設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

新人用Audyssey MultEQ-X電腦版軟件有問題

進階玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

你好, 威廉sir
小弟上個月尾入手了denon X4800H,近日又買了MultEQ-X PC軟件及ACM-1X專用 mic作測量,我是在房玩的,佈局是5.1.4 ,有3個問題要威廉sir及各位大大幫忙解答一下。謝謝!!

我的器材是:
前置-Klipsch RB-51
中置-Klipsch RC-41
後置-Klipsch RS-42
前上置-Klipsch R-41M
後上置-Klipsch RP-140SA
重低音-MK SB12

1.視聽皇帝位是坐在床上背靠後牆,牆上是後置環繞喇叭。整體擺位和在 [AV 擴音機自家調聲設定秘訣分享 (三) - 調聲實戰技巧]內第3頁29帖的大Mo兄的圖是一樣的,只是沙發變單人床,低音放在中置下面,及前牆頂加咗對FH和後牆頂加咗對RH.請問測量位置是在 [AV 擴音機自家調聲設定秘訣分享 (三) - 調聲實戰技巧]內的圖A嗎?

https://post76.hk/forum.php?mod= ... page%3D1&page=3

2.在調較低音(adjust subwoofer levels)這部份,我將低音音量調到綠區頂部(大約79-80dB).因測量完後在YouTube看 [Denon AVC 同樂會第三回又來了 ! 想知天龍AVC友聽左威廉Sir講咩密技 !?(附設cc字幕)| 活動報導] 內第5:22秒威廉sir講到低音音量會調高2-3dB. 唔係會令擴音機嘅前面控制會超負荷, 但我冇做哩步,咁我係唔係要重新再測量一次呢? 如果只在adjust subwoofer levels部份調高2-3dB會唔會影響到之前測量出來的結果呢?(低音部份)  thanks

3.在軟件最後內嘅bass management佢測量出來是-前置=60, 中置=110, 後置=100 ,前上置=60,後上置=90 我想設所有喇叭是90hz 低音是90hz,但我在calibration settings搵唔到低音係邊調較個bass management,因為佢唔俾我調較,但我返回filter setting內的subwoofer 1有個High Frequency EQ Limit的調較位置這裡可以調subwoofer的分頻點嗎? 如果我唔郁佢嘅設定低音會唔會有斷層呢? 因所有喇叭嘅分頻點都唔同,咁我應該點做呢?

calibration settings

calibration settings

filter settings

filter settings

最後祝各位龍年快樂,身體健康,日日有機玩~  萬分感謝!!

讚助版主

Hi BNW668 ,

1. 請看附圖,mic 的高度是要你平時睇戲是座在床上還是躺在床上。A 是第一個位,7-8 位就照圖 A。
2. 既然 Subwoofer 巳經設定在 Audyssey Editor-X 安全的電平上,那就不要改動,做完 room calibration 後我會手動 在 AV Amp 的 Level 中最少加 Subwoofer  7-8dB。
3.  只要在 Bass Management 不選 Auto 便可手動選自己喜好的分頻點,但一般建議用 80Hz 在 FR, FL , FHR , FHL , RHR , RHL 上,Subwoofer 那個是動不了的,軟件知道你的 Subwoofer 的低頻下限,為了保護它所以設死在 30Hz。

Denon1

進階玩家

DenonI 發表於 2024-2-23 11:15
Hi BNW668 ,

1. 請看附圖,mic 的高度是要你平時睇戲是座在床上還是躺在床上。A 是第一個位,7-8 位就照圖 ...

謝謝,威廉sir的意見。明白,我是坐在床上的,測量第一個位是A的。而Subwoofer方面明白了,
但還有問題分頻點方面我個中置的頻率響應最低是88hz應該set唔到80hz,請問是不動它嗎? 還是照set 80呢?
忘記問前上及後上想佢地生猛D,係唔係唔洗加midrange compensation呀?
subwoofer個下限我唔會郁的,但上限是240hz,咁也是set 80hz嗎?

唔好意思,又有問題了。謝謝幫忙解答。

讚助版主

BNW668 發表於 2024-2-23 12:58
謝謝,威廉sir的意見。明白,我是坐在床上的,測量第一個位是A的。而Subwoofer方面明白了,
但還有問題分 ...

Hi BNW668 ,

Audyssey MultEQ-X 已經為你 set 110Hz 俾中置,所以無謂更改。Mid-range compensation 是優化喇叭的發聲,那是個人的喜好,自己試過聽感分別才決定開啟或關閉。以你現時的喇叭分頻點為基礎,Subwoofer 的上限可以設為120Hz 。

Denon1

進階玩家

DenonI 發表於 2024-2-23 14:12
Hi BNW668 ,

Audyssey MultEQ-X 已經為你 set 110Hz 俾中置,所以無謂更改。Mid-range compensation 是 ...

再次謝謝!威廉sir的意見。 明白,OK。等我返去再慢慢玩玩。thanks