設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: BleeingBuyer

[請教] 新手想買套正HIFI,請幫忙!!

進階玩家

咁呢套你啱唔啱?
Kharma Grand Enigma曾经是世界上最昂贵的音响,报价100万美元。可现在,它只能排第二了,因为第一的Transmission Audio Ultimate要比它贵一倍。

Transmission Audio Ultimate
报价:2000000美元

鉑金玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

我呢篇小文都要再出爐了。

古語有云:「牡丹雖美,仍須綠葉扶持」,任何器材是需要知音人悉心調校,方可相得益彰;一套普通組合在知音人手中,呵護備至,諸如清潔接頭、喇叭擺位、定期煲機……等等,器材表現方會發揮得淋漓盡致,知音人自得其樂。

假設一些頂級(State-Of-The-Art ) 組合,只是經由室內設計師推薦,配合室內設計,物主只視器材為傢俱之一,調校則假手他人。須知音響品味是非常主觀,一些日常微調工作,無人問津,久而久之,器材整體表現會到達怎樣境界呢?

所以「牡丹雖美,仍須綠葉扶持」,器材之間的優劣,「不在乎天長地久,只在乎誰人擁有」,知音人又何須執著器材的價值。人生如夢,一瞬即逝,盡情享受已有的器材罷。

座右銘

終生搜尋,為己為人
尊重自己,尊重別人
談吐温文,樂也悠悠

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

我呢篇小文都要再出爐了。

古語有云:「牡丹雖美,仍須綠葉扶持」,任何器材是需要知音人悉心調校,方可相 ...
Big_McIn 發表於 2010-8-13 12:42

最陰公就係樓主咩都唔識或一知半解
   靜係得十皮(筆直)
    所以樓主你都係試試直頭去hifi鋪(最好地方大貨原多)
    等佢set d 高音甜 中音準 底音勁 比你 仲要人聲咩聲叫聲都出埋比你
   出到滿意先比錢咪仲過癮

進階玩家

最陰公就係樓主咩都唔識或一知半解
   靜係得十皮(筆直)
    所以樓主你都係試試直頭去hifi鋪(最好 ...
edmund8612 發表於 2010-8-13 16:29

你係咪講緊科X?