成7.3.4

聽2CH!MK死得

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

我聴2-channel原本也有此憂慮,因為我舊喇叭也是20年前的S150, 聲音比較粗。 看來近代的 S150 已經有改進。Run-in 咗2-3星期後,定位,深度,中和低音都表現理想。只是高音有點搶耳。希望再過一段時間run-in和調教, 高音會順滑點。但講到抵玩,今時今日這個價錢,AV和2CH 都ok, 相信沒有其他牌子可以匹敵!

評分

參與人數 1威望 +20 金錢 +20 收起 理由
kingyan + 20 + 20 非常認同, 價錢贏晒

查看全部評分

BenQ W5700 I LG 65 C1 I HDfury Vertex 2 I Marantz AV10 I Krell S1500 I Emotiva XPA5/2 I Oppo 203 I Eversolo A6 ME l Wilson audio SabrinaX l MK S150 750 V12+ I JBL Control X I KEF Q50A

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

josephpoon0506 發表於 2024-3-26 00:28
我原本只換前3隻,今晚最終入多兩隻 成套換晒 ...

有沒有買 MP150 ? 音色是否如 S150咁好 ?我也想買一對用作 Front height
BenQ W5700 I LG 65 C1 I HDfury Vertex 2 I Marantz AV10 I Krell S1500 I Emotiva XPA5/2 I Oppo 203 I Eversolo A6 ME l Wilson audio SabrinaX l MK S150 750 V12+ I JBL Control X I KEF Q50A

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

toyeah 發表於 2024-3-26 01:37
師兄 你聽2Ch 都用佢做左右聲道?
效果如何

ching你搞錯了..我唔係聽2ch .. 我同個frd都係原本用緊5隻procella, 佢就一次過入8隻 (等新屋行7.1.4)
我起初諗住試下先.. 前面LCR 3隻換左S150 先.. 但過左一個星期六日後.. PAT PAT痕.. 琴晚再入多2隻, 換埋後面1隻surround .. 我係玩5.2.4
Sony X9300D 65
Pioneer LX89 | LCR/Surround: M&K S150 | Atmos: B&W M1 x 4 | Subwoofer: JL E112 and M&K V12+ | 後級: 老秦7250

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

ac388 發表於 2024-3-26 07:28
有沒有買 MP150 ? 音色是否如 S150咁好 ?我也想買一對用作 Front height

無買mp150啦.. 同樣價錢, 見隻MP150細一倍.. 唔知好唔好聲, 上次我上去時都仲見有幾隻, 琴晚係我個FRD幫我上去買多2隻..
老闆話S150都差不多賣晒

P.S. 預告話兩個月後有其他新牌子會返貨
Sony X9300D 65
Pioneer LX89 | LCR/Surround: M&K S150 | Atmos: B&W M1 x 4 | Subwoofer: JL E112 and M&K V12+ | 後級: 老秦7250